O nouă rundă de scântei între primarul Ceban și ministrul Spînu. Primul vrea un preț mai mic la gaz, altul – călătorii mai ieftine cu troleibuzul

406
0

Noi scântei între primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Ultimul i-a recomandat edilului „să reducă tariful pentru o călători cu troleibuzul, înainte de a se expune pe subiecte din domeniul energetic”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Asta după ce Ion Ceban s-a expus cu privire la prețului gazului natural la bursele europene.

„Astăzi, la bursă pe piața Europeană, gazul costă sub 600 de dolari pentru 1000 de m.c. Noi continuăm să procurăm 1000 de m³ cu un preț de până la 1300 de dolari, iar prețul pentru 1 m3 rămâne să coste în factură aproape 30 de lei cu TVA. De ce nu sunt revizuite prețurile și nu este făcut re-calcul lunar – este o întrebare crucială pentru Guvernul actual. Cu ce se ocupă acest Guvern?”, se întreabă Ceban pe pagina sa de socializare.

La rândul său, ministrul de profil explică că obiectivul Guvernului a fost să asigure țara cu cât mai mult gaz posibil pentru a garanta stocuri suficiente pentru toată iarna.

„Ar fi fost iresponsabil să nu cumpărăm suficiente volume de gaze pentru această iarnă și să așteptăm să scadă prețurile. De asemenea, nimeni nu poate prezice modul în care se va comporta piața și ce prețuri la gaz vom avea. Prețurile pe piață se pot schimba de la o zi la altă în funcție de foarte mulți factori. Amintesc că prețul pe piață a ajuns vara trecută și la 3400 de dolari. Vremea neobișnuit de caldă din această iarnă în Europa a avut un rol decisiv la scăderea prețurilor. Care era să fie prețul dacă temperaturile erau mult mai joase?”, a scris Spînu pe pagina sa de socializare.

De asemenea, ministrul de ramură susține că Guvernul va procura în continuare gaz, căutând cele mai avantajoase oferte la burse pentru a suplini stocurile, inclusiv pentru iarna viitoare, întrucât, pentru acest sezon rece, Republica Moldova dispune de cantități suficiente de gaz.

Cât ține de tarifele la gaz, Spînu precizează că aceasta este prerogativa ANRE.

Amintim că cei doi funcționari sunt într-o dispută  continuă. Mai mult, în martie curent, Ceban și Spînu se vor întâlni în fața instanței. Asta după ce dosarul cu privire la „apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale” intentat de Spînu împotriva lui Ceban a fost pus pe rol.

Mai precizăm că, anterior, Spînu declara că va cere în instanță achitarea și compensarea, în calitate de prejudiciu moral, a sumei de un leu. Totodată, spunea că va insista ca edilul să măture primăria capitalei în interes public timp de un an de zile.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE