IMSP Institutul Mamei și Copilului a fost obligat, printr-o decizie a instanței de judecată, să achite prejudicii de 200 de mii de lei pentru violență obstetrică și ginecologică.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDecizia a fost pronunțată la începutul lunii ianuarie curent de către magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru și vizează un caz denunțat de o pacientă încă la sfârșitul anului 2017.
Este vorba despre Ecaterina Iaroș, care a denunțat condițiile inumane în care a recurs la procedura de întrerupere a sarcinii după ce fătul a fost diagnosticat cu anomalii severe. Potrivit avocaților „victima a avortat în toaleta instituției medicale fără ca să beneficieze de asistență medicală și psihologică”.
La 18 săptămâni de sarcină, Ecaterina a fost sfătuită de doctori să avorteze întrucât fătul fusese diagnosticat la ecografie cu anomalii severe de dezvoltare. Tânăra s-a internat la IMSP Institutul Mamei și Copilului din capitală. Așa cum a povestit, mai târziu, Ecaterina, nimeni nu ar fi informat-o detaliat despre procedura la care urma să fie supusă, în schimb a trecut prin „chinuri” și „umilințe” pe care nicio femeie nu ar trebui să le cunoască.
„Eu practic pe fiecare îmbrăcat în halat alb întrebam ce va fi și cum va fi și mi se reproșa înapoi doar că fără dureri nu scapi și că durerile vor fi de zece ori mai puternice decât la o naștere simplă”, povestea atunci Ecaterina pentru Radio Europa Liberă.
Durerile le-a cunoscut în scurt timp. Medicii au decis că sarcina Ecaterinei va fi oprită medicamentos. După ce i s-au cerut bani pentru reparația instituției, femeia a fost trimisă la farmacie să-și cumpere pastilele, deși acestea trebuiau să fie eliberate din secția unde era internată.
Despre efectele pastilelor a aflat din internet, pentru că medicul ei curant era mult prea ocupat cu alte chestii după care, în general, plecase din instituție.
„Am început să am dureri mari, au început convulsii groaznice. Am băut opt pastile, mi-au mai adus două pastile, dar nu le-am băut, mă temeam să nu mor, când mi-am dat seama ce bombă au băgat în mine… A venit sora medicală și mi-a reproșat: „Ce țipi, – îmi sperii alte fete, culcă-te pe o parte și dormi”, a relatat Ecaterina pentru Radio Europa Liberă.
Femeia a născut după 23 de ore de chin în toaleta secției. „Până a venit sora medicală, eu deja o aveam în mâini, o analizasem toată. Sora medicală a venit cu un clește, a tăiat cordonul, după care mi-a dat cleștele, o pelincuță și m-a trimis în cealaltă parte a coridorului să mă urc pe masă. La ieșire din baie am auzit reproșuri că am murdărit baia de sânge”, spunea Ecaterina.
A mers cu copilul ei mort în brațe până în partea opusă a coridorului, acolo au urmat alte umilințe.
„Sora medicală a adus fetița lângă mine, a desfăcut pachetul cela galben și-i zice medicului, așa urât: „ia uite, nu-i nici fată, nici băiat…”. Stătea fetița în sacoșa ceea galbenă ca un gunoi, parcă nu era copil”, povestea printre lacrimi femeia.
De asemenea, pacienta a comunicat că medicul, împreună cu asistenta au modificat greutatea de facto a fătului și data sa de externare.
Potrivit avocaților Promo-LEX, în cazul Ecaterinei au fost identificate o serie de încălcări.
„Lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine stătător medicamente și neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale”, se menționează într-un comunicat al instituției.
Imediat după mediatizarea cazului, administrația instituției medicale vizate a constituit o comisie de anchetă, iar în consecință, trei angajați au fost demiși din funcție. Decizia instanței de la începutul lunii ianuarie este prima de așa natură în practica Republicii Moldova.
„Cazul Ecaterinei este primul, în care instanța de judecată dispune recuperarea prejudiciului moral în rezultatul violenței obstetrice și ginecologice comise de către o instituție medicală publică. Violența obstetrică și ginecologică reprezintă, în continuare, o problemă pentru sistemul medical și trebuie abordată urgent și prin reforme sistemice și nu reactive, de moment”, a comunicat avocatului Asociație Promo-LEX Vadim Vieru.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE