Incendiu la Portul Internațional Giurgiulești. Un rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea-soarelui cu capacitatea de 1000 de tone s-a prăbușit

514
0
Foto: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU)
Foto: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU)

Potrivit comunicatului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în dimineața zilei de azi,16 ianuarie 2023, angajații IGSU din sudul țării au intervenit pentru a lichida un incendiu produs în urma prăbușirii unui rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea- soarelui. Potrivit fostului deputat Alexandr Slusari, rezervorul aparține fabricii de ulei „Trans Oil”. Și pe lângă acesta mai ard și alte două rezervoare. „Mai bine de o lună mocnesc rămășițele de floarea-soarelui cu mirosul insuportabil pentru locuitorii satului Giurgiulești”, scrie Slusari.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Incendiul de la Portul Internațional Giurgiulești nu reprezintă un pericol pentru mediu, anunță printr-un comunicat ministerul de resort.

„La fața locului s-au deplasat și angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului care au contribuit la acțiunile de răcire a silozurilor. La moment pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor se menține la un nivel ridicat

Menționăm că, anterior, la data de 9 ianuarie 2023 reprezentanții Laboratorului de Referință din cadrul Agenției de Mediu s-au deplasat la fața locului și au prelevat mai multe probe de aer în zona incendiului izbucnit în rezervoarele de păstrare a peleților din coaja de semințe din floarea soarelui de pe teritoriul Portului Internațional Liber din localitatea Giurgiulești, raionul Cahul. Astfel evaluarea conformității a demonstrat că valorile obținute a parametrilor investigați în probele de aer atmosferic colectate corespund cerințelor și se află în limitele ”, anunță Ministerul Mediului al R. Moldova.

„Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 7:10. Potrivit primelor informații, din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 de tone produs de șrot de floarea- soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. La fața locului, conform apelului sporit de intervenție, au intervenit șase echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care acționează pentru localizarea și lichidarea arderii.

În urma incidentului nu au fost raportate victime, iar pompierii întreprind toate acțiunile necesare pentru lichidarea consecințelor acestui incendiu.”

Amintim că pe data de  15 septembrie 2022 pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea-soarelui cu volumul de 1200 de m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte patru silozuri alăturate.

Ulterior, la data de 13 noiembrie 2022, în interiorul a două din cele patru silozuri a fost  înregistrată creșterea temperaturii (până la 100℃), iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuare a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea s-a incendiat.

Într-o postare pe Facebook, ex-deputatul Alexandr Slusari scrie că „Un obiect din infrastructură critică la 6.30 a căzut din cauza focului în unul din rezervoarele cu macuc, care face parte din utilajul fabricii de ulei „Trans Oil”, iar alături mai ard și alte două rezervoare”.

Potrivit lui Slusari, „procesul nu s-a început nici azi și nici ieri. Mai bine de o lună mocnesc rămășițele de floarea- soarelui cu mirosul insuportabil pentru locuitorii satului Giurgiulești. La fața locului a fost și ministra mediului. Nu înțeleg de ce pănă acum informația nu a fost făcută publică”.

Potrivit comunicatului Ministerului Mediului, anunță că „informația potrivit căreia la fața locului a fost Ministra Mediului iar aceasta nu a fost făcută publică este una falsă. Condamnăm categoric zvonurile lansate intenționat de către unele persoane în vederea dezinformării populației”.

 

Foto: pagina de Facebook, Alexandr Slusari

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE