Lemnul ieftin promis de autorități nu mai ajunge în gospodăriile oamenilor, iar „mafia lemnului comercial” înflorește

1721
0

În plină iarnă locuitorii de la sate sunt în căutarea lemnelor pentru foc. În unele localități nu toți oamenii, care se regăseau în lista făcută de primărie, au ridicat cantitatea de lemne,. Fie că la întreprinderea silvică din apropiere încă nu sunt lemne, fie că sunt, dar condițiile climaterice și prețul transportului pentru lemne este exorbitant de mare pentru oameni. Sunt cazuri când aceștia renunță să mai cumpere lemne la un preț avantajos, anunțat de stat, și preferă să cumpere de la intermediari care le vând cu 1700 -1800 de lei de metru cub.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Responsabilul de comunicare la Parcul Național „Orhei”, Ilian Cașu, într-o postare pe facebook anunță că:„Lemne de foc întreprinderile silvice de stat au în stoc. Specii tari și specii moi. Problema e că cetățenii trebuie să le ridice din mijlocul pădurii. Iar în actualele condiții meteo e foarte complicat”.

În postarea sa acesta scrie despre un caz concret. „Un cetățean trebuia, pe 9 ianuarie 2023, să ridice cei trei metri ster de lemn din pădurea de la Bulboaca. I-au spus să vină cu transport greu. Altfel, nu va putea scoate lemnele din pădure. Caută omul transport greu. Și se mai întreabă dacă atâta timp au stat speciile moi în zăpada și ploaie, vor mai avea ele aceeași valoare energetică?”

În comentariile postării, oamenii din diferite localități descriu situațiile în care s-au pomenit.

Natalia Șaptefrați susține că „sunt zeci de mii de cetățeni în situația dată. Eu pentru trei metri ster de lemn pentru mama trebuia să caut oameni și mașina ca să merg la 25 km depărtare. Toate astea fiind achitate pe cont propriu. Este foarte complicat să ajungi în pădure, să găsești oameni și transport disponibil și accesibil. De când cu toată prostia asta nechibzuită bine de autorități, intermediarii au scumpit lemnele dublu și lumea oricum e nevoită să le cumpere cu 1.700-1.800 per metru cub”.

Femeia a cumpărat lemne mamei sale de la intermediari din raionul Ungheni, deoarece în pădure fie că nu erau tăiate, fie era imposibil de intrat cu transport din cauza condițiilor climaterice. Tot ea susține că majoritatea oamenilor de prin satele de la Ungheni cumpără lemne de la intermediari, „puțini ajung în pădure ca să încarce lemne”.

„Dacă așteptam până azi, înghețam de frig”

O altă internaută, Georgeta Negruță de la Hârbovăț, Călărași, scrie că pentru trei metri ster de lemn trebuia să meargă la o distanță de 30 de km de la sat.

O femeie cu prenumele Natalia, dintr-o localitate din raionul Strășeni, demult a încetat să mai aștepte lemnele promise de autorități. Femeia spune că încă prin octombrie „s-a pus în rând” și…tot așteaptă. „Dacă așteptam până azi, înghețam de frig”, remarcă femeia. Și-a procurat la prima etapă câțiva metri cubi la preț comercial, iar acum se gândește să mai facă o achiziție…tot la preț comercial, pentru că iarna e departe de a se termina. Ș-apoi, prețul comercial este echivalent cu cel așa numit „preferențial” promis de autorități dacă e să pui cap la cap toate cheltuielile suplimentare. „Bătaie de joc de oameni”, menționează doamna Natalia. „Ca să le iei din pădure, trebuie să te duci cu transportul tău, care evident costă și nu puțin, pentru încărcare se mai percepe o taxă de 500 de lei per m.c., adică, încă 1.500 de  lei, după care, adu-le acasă și caută pe cineva să le despice. Și? până la urma nu tot acolo ieși, poate chiar mai scump”, calculează dezamăgită pensionara, care între timp, își calculează bănuții agonisiți pentru a-și mai procura ceva lemne de foc, pentru că „gazul e tare scump, nu-mi ajunge pensia să achit pe o lună dacă e să mă încălzesc doar cu gaz”.

Între timp, „mafia lemnului comercial înflorește” 

În timp ce oamenii din sate așteaptă să primească lemne de foc la un preț stabilit de stat, în Chișinău pe strada uzinelor (0,8 metri cubi de lemn de Salcâm -1.700.00 de lei, 0,8metru cubi de lemn de Frasin – 1.600.00 de lei), privații vând lemn de foc în cantități nelimitate și de toate speciile, doar că la prețuri duble sau chiar triple față cele plafonate de către Comisia Situații Excepționale (CSE).

Potrivit șefului Inspectoratului pentru protecția mediului, Ion Bulmaga, la prima vedere, agenții economici par să activeze în limitele legii.

„Proveniența acestei mase lemnoase este verificată săptămânal de inspectori, majoritatea cantității de masă lemnoasă fiind adusă cu facturi. Mai nou, o cantitate de masă lemnoasă avea facturi din Transnistria. Cum de a fost posibil, se va expune procuratura, acest lucru deja este în vizorul oamenilor legii. Eu aș deschide mai multe paranteze, dar este un secret de anchetă”, a declarat în cadrul emisiunii „Actualitatea la raport” de la Agro TV, Ion Bulmaga.

„Mai nou, o cantitate  de masă lemnoasă avea facturi din Transnistria”

În același timp, funcționarul, a dat asigurări că „autoritățile nu au scăpat situația de sub control”. Pe fundalul crizei energetice, a crescut brusc numărul așa- numiților „businessmeni”, care defrișează tot ce se poate – din fondul forestier și din afara pădurilor, evident, în unele cazuri, nu fără implicarea factorilor responsabili. Numai în ultimele luni ale anului trecut, au fost depistați 30 de angajați în ramura silvică implicați în acțiunile de defrișare ilicită. În acest context, Bulmaga promite noi dosare penale și noi dezvăluiri în perioada imediat următoare.

Această stare de lucruri însă nu-i încălzește pe cei care au avut încredere în autorități și au așteptat cu speranță ajutorul promis de la stat. Totodată, nu-i împiedică pe afaceriști să profite de „criza lemnului de foc”  pentru a-și umfla buzunarele.

„Cum am avut mafia cărnii, a laptelui, a miezului de nucă, acum, există la modul  real mafia lemnului comercial. Oamenii văd acest paradox. Pe de o parte lemne nu-s, pe de altă parte, comercianții au de care vrei. Am întrebat vânzătorii dacă au acte, îmi spun că lemnul este din pădure. Întrebarea este cum iese că oamenii stau în rând și nu pot primi lemn, dar la intermediari este cât vrei?”, se întreabă în emisia postului Agro TV politologul și activistul de mediu, Ilian Cașu.

Menționăm că Guvernul a lansat platforma online www.lemne.md în septembrie, reprezentând un sistem informațional de gestionare a procesului de distribuire a lemnelor în Republica Moldova. La fel, executivul a alocat Agenției „Moldsilva” 64,2 milioane lei, din Fondul de Rezervă, în scopul neadmiterii majorării prețurilor la lemnul de foc, vândut populației pentru sezonul rece. Cât privește prețurile, în acest an prețul de vânzare a lemnului de esențe tari va varia între 550 și 875 de lei per metrul ster, iar pentru esențe moi prețurile vor varia între 350 și 475 de lei.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE