Fugarul Platon rămâne fără câteva sute  de milioane de lei. La solicitarea PA, instanța a dispus transferul la contul Trezorerial al ARBI

489
0

Controversatul om de afaceri, fugarul Veaceslav Platon, care se ascunde de justiția Republicii Moldova la Londra, a rămas fără 268 054 638,19 lei. Instanța de judecată a admis demersul Procuraturii Anticorupție (PA) prin care s-a solicitat transferul sumei respective la contul Trezorerial al ARBI.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Decizia a fost dictată joi, 12 ianuarie. Potrivit procurorilor, această sumă de bani  rezultă din tranzacția de  vânzarea-cumpărarea a 63,89% din acțiunile BC ,,Moldindconbank” SA deținute pe contul bancar al aceiași instituții financiare.

De menționat că, anterior, asupra mijloacelor bănești respective, a fost aplicat sechestru de către procurori, care ulterior a fost autorizat de către Judecătoria Chișinău sediul Ciocana. Măsura asiguratorie a fost aplicată în sensul recuperării prejudiciului cauzat BC ,,Băncii de Economii” SA.

„Necesitatea transferării banilor în custodia statului (ARBI) este pentru a asigura păstrarea acestora în condiții de siguranță, gestionarea eficientă și conservarea valorii acestora precum și evitarea costurilor suplimentare pentru administrare, acest mecanism sporind capacitatea de recuperare efectiv a bunurilor infracționale”, se menționează într-un comunicat emis de PA.

Sechestrul impus anterior a vizat  cauza penală denumită generic „Laundromat”. Procurorii au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distinct, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și al altor state.

Potrivit schemei, sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea  mijloacelor financiare de origine dubioasă provenite din Federația Rusă, în valoare totală de 22 013 152 654,62 dolari SUA.

Ulterior, mijloacele financiare indicate supra, au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din Republica Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către conducătorul organizației criminale, Veaceslav Platon.

Amintim că, la ora actuală, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon se află la Londra, unde a obținut azil politic după ce a reușit să fugă din Republica Moldova pe 18 iulie 2021. S-a întâmplat când Platon a fost eliberat din închisoare după ce fusese condamnat la 18 ani de pușcărie în dosarul „furtul miliardului”. Pedeapsa i-a fost suspendată în urma unui demers depus de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglu.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE