În perioada imediat următoare, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, va recomanda Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să analizeze, în cel mai scurt timp, ultimele date privind achiziția de gaze naturale și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Va scădea tariful la gaz? ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar după ce ANRE va analiza toate costurile ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori”, a menționat Andrei Spînu.
Ministrul de ramură a anunțat despre acest lucru pe pagina sa de socializare în contextul în care a explicat, în detalii, procedura de achiziție a gazului și a dat asigurări că țara noastră dispune de suficiente stocuri pentru a trece cu bine de această iarnă.
Potrivit ministrului, începând cu data de 20 octombrie și până în prezent, au fost organizate peste 100 de runde de licitații pentru a cumpăra gaz la cele mai bune prețuri de pe piață, în baza unui credit de 300 de milioane de euro, contractat de la BERD.
În această perioadă au fost căutate livrări la cele mai avantajoase prețuri, iar toate licitațiile au fost monitorizate de PG, CNA, SIS. Potrivit ministrului, gazul achiziționat a fost depozitat la punctele de stocare din Ucraina vecină și livrat ulterior consumatorilor finali prin punctul de interconectare Iași-Ungheni, punctul de interconectare Budinice, Slovacia-Ucraina.
Totodată, din motive de securitate nu sunt făcute publice stocurile de gaz pe care le deține țara noastră.
„Toate datele vor fi făcute publice după ce vor fi depășite toate riscurile de securitate”, a dat asigurări ministrul Andrei Spînu, care a menționat că, în această perioadă, prețul mediu de achiziție a gazului a fost de 965 de euro per mia de m.c.
Cert este că țara noastră dispune de suficiente stocuri pentru a trece cu bine de această iarnă, iar autoritățile vor continua să procure gaz de pe piețele internaționale.
Este de precizat că, la ora actuală, Republica Moldova procură gaz de pe piața internațională la un preț mai mic decât cel stabilit în luna ianuarie de gigantul rus „Gazprom” – de circa 1 230 de dolari pentru 1 000 de m.c.
Reamintim că Chișinăul a renunțat la gazul Moscovei, cedând toată cantitatea livrată de furnizorul rus părții transnistrene în schimbul energiei electrice. Contractul a fost semnat la începutul lunii decembrie trecut între „Energocom” și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau MGRES.
Documentul stabilește că malul stâng va vinde malului drept energie electrică la prețul de 73 de dolari per MW. În schimb, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova cedează forțelor separatiste toată cantitatea de gaz pe care o primește Chișinăul de la Gazprom, adică 5,7 milioane de m.c. pe zi. Înțelegerea autorităților constituționale de la Chișinău cu regimul separatist de la Tiraspol a generat un val de critici din partea societății civile care acuza guvernarea de „servilism”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE