Igor Munteanu: „Cine-l bucură astăzi pe Putin la Chișinău în plin război de agresiune?”

592
0

Într-o postare pe pagina sa de socializare, președintele CUB, Igor Munteanu, consideră că Decizia instanței prin care a fost obligat cetățeanul Federației Ruse să achite o amendă în sumă de 25.000 de lei este un exces de zel vădit din partea primei instanțe, care aplică o sancțiune disproporționată și nepotrivită atunci când un cetățean, indiferent al cărei țări, decide să-și exprime opinia contra războiului declanșat de Federația Rusă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Igor Munteanu critică și concluzia  șefului Direcției Azil și Integrare, Iulian Popov, care susține în nota sa că „solicitantul nu se confruntă cu nici un pericol pentru viața sa în țara de origine și că  nimeni nu l-a constrâns să părăsească Federația Rusă..”

Munteanu opinează: „Cazul lui Kadașev seamănă leit cu decizia de expulzare a profesorilor turci din 2018, caz care a bulversat opinia publică din RM și care a condus la pierderea unui proces la CEDO pentru care, până azi, nu au căzut capete și nu s-au plătit costuri.”

„Pentru că a protestat contra lui Putin la Ambasada Rusiei, un cetățean rus a fost obligat să achite o amendă de 25.000 lei de o instanță de judecată din R.Moldova. Judecătoarea Vasilisa Muntean consideră că este o vandalizare să scrii pe poarta ambasadei „Putin ucigaș”, invocând art.288 din Codul penal. Este limpede că decizia instanței este un exces de zel vădit din partea primei instanțe, care aplică o sancțiune disproporționată și nepotrivită atunci când un cetățean, indiferent al cărei țări, decide să-și exprime opinia contra războiului declanșat de Federația Rusă. Mai mult, poarta unei ambasade nu este „un bun cu valoare istorică, culturală sau religioasă”, care ar putea fi vandalizată conform normei legale invocate (art.288, lit.c).

Deși decizia primei instanțe din 11 ianuarie 2023 poate fi contestată la Curtea de Apel de către cetățeanul rus, Kadașev A.S, procesul durează, costă și arată o vădită poziție agresivă a instanței față de dreptul cetățenilor de a protesta contra războiului rusesc, un factor pe care nu-l poate explica ritmul lent al reformelor”, scrie Igor Munteanu.

„Între timp, cetățeanul Kadașev a cerut azil politic în R.Moldova. Evident, după un protest anti-război, revenirea în Rusia este drumul spre execuție imediată, asta numai orbii nu ar putea s-o vadă.

La 4 ianuarie, 2023, Departamentul Migrație și Azil a respins cererea sa pe motiv că temeiurile invocate de activistul originar din Rusia, Kudașev, nu sunt reale pentru că, în opinia șefului Direcției Azil și Integrare, Iulian Popov, „pe teritoriul Rusiei nu se desfășoară conflict armat internațional sau intern și că Rusia nu se află în situație de război, fapt care ar conduce aplicantului să pretindă protecția statului Republica Moldova, conform art.19 din legea N.270 din 18.12.2008.  Este uluitoare concluzia acestui oficial al R. Moldova, care susține în nota sa că solicitantul nu se confruntă cu nici un pericol pentru viața sa în țara de origine și că  nimeni nu l-a constrâns să părăsească Federația Rusă. Dacă nu va primi azil politic, acest om ar putea fi executat în Rusia pentru protestul său din Chișinău. În plus, cea mai liberă justiție din lume îl obligă să achite cea mai mare sancțiune pentru că a susținut că Putin este un ucigaș.

Probabil că Judecătoarea Vasilisa are opinia sa statornică pro-Putin. Cazul lui Kadașev seamănă leit cu decizia de expulzare a profesorilor turci din 2018, caz care a bulversat opinia publică din RM și care a condus la pierderea unui proces la CEDO pentru care, până azi, nu au căzut capete și nu s-au plătit costuri. Au plâns niște neveste, familii, copii, și poate oficialii care i-au făcut pe plac lui Erdogan.

Cine-l bucură astăzi pe Putin la Chișinău în plin război de agresiune?”, a încheiat postarea sa președintele CUB, Igor Munteanu.

 

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE