Republica Moldova procură gaz mai ieftin decât cel livrat de furnizorul rus. Fost deputat: „Există o înțelegere obscură cu Gazprom?” 

464
0

Fostul deputat Alexandr Slusari sugerează din nou că autoritățile de la Chișinău ar fi în cârdășie cu gigantul rus „Gazprom” întrebându-se dacă nu cumva „iarăși există o înțelegere obscură cu Gazprom?”. Se întâmplă după ce președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat, prin intermediul canalului său de Telegram, că în luna ianuarie prețul de achiziție a gazului livrat de „Gazprom” va fi de circa 1 230 de dolari pentru 1 000 de m.c.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Conform formulei de determinare a prețului de achiziție, valoarea finală va fi determinată după data de 10 ianuarie a anului curent”, a specificat Ceban, care a mai reamintit că tot volumul de gaz livrat de Moscova ajunge în regiunea separatistă a Moldovei „inclusiv pentru producerea energiei electrice pentru malul drept al Nistrului”.

La rândul său, fostul deputat remarcă „întârzierea suspectă” cu care a fost anunțat prețul de achiziție a gazului pentru luna curentă și menționează că  „cifra de 1 230 dolari pentru 1000 m3 îmi pare mie una incredibilă, care are drept scop justificarea schemei cu cedarea întregului volum de gaze Transnistriei”.

„Vă amintesc că prețul de livrare a gazului de la Gazprom pentru luna noiembrie 2022 a fost de 815 dolari, iar pentru luna decembrie 2022 – 785 dolari. Ce s-a schimbat timp de o lună că acest preț s-a majorat brusc tocmai cu 57 %?”, se întreabă Slusari.

„Ar fi cel mai urât și grav lucru, dacă există o înțelegere obscură cu concernul lui Putin, care urmează să fie un paravan pentru toata această combinație cu resuscitarea regimului separatist”, conchide fostul deputat.

În replică, ministrul de profil, Andrei Spînu, explică că între timp nu s-a întâmplat nimic și nici condițiile contractuale cu „Gazprom” nu au fost modificate. Toate reies din „atitudinea neclară, neprietenească și iresponsabilă” a „Gazprom”-ului  față de consumatorii din Republica Moldova.

În cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei TV, Andrei Spînu a specificat că țara noastră nu a consumat, în decembrie, niciun metru cub de gaze de la Gaprom. Mai mult, nu o va face nici cel puțin în următoarele două luni.

„Volumele pe care le avem stocate, cu siguranță, ne ajung pentru luna ianuarie și februarie. Continuăm să achiziționăm de pe bursele internaționale. Volumul de gaz stocat în Ucraina este în siguranță”, a specificat ministrul, Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a concretizat că ultima dată Republica Moldova a achiziționat gaz de pe bursele internaționale la preț de 900 de dolari pentru mia de m.c.

Cât ține de contractul semnat cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau MGRES și cedările acceptate de Chișinău în favoarea regimului separatist de la Tiraspol, Spînu a reiterat că „o soluție mai bună nu a existat și nu există pentru moment”.

„Cea mai importantă sarcină era să asigurăm malul drept cu energie electrică. Calculele noastre arătau că o zi de întârziere a semnării contractului însemna mai multe cheltuieli dacă achiziționam energie de pe burse. Prețul la energie pentru consumatorii finali deja era mare. Transnistrenii vroiau un preț și mai mare la energie electrică, dar am reușit să găsim acel mijloc și asta a dus la micșorarea tarifului. Iar acel gaz, care ajunge acum în partea stângă a Nistrului, nu este suficient nici  măcar pentru ei”, a declarat ministrul Andrei Spînu.

Precizăm că, la începutul lunii decembrie trecut, a fost semnat contractul de achiziție a energiei electrice între „Energocom” și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau MGRES. Documentul stabilește că malul stâng va vinde malului drept energie electrică la prețul de 73 de dolari per MW. În schimb, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova cedează forțelor separatiste toată cantitatea de gaz pe care o primește Chișinăul de la Gazprom, adică 5,7 milioane de m.c. pe zi. Înțelegerea autorităților constituționale de la Chișinău cu regimul separatist de la Tiraspol a generat un val de critici din partea societății civile care acuza guvernarea de „servilism”.

De cealaltă parte, ministrul de profil explica atunci că 73 de dolari per MW este un preț mult mai convenabil comparativ cu 400 de euro – preț cu care se procura energia la bursa din România. Totodată, ținând cont de faptul că malul stâng trebuie să aloce gaz pentru producerea energiei electrice pentru malul drept, așa-numita industrie din regiune nu poate funcționa la capacitate maximă, ci doar în volum de 20-30%.

În plus, energia electrică de la Centrala din Cuciurgan reduce riscurile deconectărilor în masă în urma bombardamentelor din Ucraina vecină, așa cum s-a întâmplat pe 15 și pe 23 noiembrie 2022.

 

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE