Proiectul Legii taxei de stat, criticat dur de avocații moldoveni. „Încă un pas spre desființarea statului de drept” 

489
0

Proiectul Legii taxei de stat, aprobat la sfârșitul anului trecut în prima lectură în Parlament, a generat critici dure din partea societății civile. Recent, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a cerut aplicarea moratoriului asupra adoptării legii cu pricina, calificând-o drept „încă un pas spre desființarea Statului de drept în Republica Moldova”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit avocaților, controversatul proiect constituie o ingerință gravă în dreptul constituțional fundamental – privind accesul liber la justiție garantat în Constituția țării.

„Suntem conștienți de faptul că accesibilitatea justiției nu înseamnă caracterul gratuit al acesteia, chiar dacă este vorba de un serviciu prestat de stat și examinarea cererilor de chemare în judecată reprezintă o atribuție exercitată de instanțele de judecată conform legii, accesul la instanța de judecată poate fi condiționat de plata unei taxe necesară pentru acoperirea cheltuielilor de judecată, pentru buna administrare a justiției, urmărind astfel un scop legitim.  În același timp, limitarea dreptului privind accesul la justiție, trebuie să fie justificată, rațională și proporțională, încât să nu-i fie afectată substanța sa și să nu reducă la zero esența acestui drept. Ceea ce nu se poate afirma în cazul proiectului Legii taxei de stat așa cum a fost adoptat în prima lectură”, se menționează în declarația Uniunii Avocaților.

Potrivit avocaților, instituirea taxei de timbru în mărime de 200 lei, suplimentar taxei de stat, fără a prevedea posibilitatea scutirii, amânării sau eșalonării achitării acesteia, în lipsa unei argumentări corespunzătoare, riscă să reducă la zero dreptul de acces la un tribunal. Mai mult, în opinia semnatarilor, proiectul legii adoptat în prima lectură nu corelează cu drepturile procedurale și obligațiile stabilite în alte legi speciale.

„Proiectul legii lasă o impresie clară că cei care au votat acest proiect de lege nu înțeleg clar ce înseamnă taxa de stat pentru accesul la o instanță sau la un tribunal și care este scopul ei. Or, în opinia noastră, aceasta nu poate fi instituită pentru realizarea drepturilor procedurale, adică, pentru fiecare acțiune, cerere sau act de procedură efectuat în primă instanță cât și în căile de atac”.

Proiectul Legii  taxei de stat a fost aprobat în prima lectură la sfârșitul anului trecut. Conform prevederilor documentului, ar urma să fie percepute taxe suplimentare de la justițiabili. Pentru cererile de audiere a martorilor, experților, specialiștilor și pentru cererile de accelerare a procesului ar urma să fie percepute taxe de 100 de lei. Taxa pentru cererile de recuzare, cererile de strămutare, de asigurare a acțiunii sau privind explicarea hotărârilor deciziilor ar trebui să fie de 400 de lei.

„Partea în proces nu va depune o cerere de recuzare pentru a nu plăti taxa de stat în mărime de 400 de lei. Drept urmare, cauza va fi examinată de un judecător care, de exemplu, se află în raporturi de rudenie până la al patrulea grad inclusiv sau de afinitate până la al treilea grad inclusiv cu vreuna dintre părți, cu alți participanți la proces sau cu reprezentanții acestora. Oare în acest caz este vorba despre un proces echitabil, cu respectarea principiului imparțialității și a drepturilor procedurale ale părților ? Credem că nu.  Și atunci este vorba despre un act de justiție cu respectarea Statului de Drept ? Credem că nu”, menționează președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu.

De asemenea, autorii proiectului propun instituirea taxelor pentru cererile de amânare a ședințelor, inclusiv celor motivate – 100 de lei pentru prima cerere de amânare, 200 de lei pentru a doua cerere de amânare în procese contravenționale   și 400 de lei în procese civile. Pentru mai mult de trei cereri de amânare în procesele civile taxa crește până la 3 200 de lei.

La rândul său, președinta Comisiei parlamentare pentru juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, menționează că ajustarea taxelor judiciare si introducerea taxei de timbru urmărește încurajarea părților să recurgă la  soluționarea alternativă a litigiilor. De asemenea, noile prevederi ar trebui să responsabilizeze părțile implicate într-un proces de judecată.

„Instituirea unor taxe noi pentru a contracara amânările abuzive ale ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces. Astfel, aceste reglementări vor responsabiliza participanții la proces și se vor preîntâmpina amânările ședințelor de judecată la nesfârșit”, a specificat Stamate.

Deputata precizează că proiectul va fi supus dezbaterilor  publice înainte de a fi înaintat spre aprobare în lectură finală.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE