Nicolae Osmochescu: „Decizia rămâne la discreția Curții Constituționale în conformitate cu competențele sale constituționale și prevăzute de Legea Curții Constituționale și de Codul procedurii jurisdicționale”

546
0

Referindu-se la poziția Comisiei de la Veneția pe marginea inițiativei de scoatere în afara legii a partidului deputatului fugar Ilan Șor, care-i poartă numele, constituționaliștii Alexandru Arseni și Nicolae Osmochescu susțin că deciziile Comisiei sunt facultative, iar decizia finală îi aparține instanței naționale, adică Curții Constituționale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Constituționalistul Nicolae Osmochescu ne-a comunicat că deciziile Comisiei de la Veneția sunt facultative.

„Competența Comisiei de la Veneția face recomandări. Nu este o competență care ia decizii obligatorii pentru stat și nu se implică în procesul de examinare și de adoptare a actului juridic. Comisia a analizat  sesizarea care a fost adresată și a oferit recomandări. În acest sens, Comisia de la Veneția a procedat cum a fost și în alte cazuri”, a explicat Osmochescu atribuțiile Comisiei de la Veneția.

Potrivit recomandărilor Comisiei, decizia îi aparține instanței naționale, care are la îndemână mai multe fapte și argumente.

„Deci, decizia rămâne la discreția Curții Constituționale în conformitate cu competențele sale constituționale și prevăzute de Legea Curții Constituționale și de Codul procedurii jurisdicționale, constituționale”, a punctat constituționalistul Nicolae Osmochescu.

Întrebat de reporterul „Gazetei de Chișinău” ce crede despre recomandările Comisiei de la Veneția, Alexandru Arseni, constituționalist, dr. habilitat în drept, ne-a declarat: „Opinia Comisiei de la Veneția, în stilul unei comisii de democrație prin drept, poartă un caracter de recomandare și, în același timp, orice acțiune întreprinsă de fiecare stat trebuie să pornească de la prevederile constituționale și legale, dar asigurând demnitatea, drepturile și libertățile omului și libera dezvoltare a personalității umane.

Iar dacă o formațiune, în cazul dat, intră în contradicție cu prevederile art. 41, alin. 4 din Constituție, nu există niciun fel de scuză și ea urmează să fie declarată neconstituțională, așa cum prevede Constituția”.

În opinia lui Arseni, „acest lucru a trebuit de făcut demult, pentru că dacă statul, prin instituțiile sale, nu întreprinde la timp măsuri de a curma încălcările legislației, dar asta înseamnă în fond încălcarea demnității și a drepturilor omului, atunci infractorul progresează. Și el intră într-un câmp unde i se pare că lucrurile sunt bune”.

„De aceea această precizare este foarte clară și argumentată, iar Comisia de la Veneția doar atât a spus: acționați și nu așteptați instrucțiuni de la noi cum să procedați, dar conduceți-vă de principiile unanim recunoscute.

În art. 4 și 7 din Constituție scrie că trebuie să respectăm principiile și normele dreptului internațional.

Iată care este spiritul și chemarea Comisiei de la Veneția în raport cu  exercitarea atribuțiilor de către Curtea Constituțională privind exercitarea funcțiilor stabilite în art. 134, alineat 3, și art. 135, alin. 1, respectiv, la declararea neconstituțională a unui partid.

Precum și în Legea cu privire la partide, unde este stipulat că, dacă măsurile și acțiunile lor încalcă demnitatea și drepturile omului, acest partid urmează a fi declarat neconstituțional.

Baza legală există. Ea corespunde tuturor cerințelor și în conformitate cu prevederile legale CC trebuie să dea verdictul”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE