În acest an am aruncat produse alimentare în valoare de 15,3 miliarde de lei, suficiente pentru a hrăni un milion de moldoveni

404
0

În acest an moldovenii au cheltuit pentru produse alimentare cel puțin 45 de miliarde de lei, iar 15-20% din toate produsele procurate nu mai ajung să fie consumate. Sunt aruncate drept la lada de gunoi, scrie expertul Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Aproximativ opt miliarde de lei cheltuiți pentru produsele alimentare, vor fi aruncați în acest an de către fiecare din noi, drept în lada cu gunoi. În sate o parte din produse merg pentru hrana animalelor, dar în orașe totul se aruncă la gunoi. În orașe risipa este de circa două ori mai mare decât la sate. Toate estimările sunt realizate de mine în baza Raportului WWF-UK”, scrie Ioniță.

„Dacă am fi mai eficienți în cheltuielile pentru alimente, banii economisiți ar fi suficienți pentru plata tuturor facturilor”

Această irosire, conform datelor Curții de Conturi Europene, este doar jumătate din întreaga risipă. Altă jumătate se pierde până ajunge la cumpărător. Pe câmpuri, în timpul transportării, distribuției, păstrării și, în final, în rețelele de magazine. Astfel, suma totală a risipei în acest an se ridică la 15,3 miliarde de lei. În creștere cu 1,6 miliarde lei față de anul trecut.

„Dacă am avea un mecanism de redistribuție a produselor aruncate la coșul de gunoi, aceasta ar permite dublarea rației alimentare pentru un milion de moldoveni care se subalimentează din cauza sărăciei. Dacă am fi mai eficienți în cheltuielile pentru alimente și nu am risipi atât de mult, atunci banii economisiți ar fi suficienți pentru plata tuturor facturilor”, menționează Ioniță.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE