Năstase, suspectat de foștii colegi că a făcut cârdășie „necurată” cu socialiștii în CMC. Fondatorul Platformei DA a rămas fără partid

588
0

Președintele fracțiunii Platformei Demnitate și Adevăr (DA) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Andrei Năstase, alături de toți consilierii municipali aleși pe listele Platformei au fost lipsiți de sprijinul politic al formațiunii. Despre aceasta a anunțat președintele Platformei DA, Dinu Plângău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Platforma DA se disociază de consilierii municipali, se disociază de declarațiile lor și de voturile lor și le solicită să depună mandatele de consilieri. Solicităm organelor de anchetă să pornească urmărirea penală în legătură cu mai multe declarații care s-au făcut la primărie. Trebuie să terminăm cu corupția din Republica Moldova oricât de dureroase ar fi unele decizii”, a declarat președintele Platformei DA, Dinu Plângău.

Decizia Biroului Politic al Platformei a survenit după ce aleșii locali din CMC din partea formațiunii au votat, împreună cu socialiștii, pentru adoptarea mai multor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) dubioase, care au generat mai multe critici și acuze de corupție. Despre ilegalitatea documentelor aprobate a atenționat și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Cu regret, Consiliul Municipal Chișinău, totuși, a votat pentru Planurile Urbanistice Zonale care nu respectă normele și sunt cu mari încălcări. Menționez că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova nu a eliberat aviz general și a solicitat prezentarea corectă a documentelor. Aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor crea mai multe ambuteiaje, vor fi mai puține spații verzi și mai puțin confort pentru locuitorii din Chișinău.  Vom sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea acestor documente. În același timp, reiterez apelul către organele de drept pentru a verifica toate ilegalitățile din domeniul construcțiilor”, a declarat ministrul de profil.

Potrivit lui Plângău, pe parcursul săptămânii trecute, membrii formațiunii au făcut tot posibilul pentru ca aleșii locali din partea Platformei să nu-și dea votul pentru aprobarea proiectelor vizate.

„Am atenționat deja foștii colegi că voi solicita Biroului Politic Național retragerea sprijinului politic pentru toți consilierii fracțiunii dacă vor recurge la aranjamente cu socialiștii și primarul Ion Ceban pentru a vota aceste PUZ-uri. Am sperat până în ultimul moment că nu toți consilierii municipali vor vota pentru aceste decizii extrem de controversate. Din păcate, mulți nu au rezistat tentațiilor care există acolo”, a spus Plângău.

El a mai menționat că disensiunile în interiorul formațiunii s-au intensificat după ce consilierii municipali au votat alături de socialiști pentru înstrăinarea terenului din fața magazinului Unic.

„Nu este secret pentru nimeni că majoritatea acuzațiilor sau lipsei rezultatelor în ultimele scrutine erau în special legate de fostul lider de partid Andrei Năstase. Am trecut printr-un proces extrem de complicat în interiorul partidului. Nu ne mai putem ascunde că pe interiorul partidului a existat o confruntare între noua și vechea conducere a partidului. Aceste confruntări pe interior s-au amplificat în urma declarațiilor mele legate de votul oferit de consilierii Platformei DA pentru înstrăinarea terenului de la Unic… Vedem că există foarte multă lume care are nostalgii pentru trecutul glorios al Platformei DA. Doar că, din păcate, acțiunile și declarațiile unor colegi de partid discreditează și compromit toate lucrurile bune pe care le-au făcut în trecut, dar și noi, ca partid și echipă”, a recunoscut Plângău.

Redacția „Gazeta de Chișinău” a încercat să-l contacteze pe fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, pentru a comenta deciziile formațiunii, însă acesta nu a răspuns la apelurile și mesajele noastre.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE