„Cetățenii nostalgici după URSS, care privesc cu admirație spre Rusia lui Putin, au mentalitate de sclavi”

1936
0

 O discuție între jurnaliștii Olga Bejan-Leva și Dorin Scobioală

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

– Stimate domnule Scobioală, sunteți un jurnalist profesionist, cu experiență, cunoașteți bine contextul și substraturile acestei meserii. Cum este reflectat războiul din Ucraina în mass-media din R.Moldova?

Modul în care anumite instituții media din RM reflectă războiul din Ucraina depinde de orientarea geopolitică și de sursele de finanțare ale redacției.

– Dacă v-ar ruga cineva să scrieți o cronică despre acest război, cu ce ați începe, care ar fi primele fraze?

Fiecare generație are de trecut printr-un mare război: două războaie mondiale, Vietnam, Afganistan, Ucraina… Surprinzător, Rusia este prezentă în toate.

– Vă expuneți public, tranșant, fără loc de interpretări, părerea referitor la invazia rusă în Ucraina. În toate postările de pe facebook la acest subiect, condamnați genocidul comis de armata rusă. Cum vă explicați tăcerea multor intelectuali, artiști, politicieni, pe acest subiect?

Sunt dependenți de banii de la Kremlin și nu vor să supere finanțatorul.

– Ce impact a avut și are propaganda rusă în formarea opiniei publice din R.Moldova?

Promovarea nestingherită a mesajelor false de propagandă ale regimului criminal Putin pe teritoriul Republicii Moldova, datorată lipsei de reacții din partea autorităților moldovene, a reușit plantarea în capetele unor categorii prost informate ale populației de mesaje și valori false, bazate pe premise mincinoase.

– Rușii consideră că sunt într-o misiune de salvare în Ucraina. Cred că au un rol mesianic de a izbăvi Occidentul de homosexualitate, ateism. Cel puțin așa reflectă mass-media rusă războiul din Ucraina. Totuși, ce legătură are războiul, distrugerea orașelor, moartea civililor din Ucraina cu homosexualitatea sau ateismul din Occident? Informațional vorbind, cum este posibil să amesteci lucruri care n-au nicio legătură, dar într-un final, oamenii să preia această retorică, justificând cu vehemență un război absurd?

Din 24 februarie 2022 Moscova a schimbat de nenumărate ori și scopurile anunțate ale intervenției militare în Ucraina, și motivația acesteia. Este o dovadă în plus a lipsei de motive reale pentru declanșarea războiului.

– Cristian Tudor Popescu într-un interviu l-a menționat pe regizorul rus Andrei Mihalkov-Koncealovski, care a formulat o idee memorabilă: „Actorii ruși joacă excepțional Shakespeare aproape mai bine decât cei englezi. Știți de ce? Pentru că Rusia n-a ieșit niciodată din Evul Mediu”. Cum credeți, această idee poate fi extrapolată și pentru Moldova, tot în Evul mediu am rămas?

Cetățenii cu viziuni retrograde, nostalgici după URSS și care privesc cu admirație spre Rusia lui Putin, au mentalitate de sclavi, respectiv – nu au evoluat mai departe de Evul mediu.

– Apropo, ce joacă bine actorii din Moldova? 

În campanii electorale joacă de partea celor care-i plătesc.

–      Vă mulțumesc!

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE