„Un proiect inedit, la care am visat 20 de ani”
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE
Tradiţia înseamnă conservarea focului, obiceiurile nu trebuie uitate, iar limba este distanţa dintre inimă şi umbra ei, care se numeşte suflet. Reporterii „Gazetei de Chișinău” au fost la „Crăciunul Copiilor”, Festival Transfrontalier, organizat în premieră de IPLT „Principesa Natalia Dadiani”, în colaborare cu DGETS a Consiliului municipiului Chișinău, Consiliul municipal Chişinău al Federației Sindicatelor din Educație și Ştiință (FSEȘ) și IPLTPA „Nicolae Sulac”.
Când am ajuns, sala era plină, iar emoțiile parcă jucau șotron – sărind de la organizatori la elevii ce urmau să urce rând pe rând în scenă, ajungând la final și la părinții acestora. Îmbrăcați în straie de sărbătoare, colorați și plini de zâmbet, așteptau să împartă din magia sărbătorilor de iarnă.
Colinde, urări și spectacole tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă
Festivalul Transfrontalier „Crăciunul Copiilor” a fost un vis de peste 20 de ani al Lilianei Panfilov, director adjunct pentru educație și estetică al Instituției Publice Liceul Teoretic (IPLT) „Principesa Natalia Dadiani”. Aceasta a reușit să adune pe aceeași scenă 16 colective artistice din instituțiile de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Iar ineditul evenimentului constă în prestațiile artistice ale elevilor din România și Ucraina. Aceștia au participat la eveniment cu video-uri. Fiecare colectiv a avut la dispoziție 3-5 minute pentru interpretare vocală (ansamblu vocal, etnofolcloric) – nu mai mult de două piese; 2-3 minute pentru declamator individual, piesă muzicală în interpretare individuală, duet, trio (un număr artistic); 5-7 minute pentru o secvență teatralizată, ceată de urători, cor.
„E un proiect inedit, la care am visat 20 de ani. Festivalul Transfrontalier «Crăciunul Copiilor», ediția I, s-a realizat cu ajutorul Bunului Dumnezeu, miercuri, 14 decembrie. Festival care reprezintă încă un rod al unui alt proiect inedit, „Școala Prietenilor”, un acord de parteneriat între mai multe instituții de pe ambele maluri ale Prutului.
Lucrurile frumoase se realizează doar cu oameni de bună credință. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat ca acest festival să aibă loc. Mulțumesc partenerilor, colegilor și elevilor din toate cele 16 instituții că au adus magia în ajun de sărbători pe scena Confederației Naționale a Sindicatelor. Sărbători fericite tuturor!”, a spus organizatoarea festivalului, Liliana Panfilov.
„Șoapte cerești”
Festivitatea a început cu elevii clasei a VIII-a din IPLT „Principesa Natalia Dadiani”, care au deschis manifestarea cu „Șoapte cerești”, un colind mai vechi. Aceștia și-au făcut apariția rând pe rând din culisele scenei. Îmbrăcați în pelerine albe, cu felinare în mâini, întruchipând niște soli de pace care vestesc Crăciunul.
„A fost un eveniment foarte interesant. Ceva neobișnuit. Pentru prima dată am participat la un astfel de festival, ne-au adus împreună pe aceeași scenă cu elevii din România și Ucraina. Pentru noi, generațiile care suntem acum, este un mod de educare, acest festival a valorificat cultura noastră, folclorul și tot ce ne leagă țară de țară”, ne-a spus Elena, elevă în clasa a VIII-a.
Totodată, și Corul „Corasson”, din cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic cu Profil Teatral (IPLTPA) „Nicolae Sulac”, a interpretat colinde folclorice, transmițând emoții puternice prin voce și mesajul colindelor.
„Am avut emoții. Pentru prima dată am participat la așa un festival. Ne-a plăcut tare mult”, spune un elev.
Două maluri, aceeași limbă
Ionela Sandu și Vasile Jugaru din Onești, județul Bacău, România, au interpretat colindul „Colindăm la casa de creștini”, Pascal Ștefania-Daniela din Roman, jud. Piatra Neamț, România, a cântat colindul „Legănelul lui Isus”, iar „O, ce veste minunată!” a fost adusă în scenă de Elena Mocanu din Roman, jud. Piatra Neamț. Anastasia Uncu din s. Vancicăuți, Cernăuți, Ucraina, a fost cea care a surprins spectatorii cu un colind emoționant.
Promotori de valori
Artista Poporului Maria Iliuț, alături de Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de Iederă” a fost invitata surpriză la Festival, interpretând trei colinde. „Privighetoarea Bucovinei”, așa cum este numită de ascultători, a fost întâmpinată cu ropote de aplauze.
„Bine v-am găsit. V-am adus în dar colinde de Crăciun. Sărbători frumoase alături de cei dragi să aveți”, ne-a urat Maria Iliuț.
Un moment emoționant a fost un dar din partea Președintei FSȘE, Margareta Sîrbu. Aceasta a oferit organizatorilor un prosop veritabil, care reprezintă unitatea dintre românii de pretutindeni și continuitatea în secole a valorilor.
„Sărbătorile de iarnă sunt feerice, cu atât mai mult cu cât sunt organizate atât de frumos cum a fost „Crăciunul Copiilor”, susținut cu toată deschiderea de CMC FSEȘ. La eveniment am venit cu un prosop tradițional, de la mama mea, în speranța că acesta, simbolic, va deveni o punte trainică între inimi, școli, copii.
Felicit participanții la acest festival din Republica Moldova, România, Ucraina. Totodată, apreciez înalt inițiativa dnei Lilianei Panfilov, regizor, director adjunct pentru Educație estetică, IPLT „Principesa Natalia Dadiani”. Este o idee impresionantă de a organiza un festival transfrontalier al unității, tradițiilor și obiceiurilor strămoșești”, a declarat președinta Consiliului Municipal Chișinău (CMC) al Federației Sindicatelor din Educație și Știință (FSEȘ), Margareta Sîrbu.
Cei din sală au avut parte de o seară magică. Evenimentul i-a făcut să se oprească din rutina cotidiană și să se transpună pentru câteva ore în copilărie.
„Festivalul „Crăciunul copiilor”, ediția I, e organizat de o inimoasă și talentată profesoară, dar și regizor de teatru, Liliana Panfilov. Cred că este o idee minunată ca, în preajma Sfintelor Sărbători de Crăciun, să ne colinde copiii. De ce anume ei? Pentru că sunt curați, puri și adevărați, or colindele, alături de muzica bisericească, sunt şi ele un fundament, o constantă a neamului nostru românesc. Cine le-a scris, când au apărut, cine le-a compus melodiile? Nu se ştie. Ele vin din negura vremurilor odată cu fiinţa neamului românesc care s-a născut creştin. Multe din colindele noastre vorbesc despre Sfântul Apostol Andrei, cel care ne-a creştinat. «Vă rog să-i primiţi cu căldură şi cu prietenie pe aceşti colindători», spunea moderatorul acestui eveniment, Octavian Graur, vocea căruia răsună și ea ca un colind”, susține Zina Cerchez Signeanu, producător TVR Moldova.
Prima ediție a Festivalului Transfrontalier „Crăciunul Copiilor” este activitatea menită să asigure un demers educațional de calitate, prin promovarea și popularizarea în rândul tinerilor a valorilor naționale, dar și să valorifice tinerele talente, oferindu-le un mijloc propice de exprimare artistică.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE