Noi condiții legislative pentru „fiii rătăciți ai Moldovei”, care s-au înfruptat din banul public și s-au pricopsit cu bunuri peste hotare

460
0

Autoritățile își propun să instituie noi mecanisme legislative în vederea recuperării bunurilor obținute din furat, inclusiv a celor procurate peste hotarele țării. În acest scop, Parlamentul a aprobat, joi, 15 decembrie, Programul Național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023-2027 și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit autorilor documentului, scopul programului constă în creșterea eficienței sistemului național de recuperare a bunurilor infracționale, îmbunătățirea comunicării, colaborării și coordonării între autoritățile responsabile și omologii lor din străinătate. Printre cele mai importante acțiuni prevăzute se numără creșterea gradului de identificare și recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni de corupție, din acte conexe corupției și din alte activități criminale, indisponibilizate și confiscate, precum și creșterea ratei de executare a ordinelor de confiscare dispuse în materie penală.

În acest sens, se impune modificarea legislației naționale, care trebuie să fie armonizată cu cea internațională, care să ofere instrumente și posibilități de intervenție.

„Băieții ăștia ai noștri care au furat se duc și cumpără bunuri peste hotare. Trebuie să ai instrumentele necesare ca să poți solicita colegilor tăi să te ajute ca să poți să recuperezi acest bun, după ce el este, evident, identificat”, a menționat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Deputatul PAS s-a referit la un caz de recuperare de peste hotare, însă a ținut să specifice că acest lucru s-a întâmplat grație prevederilor legislative din țara gazdă.

„Spre exemplu, noi am avut un prim-ministru care, pentru că legislația noastră este mai complicată, ar fi întors banii fiului care-i cheltuia cu mare drag în Londra, dar legislația Marii Britanii a permis cumva ca banii acelui iubit prim-ministru, de la fiul său, să ajungă spre Republica Moldova. Așa  acei bani  au fost recuperați”, a amintit Carp.

Deputatul s-a referit la cele aproape 500 000 de lire sterline, care, în 2019, au fost confiscate la Londra din trei conturi bancare ale fiului fostului premier, Vlad Filat. Luca Filat a atras atenția autorităților britanice după ce a achiziționat câteva bunuri de lux și a închiriat o locuință la prețul de 400 de mii de lire sterline.

„Desigur că mai sunt și alți fii rătăciți ai Republicii Moldova, ai căror părinți au fost mari funcționari și oameni de stat, care cu sârg au furat din bunul public și cumva aceste bunuri se află și în afara Republicii Moldova, iar noi pentru a putea întreprinde acțiuni mai ferme pentru recuperarea acestor bunuri este necesar să intervenim cu modificări legislative”, a argumentat Lilian Carp în plenul Parlamentului.

„Pentru a consolida capacitățile noastre în a identifica și recupera bunurile infracționale este absolut necesară cooperarea interinstituțională bună, dar și colaborarea eficientă cu instituții similare din alte state, în special, din UE. Totodată, ne dorim să stabilim și un impact social – o parte din banii recuperați să fie redirecționați spre necesitățile sociale ale țării”, a precizat directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu.

Proiectul a fost votat în prima lectură de 59 de deputați, inclusiv șapte din rândul fracțiunii BCS.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE