„Miopia” diplomatului Serebrian

1516
0

Ion Leahu: „Guvernarea PAS a avut din primele zile probleme de comunicare”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Declarația vicepremierului pentru reintegrare, Oleg Serebrian, cu referire la contractul cu Centrala de la Cuciurgan, în care susține că nemulțumiri și critici au fost doar din partea unor reprezentanți ai opoziției și unor comentatori politici, societatea agreând această înțelegere, i-a făcut pe unii politicieni și comentatori politici să reacționeze, cerându-i demisia vicepremierului pentru declarațiile „sfidătoare”, făcute în cadrul unei emisiuni.

Oleg Serebrian a spus că „cetățenii au apreciat decizia Chișinăului de a semna un contract cu Centrala de la Cuciurgan, astfel obținând un preț mai mic la energia electrică față de prețul achitat anterior pentru energia procurată de pe piața română”.

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, „critici la adresa contractului cu MGRES s-au arătat doar reprezentanții opoziției și unii comentatori politici, societatea agreând această înțelegere”.

„E adevărat că este un cost politic și un cost economic. În privința costului economic am văzut postări ale oamenilor din opoziție, dar nu am văzut o reacție publică vehementă. Eu stau cu geamurile spre Piața Marii Adunări Naționale, n-am văzut un protest față de contractul propriu-zis. Societatea a reacționat mai curând pozitiv”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii din 13 decembrie „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei. 

„În orice țără civilizată acest individ ar fi fost demis imediat după asemenea exprimare”

Drept reacție la declarația lui Serebrian, ex-președintele parlamentului, membru al PPDA, Alexandr Slusari, a făcut o postare pe pagina sa de Facebook pe care a intitulat-o „Poetul Serebrian a mai rostit o inepție”.

„Dânsul a tras concluzia că societatea a susținut acest «deal» (n.r. afacere) rușinos cu Tiraspolul, deoarece el de la geamul lui din birou nu a văzut proteste.

În orice țară civilizată acest individ ar fi fost demis imediat după asemenea exprimare. Domnule Serebrian, vă amintesc că nici atunci când au fost răpiți și expulzați cu suportul Dvs. informațional profesorii turci, Plahotniuc din bârlogul lui din GBC tot nu a văzut nici un protest, deși pe rețelele de socializare a fost un val de critică. Reiese că societatea și atunci în mare parte a acceptat acțiunea mârșavă a unui criminal, la care dvs. ați slujit cu diligență.

Astfel de exemple au fost multe. Am adus acest caz în vizor, întrucât s-a produs cu participarea nemijlocită a actualului viceprim-ministru.

Dvs. măcar ați înțeles ce prostie ați spus? Adică, după această logică, guvernarea actuală înțelege doar reacția în formă de proteste. Când ies contra cost mii de oameni, organizați de Șor, asta da. Din biroul lui Serebrian se vede poporul revoltat. Dar dacă altă parte a societății, care sprijină vectorul național și proeuropean, deocamdată nu iese, întrucât nu dorește să toarne apă la moara grupărilor criminal-politice, înseamnă că totul merge strună și Serebrian poate trăda interesele naționale în raport cu Transnistria cât vrea!

Dacă acest poet servil intereselor separatiștilor nu va fi demis în 24 de ore, eu voi considera că toată guvernarea are aceeași abordare cinică și sfidează segmentul proeuropean, care pe moment acționează responsabil, chiar dacă are atitudine critică față de actuală putere. Iar mesajul lui Serebrian poate fi considerat ca indemn pentru acțiuni de protest, căci autoritățile doar atunci conștientizează gravitatea problemelor”, a opinat pe FB Alexandr Slusari.

„Tiraspolul, văzând că suntem într-o situație destul de complicată, a profitat”

Fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, a comentat declarația și contractul cu Centrala de la Cuciurgan:

„Este partea formală. Prețul precedent până la stoparea furnizării energiei electrice din stânga Nistrului pe dreapta era de 66 dolari KW, dar acum este de 73 de dolari. E mult sau puțin? Formal, e clar că nu este mult, dar în condițiile actuale, când s-a scumpit absolut totul și pentru o foarte mare parte a populației 10-11 dolari este o sumă impunătoare, evident că și observatorii își pun fireasca întrebare: De ce până acum o lună erau 66 de dolari, iar acum, când au primit gazul practic degeaba în volumul de care au nevoie, au majorat prețul?

Nu știm ce a fost la mijloc. Au apărut idei conspirative că cineva ar vrea să facă o sumă mare de bani. Eu nu cred că reprezentanții guvernului ar putea într-un mod atât de obraznic să opereze cu sume de bani în propriile interese. Cred că cei de la Tiraspol, văzând că suntem într-o situație destul de complicată, au profitat de ocazie și ne-au vârât pe gât un tarif mai mare decât cel precedent.

Datoria guvernanților este nu numai să facă lucruri oneste, dar și să le explice. Ne-am confruntat, nu o dată, cu situația când mai mulți demnitari de stat, în special viceprim-ministrul Andrei Spînu, vin cu explicații post-factum, când situația deja începe să iasă de sub control care ar duce la tulburări serioase în stradă. Mai întâi trebuie consultată opinia publică, apoi făcuți pașii acceptabili pentru populație. Guvernarea PAS a avut probleme de comunicare din primele zile de guvernare și, din păcate, nu a reușit până la urmă să înțeleagă că populația așteaptă de la ea mult mai multă deschidere decât de la alte guvernări”, ne-a declarat Ion Leahu.

„Publicul are nevoie de timp ca să conștientizeze multe lucruri”

Am solicitat opinia comentatorului politic Anatol Țăranu privind declarația vicepremierului, ,,care crede că Serebrian a constatat o realitate”.

„În fond există o discrepanță între percepția unor anumite acțiuni politice, economice pe care le sesizează experții, analiștii politici și publicul larg. Publicul are nevoie de timp ca să conștientizeze multe lucruri, în fond, societatea reacționează la anumite acțiuni politice reieșind din consecințele acestor acțiuni.

Consecința acțiunii legate de Transnistria, de această mișcare economică, de gaze și electricitate, nu afectează nemijlocit interesele economice ale populației, de aceea și atitudinea este una liniștită față de această mișcare.

Alta e că analiștii politici care privesc în profunzime aceste lucruri reacționează altminteri. Și din acest punct de vedere, mi se pare că această discrepanță între reacția experților și cea a publicului larg este absolut firească și explicabilă. Cu timpul, atunci când consecințele acestei acțiuni vor deveni palpabile și dacă vor avea repercusiuni negative asupra stării economice și sociale a populației, atunci va veni și reacția corespunzătoare din partea societății”.

„Cum a ajuns în funcția de premier pentru reintegrare?”

Și jurnalistul Alexandru Cozer a reacționat pe pagina sa de Facebook, calificând declarația vicepremierului pentru reintegrare drept „o prostie epocală”.

„De-a lungul timpului multe inepții, aberații sau declarații sfidătoare am auzit de la cinovnicii patriei. Părea că nimeni nu-i va depăși niciodată pe Chicu, Candu sau Cebotari, campionii la acest capitol.

Iată însă că un oficial din actuala guvernare tinde să-i depășească pe toți. E Serebrian, cel care nu am înțeles niciodată (dacă e să vorbim logic și prin prisma interesului național) cum a ajuns în funcția de premier pentru reintegrare și de care mă conving pe fiecare zi ce trece că e pur și simplu o catastrofă acolo.

Serebrian a declarat undeva că el are vedere bună din luxosul și caldul său birou de la Guvern. Că are geam care dă în PMAN și că el nu a văzut acolo proteste după semnarea deal-ului cu transnistrenii în privința gazului și energiei electrice.

Declarația este o prostie epocală în sine. Mai ales venită din partea unui om care se consideră diplomat.

Dar dacă tot nu a văzut proteste, eu o să-i reamintesc când le-a văzut. Le-a văzut, spre exemplu, în toamna lui 2015. Când în calitate de ambasador în Germania mințea cu nerușinare la Publika TV spunând că are el informații de la servicii de inteligență că noi, cei ce protestam atunci, aveam în plan să dăm o lovitură de stat și să luăm cu asalt Guvernul.

Între noi fie vorba, dacă știam atunci că eu protestez ca peste ani să-l fac pe ăsta mare cinovnic în Guvern, îmi dădeam două palme și mă duceam acasă…

Tot proteste pe geam a văzut această rușine a diplomației în 2018, când a provocat și un scandal internațional. Atunci când la Berlin, în fața ambasadei noastre, au ieșit niște cetățeni pentru a protesta împotriva crimei comise asupra profesorilor turci, răpiți de cei pe care Serebrian îi slujea atunci la Chișinău și trimiși în ocnele lui Erdogan. Atunci, spunea Serebrian că a primit amenințări de la acei cetățeni (pe care el îi califica drept teroriști) că o să li se taie capetele angajaților ambasadei, provocând breaking-news-uri în trustul propagandistic al lui Plahotniuc cu propria lui gură. A fost nevoie de o declarație oficială a poliției germane prin care să dezmintă minciuna mizerabilă a celui care atunci era ambasador la Berlin.

Eu sper ca această catastrofă de la Guvern să plece cât mai rapid din funcție. Că altfel ar putea să ajungă și zilele când o să vadă de la geam și proteste serioase, din partea oamenilor care știu s-o facă demn și cu capul sus. El are unde să se retragă, la scris poezii. Dar e păcat pentru viitorul acestei țări și al cetățenilor săi. Care sigur în iulie 2021 nu au votat PAS pentru a-l vedea în ditamai funcția de vicepremier!”

Menționăm că în urma semnării contractului cu Centrala de la Cuciurgan, malul drept al Nistrului cumpără energie electrică de acolo la un preț de 73 de dolari / MW. În schimb, Moldovagaz oferă părții stângi a Nistrului cele 5,7 milioane de metri cubi livrate zilnic de concernul rus Gazprom pentru întreaga Republică Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE