„Mi-aș fi dorit să sărbătorim pe 25 decembrie”

613
0

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a întrebat mai multe persoane când celebrează Crăciunul: „Pe ce stil sărbătoriți Nașterea Domnului?”. Iată ce am aflat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Corneliu, 35 de ani, designer, Chișinău: „Noi sărbătorim pe 25 decembrie, pentru că, atunci când eram mai mici și țineam postul Crăciunului, era ilogic să ții post, apoi pe 31 decembrie să ignori postul și să faci banchet, ca apoi iar să revii la post. Nu era normal. Mai ales că nu serbam Anul Nou/ Sfântul Vasile pe stil vechi, cum e și Crăciunul pe stil vechi din 7 ianuarie. Respectiv, dacă tot serbăm trecerea dintre ani și Sf. Vasile pe nou, și Crăciunul tot pe nou am decis să-l serbăm”.

Elena, 40 de ani, notar, Edineț: „Noi sărbătorim atunci când sărbătorește Sfânta Biserică, adică pe 7 ianuarie. Biserica la care mergem noi de Crăciun, ține de Mitropolia Moldovei”.

„Au pus în umbră Crăciunul și tot ce e legat de credință”

 Irina, 25 de ani, jurnalistă, satul Răspopeni, raionul Șoldănești: „Tare mi-s dragi sărbătorile de iarnă și prefer să fiu alături de familie, dar de când am ales meseria de jurnalist, tot mai rar se întâmplă. Legat de Crăciun, anul acesta, cel mai probabil voi sărbători pe 7 ianuarie, pentru că pe 25 decembrie voi fi la muncă. Dar e și un motiv de a sărbători cu familia, pentru care Crăciunul e tot pe data de 7 ianuarie. Mi-aș fi dorit să le schimb această viziune și să sărbătorim pe 25 decembrie, pentru că așa îmi pare corect, dar, recunosc, încă nu mi-a reușit”.

Inna, 33 de ani, manager de logistică, Ceadîr-Lunga: „Noi sărbătorim pe 7 ianuarie. E ziua bunicii mele, așa că e o tradiție în familie. Sărbătorim odată Crăciunul și ziua ei de naștere. Pe 25 decembrie sărbătorim de obicei la muncă (lucrăm într-o firmă americană)”.

„Pe 7 sărbătoresc cei care au rămas cu vechile tradiții”

Zina, producător tv, Chișinău: „Sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie, pentru că pe 1 ianuarie sărbătorim începutul unui nou an, logic, nu?  Pe 7 sărbătoresc cei care au rămas cu vechile tradiții. Și-a spus cuvântul dominația rusă. Dacă rămâneam în România Mare, sunt sigură că altfel era situația. Părerea mea”.

Alina, 35 de ani, jurnalistă, Chișinău: „Născută în Chișinău, crescuta pe rămășițele URSS. Am sărbătorit Crăciunul pe stil vechi cât eram acasă la părinți, dar odată cu maturitatea am înțeles că e lipsită de logica sărbătorirea Crăciunului după masa plină de bucate de la trecerea dintre ani. Dincolo de aspectul religios, am inclus logica și am înțeles că e ceva greșit în ceea ce făceam. După o simplă documentare poți afla detalii interesante, precum că multe calcule pornind de la profeţii ale Vechiului Testament s-au făcut pentru a stabili anul naşterii lui Iisus Hristos. De asemenea, calcule şi legături cu tradiţii romane s-au realizat pentru fixarea zilei în care Mântuitorul s-a născut în ieslea din Betleem. Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost separată de cea a Botezului, serbându-se la 25 decembrie, în Biserica din Antiohia, în jurul anului 375. Apoi la Constantinopol în anul 379. În prima jumătate a secolului al V-lea, ziua de 25 decembrie, ca dată a sărbătorii Naşterii Domnului a fost introdusă şi în Biserica Alexandriei şi apoi a Ierusalimului. Nu avem nevoie decât să punem mâna pe carte și să apelăm la logică”.

„Părinții și bunicii sărbătoreau la 7 ianuarie”

Irina, 24 de ani, studentă, Bujor, Lăpușna: „Noi sărbătorim pe 7 ianuarie, pentru că așa am prins de la bunici și părinți”.

Stela, 34 de ani, asistentă de proiect, Durlești: „Sărbătoresc pe 25 decembrie. E logic. Dacă conducerea sovietică a schimbat sărbătoarea de revelion din 14 ianuarie în 31 ianuarie, rămâi cu Crăciunul în urmă? După istorie, mai întâi se naște Hristos și după încep să fie numărați anii. Tot ce au făcut ei e să pună în umbră Crăciunul și tot ce e legat de credință. Cum poți să sărbătorești normal Revelionul fiind în post?! Logica lipsește! Părinții și bunicii sărbătoreau pe 7 ianuarie. Este bine pentru ei asta, dar nu înseamnă că e corect. Noi nu mai repetăm ce au făcut ei multe lucruri, nici obiceiurile legate de sovietici și nici modul lor de gândire. Și așa suntem dispersați în mii de etnii, țări, rase etc. Măcar ceva frumos să unească lumea asta”.

Ion, 67 de ani, pensionar, Ialoveni: „Pe 25 decembrie sărbătorim, chiar dacă toată viața am fost învățați pe 7 ianuarie. Explicația e simplă”.

Corina, 30 de ani, specialist în digital marketing, Durlești: Pe 25 decembrie sărbătoresc pentru că este logic să ții post și să închei postul până la anul nou. Pe 7 ianuarie mergem la bunici”.

Vasile, 55 de ani, șofer, Hâncești: „Noi sărbătorim pe 7 ianuarie Crăciunul. Și Anul Nou tot mai mult pe 14 îl sărbătorim decât pe 31. Așa am apucat noi de la bunici și de la părinții mei”.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE