Interviu cu protoiereul Petru Buburuz, parohul Bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE- Părinte, ce a însemnat reactivarea Mitropoliei Basarabiei pentru viața spirituală a creștinilor ortodocși din Republica Moldova și, în particular, pentru activitatea Dvs. de preot?
Pentru creștinii ortodocși din Basarabia reactivarea Mitropoliei Basarabiei a fost ca o ieșire din Egiptul nedreptății, o eliberare fizică și spirituală din jugul ateist-comunist de 50 de ani, întoarcerea la Biserica-Mamă, de la care am fost răpiți, și o primă mică unire din procesul reîntregirii Neamului nostru românesc, care, prin voia lui Dumnezeu, numaidecât se va realiza.
Pentru mine ca preot, reactivarea a însemnat o reparație a dreptății istorice, o eliberare psihologică și fizică de la a sluji interesele unui stat străin și ale unei biserici, care nu ne reprezintă, și posibilitatea de a-mi face datoria față de Neamul meu și Țara natală, în care m-am născut, în limba poporului meu, în deplin acord cu cultura strămoșească, tradițiile noastre și credința ortodoxă.
Ca preot, doresc să-mi fac datoria față de Biserica lui Hristos după canoanele Sfintei Biserici și învățăturile Sfinților Părinți, și nu după indicațiile politice ale unei Biserici de secole subjugată de un stat imperialist, comunist și terorist.
- Credeți că există o cale de rezolvare corectă a problemei patrimoniului bisericesc care aparține de drept Mitropoliei Basarabiei?
În această chestiune eu mă declar puțin în opoziție față de cei de la conducere care și-ar dori chiar acum acest Patrimoniu. Eu consider că n-a venit încă momentul. Patrimoniul trebuie întors și va fi retrocedat, așa cum se face în toate țările civilizate. Dar nu acum. Nu suntem pregătiți pentru a-l gestiona, nu avem cadre.
Mitropolia Basarabiei trebuie să se pregătească pentru aceasta. Noi nu avem preoți de ajuns, nu avem cadre destul de pregătite. Trebuie să pregătim cadre educate și destul de responsabile, care să gestioneze corect acest patrimoniu. Vom avea nevoie de mijloace financiare și materiale suficiente pentru reparații, reconstrucții și îmbunătățiri. Altfel, vom deschide o piață pentru afaceriști, ceea ce nu e de dorit pentru Biserică. În starea actuală în care se află administrația noastră, ne mai trebuie și patrimoniu?! Ar fi un faliment inimaginabil.
- Există o cale de conciliere dintre cele două Mitropolii și de contopire a lor într-o singură structură, subordonată Patriarhiei Române?
În momentul de față, nu cred că există vreo posibilitate. KGB-ul rusesc nu va permite aceasta, ca și în Ucraina. Să dea Domnul să biruie Ucraina și atunci poate lucrurile se vor lumina. Mulți vor sta la gânduri încotro să o ieie. În prezent, însă, cu o societate bolnavă, politizată, paralizată de scheme și afaceri dubioase, când totul se vinde și se cumpără, să vorbești de conciliere sau contopire a mitropoliilor e imposibil.
În caz de schimbări politice profunde în țară, unii fanatici s-ar mai lupta furios ca să-și păstreze statutul de slugi credincioase ale unei țări străine, alții ar fugi ca guzganii, dar credincioșii și majoritatea clerului de rând s-ar întoarce la Biserica-Mamă. Și acum mulți clerici și parohii s-ar întoarce, dar au piedici juridice complicate referitor la proprietăți și patrimoniu, implementate ilegal de regimul Voronin și mitropolitul Vladimir.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE