În 2023, apartamentele se vor ieftini cu 10-20%

3600
0

Piața imobiliară, în stagnare: Cauze și efecte 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Piața imobiliară din Republica Moldova este în stagnare din cauza războiului din Ucraina, a tensiunilopr politice, dar și din cauza majorării ratei dobânzilor la creditele ipotecare, spun experții în domeniu.  Potrivit acestora, anul 2023 va fi complicat pentru agenții imobiliari, însă cumpărătorii vor avea oportunitatea să achizițiuoneze imobile la prețuri cu 10-20% mai mici. 

Contactat de „Gazeta de Chișinău”, Ștefan Repeșciuc, expert imobiliar și fondatorul unei companii imobiliare din R. Moldova, spune că în anul 2022 vânzările de apartamente au scăzut de două ori.

„Vânzările au scăzut, în primul rând, din cauza războiului din Ucraina, a tensiunilor politice și a riscurilor pentru Republica Moldova. În al doilea rând, din cauza majorării dobânzilor la creditele imobiliare. De fapt, rata lunară la credite a crescut cu 50%”, a precizat expertul.

De asemenea, Ștefan Repeșciuc susține că, în 2023, la efectele post covid și la urmările războiului din statul vecin se mai adaugă și o criză economică.

„Un an bun pentru cumpărători”

„Din acest considerent, anul 2023 urmează să fie unul destul de greu de prezis. Un lucru este sigur, va fi un an bun pentru cumpărători și un an mai puțin bun pentru vânzători, deoarece cumpărătorii vor putea negocia dur, iar vânzătorii vor deveni mai flexibili din cauza numărului restrâns de oferte.

În 2023, cred ca va fi un decalaj mare între prețurile de listare și prețurile reale la vânzare. Adică oamenii, din start, vor cere o sumă mai mare, dar, în final, vor negocia foarte bine la apartamente 10-15% din sumă”, a subliniat agentul imobiliar.

Potrivit acestuia, prețurile de vânzare vor fi mai mici cu 10-20% față de anul 2022.

O situație similară prognozează și Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul unei „Analize economice”.

„Se înregistrează o stagnare a prețurilor, scăderi ale volumului de vânzări și de lucrări. Proiectele noi imobiliare au scăzut foarte tare. Și anul viitor piața imobiliară riscă să fie într-o situație la fel de proastă”, a declarat expertul economic.

Șapte tendințe în domeniul imobiliar

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în domeniul imobiliar s-au conturat șapte tendințe clare: se înregistrează o reducere puternică a locuințelor date în exploatare, inclusiv în municipiul Chișinău. Ultima dată un număr atât de mic de locuințe date în folosință a fost în 2014. Una dintre cauze ar fi faptul că locuințele sunt verificate mai riguros; s-a redus față de anul trecut cu cel puțin 35% volumul construcțiilor rezidențiale; proiectele imobiliare noi, deși nu există cifre concrete, dar din discuția cu cele mai mari companii imobiliare reiese că este de cel puțin 50% căderea.

Astfel, ecoul adevăratei crize ar urma să fie în 2023, când piața imobiliară nu va oferi apartamente noi; după o creștere bruscă a prețurilor, acum se înregistrează o stagnare. După zece ani de cădere, în 2021 și 2022 au crescut prea brusc, iar acum s-au blocat pentru jumătate de an.

Procurarea de apartamente noi s-a redus de cel puțin trei ori în acest an, dar și tranzacțiile imobiliare semnificativ; scumpirea banilor a descurajat puternic piața ipotecară. În prezent, numărul persoanelor care iau credite ipotecare și procură apartamente a scăzut enorm, iar cei care iau credite și procură apartamente noi a scăzut și mai tare. Multe credite ipotecare se iau pentru locuințe de mâna a doua.

Cel mai mic număr de locuințe date în exploatare

Pe fundalul crizei, este o scădere de cel puțin 35%, iar companiile de construcții spun că această cădere va fi cu mult mai mare, chiar de 50%.

„Anul trecut s-a ajuns, în valoare anuală, la 8,6 miliarde de lei volumul lucrărilor de construcție. În acest an, la sfârșitul trimestrului II – la 7,4 miliarde de lei. Acest lucru arată că piața este într-o stagnare”, a remarcat expertul.

Potrivit analistului economic, în prima jumătate a anului curent, s-a înregistrat cel mai mic număr de locuințe dat în exploatare, din 2014 și până acum, fenomen care arată că piața imobiliară a luat o pauză din cauza crizei, plus exigențele privind darea în exploatare a locuințelor.

Totodată, dacă anul trecut creditele ipotecare creșteau lunar cu aproape 300 de milioane de lei, în primele șapte luni ale anului curent rata de îndatorare a populației este de două ori mai mică. Între anii 2010-2017, portofoliul de credite pentru ramura construcției era de până la 10%. În prezent, s-a ajuns la 23%.

Biroul Național de Statistică informează că, în trimestrul III al anului 2022, volumul lucrărilor de construcții s-a diminuat față de aceeași perioadă a anului 2021 cu 26,3% (în prețuri comparabile), ca urmare a descreșterii volumelor lucrărilor de construcții noi cu 25,1%, reparații capitale cu 46,6%, volumului lucrărilor de întreținere și reparații curente cu 6,1%, volumului altor lucrări de construcții (demolări, amenajarea terenurilor până la construcții etc.) cu 32,0%.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE