Bătut în cuie! Parlamentul a adoptat în lectură finală Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli

361
0

În cadrul ședinței de joi, 8 decembrie, Parlamentul a adoptat în lectură finală Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli. Documentul a fost susținut cu votul a 70 de deputați.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Programul a fost elaborat cu scopul diminuării impactului negativ al calamităților naturale, creșterii prețurilor la imputuri și logistica internațională asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare. Potrivit datelor oficiale,  producția globală agricolă în anul 2022 a avut de suferit substanțial. Cele mai afectate au fost culturile de porumb pentru boabe și floarea-soarelui, grâul de toamnă.

În același timp, la nivel regional și internațional, se constată o creștere substanțială a prețurilor la inputurile în agricultură. Astfel, în cazul motorinei creșterile au fost de cca 200%, a fertilizanților 200-300%.

Programul prevede restituirea TVA pentru producătorii agricoli pentru acoperirea datoriilor la impozitele și taxele de stat datorate de către aceștia.

Implementarea normelor acestui proiect va necesita costuri bugetare de circa 160-200 de milioane de lei.

Într-o postare pe Facebook, ex-vicepreședintele parlamentului, Alexandr Slusari, a scris: „Azi Parlamentul, cu o întârziere de patru luni, a adoptat în lectură finală Legea cu privire la rămbursarea TVA producătorilor agricoli.

Este o inițiativă legislativă propusă de Asociația Forța Fermierilor în august 2022 ca una din măsurile de sprijin pentru agricultorii afectați puternic anul curent de secetă, război, embargoul rusesc, scumpirile exorbitante la resurse și prețurile derizorii la materia primă. Proiectul a fost promovat și monitorizat cap-coadă în procedura legislativă de organizația noastră.

Chiar dacă Ministerul finanțelor în ultimul moment a băgat anumite «șopârle» în textul actului normativ, această lege va permite capitalizarea agricultorilor-plătitori de TVA cu căteva sute de milioane lei, care pe moment sunt datoriile «moarte» ale statului față de producătorii agricoli”.

„Este o mică victorie a Asociației Forța Fermierilor, care va monitoriza foarte atent procesul implementării legii, așteptată demult de agricultori. Îi mulțumim președintelui Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca, cel care a fost cel mai receptiv demnitar de stat în procesul deloc simplu de adoptare a legii”, a conchis Alexandr Slusari.

Totodată, regretăm că e nevoie de atâția nervi și timp pentru soluționarea unor probleme elementare în domeniul agrar”.

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE