„Tragedia lui Macbeth”, în premieră absolută la Cahul

987
0
Scene din „Tragedia lui Macbeth” de Shakespeare, în regia lui Linas Zaikauskas, Teatrul Republican „B. P. Hasdeu” din Cahul

În cea de-a 35-a stagiune, la Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” din Cahul, s-a montat pentru prima dată o piesă de  Shakespeare: „Tragedia lui Macbeth” (prezentată de refugiaţii din calea nelegiuirilor tiraniei şi ororilor războiului), în regia lui Linas Marijus Zaikauskas, el însuşi refugiat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Acest spectacol este atemporal. Cred că ar fi fost actual și în anul când B. P. Hasdeu, basarabeanul de viţă – refugiatul Hasdeu – părăsise ofițeria în Rusia și venise la Tribunalul din Cahul (1858). Pentru Hasdeu, Shakespeare constituia un nume de referinţă: „Din Shakespeare am luat contrastul dintre sublim şi bufon, dintre plâns şi râs – contrast care ne întâmpină la tot pasul în viaţa zilnică”.

Piesa shakespeariană are un impact puternic în contextul războiului din Ucraina

Premiera absolută a piesei „Tragedia lui Macbeth” de Shakespeare, la Cahul, a avut loc în octombrie curent. Totul a fost deosebit în montarea şi prezentarea acestui spectacol. Piesa are un impact puternic, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Neaşteptat pentru publicul cahulean a fost şi faptul că spectacolul s-a jucat pe scena – şantier al sediului nou al Teatrului „B. P. Hasdeu”, aflat în centrul istoric al oraşului. Spectacolul s-a montat în timp record, grupul de creaţie fiind alcătuit din actori ai Teatrului „B. P. Hasdeu” din Cahul şi refugiaţi din Ucraina. Regia şi selecţia muzicală îi aparţin lui Linas Marijus Zaikauskas.

Scene din „Tragedia lui Macbeth” de Shakespeare, în regia lui Linas Zaikauskas, Teatrul Republican „B. P. Hasdeu” din Cahul

Amintim că Linas Zaikauskas a montat peste 120 de spectacole pe scene din Europa şi Asia (Lituania, Polonia, România, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Kazahstan, Turcia şi Rusia). În 2019, Linas Zaikauskas a fost angajat ca regizor la Teatrul Academic de Dramă şi Comedie Muzicală „M. Şcepkin” din or. Sumî, Ucraina. A colaborat cu Teatrul Național Academic de Operă şi Balet din Odesa. După declanşarea războiului din Ucraina, Linas Zaikauskas s-a refugiat în Republica Moldova. Aici a montat și spectacolul „Avalanşa” la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. În prezent, colaborează cu trupa Teatrului Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” din Cahul.

Premiera spectacolului „Tragedia lui Macbeth” a fost un adevărat succes, iar printre spectatori s-au numărat nu doar pasionații de teatru din raioanele de sud, dar și actori, regizori, critici de teatru din Chișinău și din România, precum și ministrul Culturii al R. Moldova, Sergiu Prodan, și alte oficialități. „Mesajul piesei scrise de Shakespeare acum câteva secole este foarte actual, mai ales pentru regiunea noastră”, spune directorul Teatrului „B. P. Hasdeu”, Gheorghe Mândru.

Scenografia din această nouă montare îi aparţine Margaritei Misiukova, scenograf, designer vestimentar, păpuşar, pictor-miniaturist. Artista mai semnează scenografia a peste 80 de spectacole care au fost montate în Lituania, Polonia, Rusia, Ucraina, România, R, Moldova, Georgia și Kazahstan. În „Tragedia lui Macbeth” de la Teatrul din Cahul, scenografia s-a potrivit foarte bine cu scena-şantier. Margarita Misiukova este şi autorul măştilor expresive din acest spectacol. Cred că experienţa şi cultura muzicală a regizorului şi a scenografului au adus spectacolului dinamism, culoare şi ritm. Elemente clasice s-au împletit cu un limbaj scenic modern. Tragicul, oribilul, macabrul alternează cu sublimul, comicul, fantasticul.

Coregrafia semnată de Rodica Pănăşescu şi proiecțiile video realizate de Arseni Misiukov au oferit spectatorului posibilitatea să „călătorească” în timp, în spaţiu, emoția și mesajele au fost transmise și prin mișcarea scenică, prin elemente vizuale inefabile.

O experiență nouă, interesantă, pentru actorii de la Cahul

Aș vrea să mai menționez că în istoria teatrului de la noi, pentru prima oară, rolul lui Macbeth este jucat de o femeie – Rodica Ciobanu, actriţă a Teatrului „B.P. Hasdeu”. Macbeth este unul dintre cele mai dramatice şi mai sângeroase personaje shakespeariene, un caracter complex. Acest personaj polifonic poate fi interpretat apelând la codul simbolic medieval, mitologic, estetic. Răul, ispita, păcatul sunt reprezentate de imagini care necesită a fi descifrate. Întrebată cum e să joci un rol atât de dificil chiar şi pentru un actor bărbat, actriţa Rodica Ciobanu afirmă că a parcurs un drum anevoios din momentul în care a fost distribuită în spectacol până în ziua premierei. Publicul i-a apreciat efortul, talentul, dedicația, răsplătind-o cu aplauze.

Rolurile Lady Macbeth / Vrăjitoarea I au fost interpretate de Alina Carp. Actriţa mărturiseşte: „A fost o experienţă nouă şi interesantă. La început mi s-a părut o sarcină mult prea complexă. Recunosc, am plâns. Ulterior, am început să descopăr personajul şi să mă descopăr pe mine în rolurile propuse. Spre finalul repetițiilor și la premieră, am avut satisfacţia de a mă bucura de ceea ce fac. Felicitări colegilor pentru reuşita noastră comună. E o provocare serioasă montarea unei piese de Shakespeare la Cahul”.

Rolurile Macduff, Bancuo şi Than au fost jucate de Aurica Țurcanu: „La început m-am temut. Nu puteam să îmblânzesc textul, dar, încet, încet, a devenit al meu. A fost nevoie de concentrare. De foarte multă muncă. Metoda de lucru a regizorului cu actorii mi-a amintit de anii de studenţie, de dascălii mei, de Ilie Todorov. Cred că Linas, împreună cu noi, a reuşit să realizeze un spectacol inedit. A fost ca un curs de măiestrie actoricească”.

O premieră de succes

Rolurile Regelui Duncan, al Portarului, al Doctorului şi al lui Than au fost interpretate de Tudor Andriuță, actorul cu cea mai mare vechime în teatru, el a strălucit în partitura Regelui Duncan, un personaj nobil, distins, dar a ştiut să fie şi caricatural, comic în celelalte roluri, publicul l-a aplaudat frenetic. „A fost o muncă pe cinste, într-un ritm alert, uneori istovitor, dar am avut satisfacţia împlinirii pe scenă”, spune Tudor Andriuţă.

În piesă au debutat şi actori tineri: Mariana Deli (Vrăjitoarea III / Killerul / Camerista / Siward); Anastasia Tomiță (Vrăjitoarea II / Killerul / Than); Valeria Gurov (Vrăjitoarea II / Killerul / Than); Vlada Maftei (Malcolm / Fleance / Donalbain / Than). Din distribuție mai face parte Constantin Mocanu, Mihai Țăruș (Thani / Efecte percuții).

Teatrul „B. P. Hasdeu” a fost onorat și de prezenţa în scenă a actorului Igor Caras care interpretează mai multe roluri: Seyton, Ostaşul, Rosse, Than şi Naratorul. Minunatul actor are o mare admirație pentru Shakespeare: „Veniţi la spectacol şi veţi descoperi acest uriaş dramaturg!”. Cu certitudine, „Tragedia lui Macbeth” este unul din cele mai importante spectacole din stagiunea curentă a Teatrului de la Cahul.

Veronica Popa,

doctor în filologie, secretar literar al Teatrului „B. P. Hasdeu” din Cahul

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE