„Crizantema târzie”, o carte luminoasă, autentică

192
0

Raisa Leahu Chirilă, aflată la muncă în Italia, a văzut într-o zi un carnet cu foi albe-albe. Se gândea să-și noteze niște rețete culinare, dar amintirile de acasă, adunate ani și ani, au început să se aștearnă parcă de la sine pe hârtie. A pornit de la descrierea satului natal, Horodca, Hâncești, traversat de râulețul Botna, a povestit cum s-au luat părinții ei, cum arăta satul nins în toamna când s-a născut ea, Raisa, și-a descris copilăria, jocurile, preocupările oamenilor, felul cum respectau obiceiurile, acestea făcând parte din viața lor, luminată de credință, de dragostea pentru biserică. A mai povestit în detaliu cum, micuță fiind, a fost călcată de o mașină și doctorii au readus-o la viață (de fapt, atunci s-a născut din nou!), apoi a amintit de ziua tristă când cel mai mic frățior al său murise în somn, după care s-a stins și tatăl familiei – toate amintirile s-au revărsat într-o narațiune vie, energică, bogată în amănunte, carnetul s-a umplut, iar de curând s-a transformat într-o carte, intitulată „Crizantema târzie”, publicată la editura Cu drag (director al editurii, Petru Șarcov).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

E o carte cu valoare documentară, istorică, etnografică, antropologică, e o proză biografică mustind de culoare și emoție. Iată câteva propoziții din carte: „Pe mama au așezat-o cu mine în brațe pe un covor așternut cu fân. Ne-au acoperit cu un ogheal, iar tata s-a așezat lângă căruțaș, acoperindu-se amândoi cu o peliculă de ploaie. Dar pe drum a început să ningă… Totul devenea alb și frumos. Glodul îngheța, dealurile se făceau albe… În fața casei mai rămăseseră multe crizanteme înflorite, iar tata le-a rupt pe toate, le-a scuturat de zăpadă, a făcut un buchet mare pe care i l-a adus mamei în casă. I-a mulțumit pentru cea de-a patra fiiculiță”.

Cartea „Crizantema târzie” de Raisa Leahu Chirilă a fost lansată pe 28 noiembrie la Biblioteca Raională „Grigore Vieru” din Călărași (directoare – Galina Agafița).

Raisa Leahu Chirilă, profesoară din Călărași care a muncit vreo douăzeci de ani în Italia, merită sincere felicitări pentru că a reușit să scrie o carte autentică, prețioasă, tulburătoare, pe care o citești dintr-o respirație.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT