Reconstituiri// „Cuvântul este și sfânt, și binecuvântat… e și tainic și blestemat…”

543
0
2. Anul 1975. Vasile Vasilache în curtea casei din strada Livezilor 6. Fotografie de Nicolae Răileanu, din arhiva MNLMK

Continuăm publicarea corespondenței lui Vasile Vasilache cu Marianna Lomako

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„23.04.1975

Dragă,

Wery Well(!?) În legătură cu ultima scrisoare (din 16/IV) pe care am primit-o (după expedierea celei de-a II-a telegrame! – Acum vezi de ce este în stare femeia? „Vreau să te văd… nu vreau să te văd (nici să te aud, nici măcar să scriu nu pot!” – și apoi: „ Te aștept… să vii… te aștept cu nerăbdare!…”. După care „nici așa nu e bine, nici altcumva… am hotărât să zac… de fapt, experimentez, Vasile, să văd ce trăiri am…”

Glumesc: bineînțeles… m-am gelozit, precum binevoit-ați, Mașulea, să vă exprimați… Și totuși wery well! Și ceea ce scrii – e adevărul adevărat… Și adeseori, dacă-ți aduci aminte, unde săream și exclamam: „Ah, Mașa, îți spun îndată… pauză (De fapt, nu! altă dată!…). Acum știi de ce? Cuvântul este și sfânt, și binecuvântat acest „Logos”: „Întru-nceput era Cuvântul – așa începe Evanghelia” – și acesta vădit e, și tainic, și blestemat… și sacru, și abstract, și concret e, atârnă greu, tăios e, usturător și ispititor, tămăduitor… și totul, totul, totul! CUVÂNTUL.

Uite, în legătură cu taoismul există următorul fapt istoric. Nu e o legendă, ci o întâmplare cu martori. Vine la Lao Zi însuși Kǒng Fū Zǐ, adică Confucius. Cine este Lao Zi? Este întemeietorul taoismului (o chestie grozav de materialistă!). Îi pune în cofă pe Marx-Hegel, pe Heraclit și Aristotel… Pe cuvânt – în fine, – este și filosofie, și religie pământeană, și etică, și moralitate, și excepțional de îndrumătoare!).

1.Vasile Coroban, Vasile Vasilache și Glebus Sainciuc, 1966, din arhiva MNLMK
1. Vasile Coroban, Vasile Vasilache și Glebus Sainciuc, 1966, din arhiva MNLMK

Vine Confucius la Lao-Zi și-i spune:

– Învățătorule, învață-mă… care sunt cele mai bune reguli de purtare ale omului.

– Omul despre care vorbești, spune Lao Zi, demult a putrezit (cu tot cu osemintele lui) (!!!) și au rămas de la el numai cuvintele (!!!).

E cazul să zăbovim și să ne întrebăm: „Fost-a oare maimuță sau zeu?”. Pas de te descurcă… Are însă de o mie de ori dreptate…

Căci Evanghelia zice, din primul rând, „Întru-nceput era Cuvântul”, ceea ce e pe 1/2 mister, ori Logos după Heraclit, adică iarăși… e altceva.

Și când te gândești că el este contemporanul lui Heraclit, sau chiar mai tânăr acest Lao, care zice: „Cei care știu nu vorbesc. Cei care vorbesc nu știu. Cine se leapădă de dorințe renunță la patimi, își înăbușă năzuințele, își eliberează (gândurile – subînțeles) de confuzie, își înfrânează strălucirea, își adună (impresiile – subînțeles) laolaltă, acela reprezintă triumful a ceea ce este mai profund” (din capitolul 56).

Apropo, chiar acum mi-a trecut prin minte că, tot ce se poate, la fel gândea despre sine și Cehov, storcând în fiecare zi „sclavul” din sine, picătură cu picătură, și nicidecum așa cum își închipuie (mama noastră). Sau un extras din următorul capitol:

„…Înțeleptul spune: dacă nu acționez, poporul se va schimba de la sine; dacă eu sunt liniștit, poporul singur se va îndrepta; dacă eu… eu sunt pasiv, poporul devine bogat; dacă nu am patimi, poporul devine naiv…” (din cap. 57).

… de aceea, Mașulea, … îți dai seama acum ce bravi  suntem amândoi – vorba Verei V. – cu ale noastre cusururi!!!

De aceea te… Ei, nu știu… iar n-o să spun nimic… că și asta e groaznic!

Te sărut, iartă-mă, devin iar un… taoist nesuferit, pe care în fiecare dimineață îl potopesc fluizii… Simferopolului!

(Iartă-l pe mârlanul de Fedea!).

Îți voi scrie după trebuință, cu sinceritate, precum doi înțelepți iubitori, zei, în stare să zămislească pe-un al treilea.

V.

P.S. Și tu, la fel, Well?

Trebuie să fim simpli… și „pe potriva a ceea ce este mai profund”!

Yes? Intuiești… Mă înțelegi?

V.

P.S. P.S. Lucrez f. mult… La sosire, cred că ½ din Șukșin va fi gata. Mi-au propus un contract de 10 (zece) mii! „Mizerabilii” din franceză. Am acceptat… timp de un an și jumătate. O să reușesc, Mașulea…

Îi voi mobiliza pe toți ai mei – am doar „atelier”, o pot face și într-o ½ de an.

Ei, iartă-mă, vezi, sunt gânganie. Lighioana, cea mai obișnuită Lighioană a ieșit din… mine… tu însă ești bună, ești ginseng, rădăcina-vieții, pricepi?

Rubrică susținută de Cezaria Vasilache, MNLMK

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE