Aproximativ 78% dintre cei 700.000 de solicitanți de compensații în perioada rece a anului (noiembrie 2022 – martie 2023) au fost încadrați la categoria de vulnerabilitate „foarte ridicată”, a scris pe pagina sa de Facebook președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie din Parlamentul R. Moldova, Dan Perciun.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEAstfel, 78 la sută dintre solicitanți vor beneficia de compensații maxime pentru consumul de gaze, căldură și curent electric. Aceștia vor plăti câte 12 lei pentru gaze în loc de 29,27 de lei, cât este actualul tarif, 3,8 lei pentru curentul electric și 1 450 de lei/Gcal.
„Un pic de statistică preliminară: 78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. 12% – vulnerabilitate ridicată, 5% – medie, 2% – scăzută, 1% – non-vulnerabilă. În total, din toți cei conectați la gaz s-au înregistrat (pe platforma compensatii.gov.md – n.r.) aproximativ 420 de mii din 600 de mii. Respectiv – 30% vor fi încadrați automat în categoria medie. Din cei 180 de mii de consumatori ai „Termoelectrica” s-au înregistrat aproximativ 102 mii. Toți cei neînregistrați vor fi încadrați în categoria medie”, a menționat Perciun într-o postare pe Facebook.
Începând de astăzi, 1 decembrie, cei înregistrați vor primi notificări prin SMS și emailuri cu privire la categoria de vulnerabilitate, iar compensațiile vor fi aplicate în facturile pentru luna noiembrie.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE