„Împărțim o pensie de 2000 de lei la doi, pentru că ea nu poate munci”, ne-a mărturisit bărbatul
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEUn pensionar încearcă de trei ani să ajute o tânără femeie să beneficieze de un ajutor financiar din partea statului. În timp ce bărbatul susține că femeia are probleme de sănătate și că ar fi avut gradul doi de dizabilitate, acordat după un accident rutier din copilărie, ceea ce confirma asigurarea medicală pe viață, valabilă până nu demult, asistenții sociali din sat și din raion susțin că, „la prima vedere, femeia ar putea lucra”. Aceștia nu mișcă un deget pentru a afla situația reală și a o ajuta, în timp ce medicul de familie din sat susține că femeia are probleme de sănătate.
Vasile Străistaru, în vârstă de 71 de ani, din satul Filipeni, raionul Leova, a sunat la redacția „Gazetei de Chișinău” luni, 21 noiembrie. Bărbatul ne-a povestit situațiile dificile pe care le trăiește și despre atitudinea pe care o are atât asistenta socială din Filipeni, raionul Leova, cât și angajații Direcției de asistență socială și protecția familiei din Leova, precum și medicii din IMSP Spitalul Raional Leova.
Vasile Străistaru locuiește de câțiva ani împreună cu Ana Bodorceanu, 35 de ani, originară din satul Tomai, același raion. S-au cunoscut în sat, femeia era venită să-și caute ceva de lucru. Nu avea unde trăi și nici bani pentru puținul necesar. Pensionarul a adăpostit-o pe femeie la el acasă, aceasta având probleme de sănătate. De câțiva ani, încearcă s-o ajute să beneficieze de un ajutor financiar din partea statului. Potrivit lui, Ana nu este aptă de muncă și încă din copilărie are gradul doi de dizabilitate, acordat după un accident rutier.
O pensie de 2000 de lei la doi
Din 2019 locuiesc împreună. Tot de atunci sunt în proces de a confirma gradul de dizabilitate al Anei, pierdut prin arhive sau nefiind validat de specialiști. Vasilie Străistaru ne-a comunicat că o duc foarte greu. I-a oferit femeii un acoperiș și o bucată de pâine din milă, însă pensia lui, de circa 2000 de lei, nu este suficientă pentru a întreține gospodăria.
Potrivit bărbatului, pe la vârsta de zece ani Ana a avut un accident. „A lovit-o un autobuz. A stat trei luni în spital. A obținut gradul doi de invaliditate pe viață. A locuit cu părinții ei în mai multe localități. Nici nu mai știu exact. Ei o băteau și o jigneau. Sunt o familie social vulnerabilă. Sunt și eu invalid de gradul doi, am stimulator cardiac, ochiul operat. Împărțim o pensie de două mii de lei la doi, pentru că ea nu poate munci din cauza deficiențelor și traumelor pe care le-a avut”, ne-a mărturisit bărbatul.
Nu ești bolnav dacă n-ai certificat
Potrivit acestuia, Ana are grad de dizabilitate, dar nu a primit niciun ajutor până acum. Mai mult, aceasta avea statut de persoană asigurată medical, semn că gradul de invaliditate obținut după accident a fost documentat. Vasile Străistaru spune că medicul de familie din Filipeni i-a trimis la medicii din orașul Leova ca să confirme gradul de dizabilitate, ulterior să îl prezinte asistenței sociale, însă fără folos.
„A trecut medicii aici, în sat, după, la Leova, a trecut toate cabinetele. Când a ajuns la neurolog, acesta i-a spus: «Fată hăi, ai gradul doi de dizabilitate pe viață, ce să-ți mai confirm?». Ne-am dus la asistența socială din raion. Ei au cerut un document care să confirme gradul. Doctorii au spus că nu ne dau certificat, pentru că au scris în cartela medicală. Asistența socială spune că Ana nu are grad, medicii spun că are. Ne-au purtat pe drumuri. Au înaintat certificatele la o comisie, însă am primit refuz. De 25 de ani, nu a primit nici un bănuț. Ea a fost asigurată medical, pentru că are grad de dizabilitate, însă și asigurarea medicală nu este valabilă. Ne-au spus să cumpărăm poliță de asigurare medicală obligatorie, dar costă două mii de lei, nu am așa bani”, ne-a declarat Vasilie Străistaru.
Cu statut de pacient asigurat medical, dar fără certificat de dizabilitate
„Gazeta de Chișinău” l-a contactat pe medicul de familie din satul Filipeni, Ștefan Palii, care ne-a confirmat că femeia are probleme de sănătate. Totodată, medicul ne-a spus că Ana avea statut de pacient asigurat medical, dar nici un act care să-i confirme gradul de dizabilitate.
„Am vorbit cu șefa secției raionale de asistență socială. Funcționara mi-a zis că nu are grad de dizabilitate. Avea statut de pacient asigurat medical. Dar nu avea niciun act care să-i confirme gradul de dizabilitate. M-am adresat la Direcția asistență socială și protecția familiei din Leova (DASPF) unde am explicat că Compania Națională de Asigurare în Medicină nu poate acorda gratuit asigurare medicală oamenilor care nu au grad de dizabilitate. Aceștia au zis că nu știu nimic. După o lună, Ana Bodorceanu a fost exclusă din registrul persoanelor cu statut de asigurat medical. Concubinul Anei a găsit o hârtie că a avut probleme medicale și a fost internată prin 1997, dar aceasta nu este valabilă azi. Acum, ca să-și facă grad de dizabilitate, trebuie să urmeze tratament staționar în instituții republicane de profil. După datele pe care noi le avem, ea nu poate să lucreze. Noi am făcut tot ce e posibil”, ne-a spus doctorul Ștefan Palii.
„Dacă este vreun conflict de apreciere a gradului de invaliditate, medicul de familie inițiază forma 088 pentru a revedea gradul de invaliditate, la care trece specialiștii conform ordinului. Apoi medicul de familie înaintează documentația medicală la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității şi Capacității de Muncă (CNDDCM) pentru aprecierea gradului de dizabilitate. Decide Consiliul ce grad îi stabilește”, ne-a comunicat șefa Secției Consultative, IMSP Spitalul Raional Leova, Svetlana Lupan. Potrivit ei, actele de la Consiliu care apreciază gradul de dizabilitate sunt transmise la medicul de familie.
„Noi nu suntem doctori, însă la fizic când te uiți ar putea merge ocazional să lucreze”
Ulterior, am vorbit cu reprezentanții Direcției asistență socială și protecția familiei din Leova. Aceștia ne-au zis că au vizitat-o pe Ana Bodorceanu în 2021. Potrivit lor, femeia ar putea fi încadrată în câmpul muncii, deși are certificat medical care demonstrează contrariul.
„Noi nu suntem doctori, nu pot să judec dacă poate lucra sau nu, însă la fizic când te uiți ar putea merge ocazional să lucreze. Nu vrei, te faci bolnav sau că profiți de unele boli, asta-i altă treabă. Vasile Străistaru și Ana Bodorceanu au făcut o petiție prin care s-au plâns că nu i se acordă Anei grad de dizabilitate. Noi am fost anul trecut la ei. Până la urmă, dânsa mi se pare că are grad de dizabilitate, dar faptul că ea nu poate să lucreze este absurd. Noi am fost, am văzut, am discutat”, ne-a comunicat asistenta socială din cadrul DASPF, Severina Cocervei.
Am discutat și cu asistenta socială din satul Filipeni, Daniela Badareu, care s-a ocupat nemijlocit de acest caz: „Nu dispune de certificatul de grad de dizabilitate. Și eu nu pot să-i fac ajutor social. I-am spus care sunt cerințele, ce documente trebuie pentru asta. Pe Vasile Străistaru, dacă nu vrea să înțeleagă, nu pot să-l ajut cu nimic”, se justifică asistenta socială.
L-am contactat și pe primarul localității Filipeni, Leova, pentru a afla dacă Autoritatea Publică Locală a încercat să soluționeze cazul Anei Bodorceanu. Funcționarul nu ne-a răspuns la telefon.
Conform datelor oferite de CNAS, la 1 ianuarie 2021, în Republica Moldova erau înregistrate aproximativ 175 de mii de persoane cu grad de dizabilitate.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE