Avem o decizie în cazul Aeroportului Chișinău. Ce urmează?

635
0

Detaliile tehnice privind revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Decizia Curții de Apel Chișinău în cazul Aeroportului Internațional Chișinău declanșează procedura de reziliere a contractului de concesiune cu Avia Invest. „Gazeta de Chișinău” a aflat procedura prin care obiectivul cu pricina va intra în administrația statului. Avia Invest amenință cu „restituirea necondiționată a tuturor investițiilor”.

 Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului Republica Moldova în urma unei decizii a Curții de Apel Chișinău din 23 noiembrie. Deciziile instanțelor de apel sunt definitive și executorii. Hotărârea magistraților a fost salutată de opinia publică, iar demnitarii au felicitat persoanele implicate în procesul de recuperare a Aeroportului.

„Gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situația din țara noastră de teamă că va pierde cele furate a suferit astăzi o înfrângere. Vom continua să reformăm sectorul justiției pentru a ne asigura că hoții și corupții întorc toate activele furate de la stat și cetățeni, iar oamenii se conving că în Moldova se poate face dreptate”, a scris șefa statului Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Directorul general adjunct al Agenției Proprietății Publice, Tatiana Savva, a relatat pentru „Gazeta de Chișinău” despre detaliile tehnice care urmează după pronunțarea deciziei Curții de Apel Chișinău.

„Avem un plan care prevede crearea câtorva celule de acțiune. Toate instituțiile statului sunt implicate în procesul de preluare a Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău în gestiunea statului ca acesta să fie corect. Acest proces nu trebuie să perturbe activitatea aeroportului”, a spus Tatiana Savva. „Însă până atunci, până la această preluare, care poate dura până la 180 de zile, noi am oferit toate asigurările Guvernului că angajații Avia Invest vor deveni angajați ai întreprinderii Aeroportul Internațional Chișinău. Asigurăm investitorii că contractele acestora vor continua și vor fi avantajoase.”

Totodată, Tatiana Savva a declarat că partenerul privat este obligat, conform legii, să asigure toate serviciile și funcționalitatea aeroportului până la preluarea de către partenerul public.

Avia Invest va contesta decizia

De cealaltă parte, Avia Invest a afirmat după pronunțarea deciziei magistraților că rezilierea contractului este ilegală și va costa statul peste 90 de milioane de euro. În același timp, compania a anunțat că va ataca decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție.

„Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuție a contractului, este absolut absurd și chiar ciudat. Cum poate să ia instanța de apel o decizie de reziliere a contractului de concesiune pe faptul presupusei lipse de asigurări dacă însăși asigurarea este valabilă în baza unei hotărâri judecătorești?”, se menționează într-un comunicat al firmei.

„Consecințele viitoare ale unei astfel de decizii pentru judecătorii Minciună, Palanciuc și Negru sunt evidente. Ceea ce s-a întâmplat demonstrează încă o dată că nu există motive reale pentru rezilierea contractului de concesiune și nu au existat niciodată.”

Avia Invest suspectează că „asupra instanțelor s-au făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preț să ia astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului”.

„Atragem atenția publicului și autorităților din Republica Moldova că rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care se ridică în prezent la peste 90 de milioane de euro, confirmate prin audituri internaționale și prin deciziile APP din 2013 până în 2021”, se mai menționează în comunicatul Avia Invest. „Autoritățile moldovenești trebuie să înțeleagă clar și să cunoască consecințele deciziei ilegale a Curții de Apel Chișinău din 23 noiembrie 2022 – restituirea necondiționată a tuturor investițiilor.”

O decizie importantă după decizia tribunalului de la Stockholm

Pe 3 august curent, Tribunalul arbitral al Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a emis hotărârea definitivă în cauza pornită la cererea de arbitrare din 15 mai 2020 a societății comerciale Komaksavia Airport Invest Ltd (un offshore din Cipru) împotriva Republicii Moldova.

Curtea de Arbitraj a respins cererea Komaksavia Airport Invest Ltd și a stabilit că firma cipriotă nu are investiții în Avia Invest SRL în temeiul dreptului internațional. Totodată, Tribunalul arbitral a obligat Komaksavia Airport Invest Ltd să achite Republicii Moldova 216.678 de euro pentru cheltuielile de reprezentare juridică.

Komaksavia Airport Invest Ltd a cerut Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova să continue executarea Contractului de Concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora din 30 august 2013. În caz contrar, să oblige Republica Moldova să-i plătească o despăgubire de 883,7 milioane de euro pentru pretinsa expropriere a investiției alegate în legătură cu contractul de concesiune.

Mai mult, Komaksavia Airport Invest Ltd ceruse, de asemenea, despăgubiri pentru pretinsele venituri ratate. Toate aceste pretenții ale offshorului cipriot au fost respinse. Tribunalul arbitral a statuat că Komaksavia Airport Invest Ltd n-a făcut nicio investiție calificată ca atare în dreptul internațional în activele Aeroportului Internațional Chișinău.

Tribunalul arbitral a obligat Komaksavia Airport Invest Ltd să achite toate taxele arbitrale, care îi reveneau Republicii Moldova, în valoare de 422.500 de euro, precum și să întoarcă cheltuielile de reprezentare juridică a Republicii Moldova, în valoare de 216.678 de euro.

Procesul anevoios de recuperare a Aeroportului Chișinău

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod.

La 19 august 2019, compania NR Investment Limited a anunțat, printr-un comunicat, că a achiziționat 95 la sută din acțiunile companiei Avia Invest, care deține dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internațional Chișinău.

La 29 august, NR Investments Ltd a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din compania Avia Invest. Guvernul a precizat însă că „nu a fost informat despre încheierea procesului de cumpărare”.

La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău luate în perioada 2012-2013.

Este vorba despre hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE