Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, rămâne în funcție, după ce moțiunea de cenzură înaintată de opoziția comunistă și socialistă a picat în urma dezbaterilor în plenul Parlamentului.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Un grup de hoți care vrea să scape de pușcărie a depus o moțiune simplă și s-a folosit, în acest scop, de un grup de deputați. Moțiunile sunt un instrument al democrației, iar voi, cei de aici nu respectați democrația, doar vă folosiți de ea în speranța că veți scăpa de pedeapsa pentru ceea ce ați comis. Pe șefii acestor grupări de hoți îi știe o lume întreagă – Plahotniuc, Șor, Platon, care se ascund în afara țării, după ce au activizat instrumentele pe care le-au corupt la toate nivelurile, inclusiv aici în Parlament”, a declarat Litvinenco în luarea sa de cuvânt de la tribuna Parlamentului.
Ministrul Litvinenco a numit moțiunea o „scamatorie”, care a fost înaintată în momentul în care a fost inițiată procedura de scoatere în afara legii a Partidului Șor, iar dosarele de rezonanță au cunoscut evoluții considerabile.
„Ar fi o prostie să nu vă dați seama că sunteți folosiți, eu cred că vă dați seama dar nu aveți de ales. Noi am promis dreptate și vom face dreptate. Și luna noiembrie, într-adevăr a fost o lună neagră pentru hoți. Plahotniuc a fost trimis în judecată, lui Șor i s-a luat aeroportul luat de la oameni, Andronachi este în arest, Platon este investigat”, a opinat Litvinenco.
Semnatarii moțiunii au insistat că Litvinenco trebuie să-și prezinte demisia de onoare și l-au avertizat asupra faptului că va trebui să „răspundă pentru abuz de putere”.
„Referitor la procuratura independentă, ați spus că a început dosare penale împotriva opoziției, dar nu a început dosare penale împotriva baronilor mafiei de la guvernare, dar cred că voi fi viu când procuratura va fi cu adevărat independentă și va investiga și acțiunile dumneavoastră”, a menționat deputatul BCS, Vasile Bolea.
Deputații din opoziție i-au reproșat ministrului Litvinenco că a „subjugat CSM, CSP și Procuratura” și i-au tot citat frânturi din presupusa corespondență din Telegram solicitându-i explicații. La rândul său, ministrul vizat a reiterat că chat-urile au fost „redactate”. Fapt observat și de către deputatul PAS, Adrian Cheptănaru.
„Am aruncat o privire peste aceste pretinse scurgeri și am făcut analiza consecutivității mesajelor. Vreau să vă spun că domnul Alaiba a anunțat pe 4 noiembrie că i-a fost spart contul și abia pe 22 noiembrie a fost publicat, adică au trecut 18 zile. Discuțiile ministrului Justiției au fost publicate pe 9 noiembrie, iar ultima discuție datează din 2 noiembrie – 7 zile diferență. Oare nu este folosit acest timp pentru redactarea corespunzătoare a corespondenței”, s-a întrebat deputatul.
Deputații PAS și-au acuzat colegii din opoziție că adresează întrebări formulate la comandă.
„Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns, nu vă mirați de întrebări că au fost scrise de un jurist corigent. Trebui să fii cu totul dus cu pluta sau nu ai toți valeții acasă. Am impresia că noi suntem unicul popor care nu știe unde ne ducem, de unde venim și ce limbă vorbim”, a remarcat deputatul Lilian Carp.
„Să ai rădăcini ucrainene, copii care învață în România și să susții regimul lui Putin nu se încadrează în nicio logică”, a remarcat un alt deputat PAS și a cerut aplicarea articolului 108 din Regulamentul Parlamentului, care prevede închiderea dezbaterilor.
Șefa Comisiei parlamentare pentru juridică, numiri și imunități a remarcat că titlul moțiunii nu corespunde cu conținutul acesteia și a propus respingerea acesteia.
Moțiunea simplă de cenzură împotriva Ministerului Justiției a fost susținută de 22 de deputați, restul au votat împotrivă.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE