Proiecte în valoare de 14,3 milioane de euro vor fi implementate în șase universități și șapte colegii pedagogice din R. Moldova

402
0

13 instituții de învățământ din republică vor primi circa 14,3 milioane de euro pentru implementarea a 20 de proiecte în următoarele domenii: „Științe ale educației”, „Inginerie și activități inginerești”, „Tehnologii ale informației și comunicațiilor” și „Sănătate”. Evenimentul de lansare a proiectelor investiționale a avut loc azi, 21 noiembrie. Acestea vor fi implementate în universități și colegii pedagogice, selectate în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Proiectul este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației și Cercetării, în perioada 2020-2025.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La eveniment au participat prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, rectori ai universităților și directori de colegii.

În urma implementării acestora, vor fi dotate circa 52 de laboratoare și centre de cercetare, 67 de săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire. De aceste investiții vor beneficia peste 20 de mii de studenți și 1500 de cadre didactice din țară, scrie într-un comunicat difuzat de Guvernul R. Moldova.

În discursul său, șefa Executivului a menționat că, deși țara noastră traversează o perioadă dificilă, Guvernul este hotărât să atingă obiectivele de dezvoltare și să urmeze aspirațiile europene ale țării. Potrivit prim-ministrei, domeniul educației se va bucura în continuare de investiții în calitate și modernizare, dar și în asigurarea conexiunii între educație și cercetare.

„Știm cu toții că economia viitorului va fi una bazată pe cunoaștere. Țara noastră are nevoie de ingineri care să construiască o Moldovă puternică, de specialiști consacrați în domeniul IT, de personal medical în care să avem încredere și care să ofere servicii de calitate, de profesori care să instruiască și să cultive valori noilor generații. Formarea tuturor acestor profesii trebuie să aibă loc cu metode și conținuturi relevante pentru secolul nostru, ținând cont de transformările prin care trece nu doar societatea noastră, ci întreaga omenire”, a spus Natalia Gavrilița.

Ea a adăugat că, pentru a ridica instituțiile de învățământ superior la înălțimea așteptărilor tinerilor și ale societății, autoritățile au realizat reforma instituțională a universităților și, în viitor, vor continua să îmbunătățească legislația în domeniu și să vină cu resursele necesare pentru a asigura calitatea procesului de învățământ.

„În cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova” cele mai multe fonduri, peste 50 de procente din total, vor merge înspre domeniul formării cadrelor didactice. Astfel, asigurăm premisele integrării în Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării, acolo unde este locul firesc al sistemului educațional din țara noastră. Ne dorim să avem un sistem educațional performant care să contribuie plenar la dezvoltarea țării”, a menționat Gavrilița.

La rândul său, ministrul Educației și Cercetării a subliniat că resursele financiare acordate în cadrul proiectului vor ajuta instituțiile să devină mai puternice, fapt ce se va reflecta atât în relevanța procesului educațional, cât și în calitatea absolvenților.

Dintre entitățile selectate de echipa de concurs, șapte sunt instituții de învățământ superior publice: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei. Totodată, au fost selectate șase colegii pedagogice: Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca, Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, Colegiul „Mihail Ciachir” din Comrat, Colegiul „Alexei Mateevici” din Chişinău, Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei și Colegiul pedagogic „Ion Creangă” din Bălţi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE