Lansarea volumului „Mitropolitul Gurie și revista «Luminătorul»”

457
0

 Marți, 15 noiembrie 2022, la Biblioteca Centrală a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, Asociația Obștească „Mitropolitul Gurie” și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” au organizat lansarea volumului Mitropolitul Gurie și revista „Luminătorul”. Îngrijitorii și coordonatorii cărții sunt dr. Silvia Grossu și preotul dr. Viorel Cojocaru.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Doamna dr. Silvia Grossu este cel mai bun cunoscător al vieții și activității Mitropolitului Gurie Grosu. Dovadă servesc cele trei volume (iar cel lansat pe data de 15 noiembrie este al patrulea volum) de studii, documente, mărturii, fotografii etc., care prezintă personalitatea integră a marelui nostru înaintaș.

Preotul dr. Viorel Cojocaru, redactor-coordonator al actualei reviste „Luminătorul”, a mers alături de domnul dr. Vasile Șoimaru la Cotul Donului, acolo unde în 1942-1943 au căzut cu moarte de erou peste 15 mii de militari români, antrenați în lupta împotriva diavolului roșu, și a ridicat o Cruce memorială asamblată pe loc făcându-le parastas în limba română.

Așa cum scriu alcătuitorii cărții, în perioada ianuarie 1908 – august 1944, în total au văzut lumina tiparului 595 de numere ale revistei „Luminătorul”.

Materialele selectate din revista „Luminătorul” au fost repartizate în cinci capitole, care se referă la imaginea arhimandritului, performanțele sale oratorice, acte normative bisericești și note despre vizitele canonice.

Cartea nominalizată este de un mare folos istoricilor, teologilor, tuturor celor îndrăgostiți de trecutul Basarabiei, de Ortodoxia română din această provincie românească.

Moderatorul lansării, scriitorul și cercetătorul științific Vasile Malanețchi, a vorbit elogios despre personalitatea Mitropolitului Gurie, adresând cuvinte de laudă alcătuitorilor volumului.

Grupul coral „Gnosis”, condus de Sergiu Crudu, coordonator la Centrul Social-Misionar „Icoana Maicii Domnului, Bucuria tuturor celor necăjiți”, a interpretat câteva cântece înălțătoare.

După care au fost prezentate câteva alocuțiuni. Protoiereul Petru Buburuz, parohul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Mitropolia Basarabiei, redactor-șef al actualei reviste „Luminătorul”, a vorbit frumos despre volumul prezentat cititorilor, despre utilitatea lui.

Ion Negrei, istoric, vicepreședintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, a vorbit atât despre personalitatea lui Gurie Grosu, cât și despre munca nobilă depusă de alcătuitorii volumului lansat.

De asemenea, au luat cuvântul protoiereul Eugeniu Onicov, doctor în teologie, recenzent al volumului, dna dr. Silvia Grossu, preot dr. Viorel Cojocaru.

Așa cum a subliniat preotul dr. Viorel Cojocaru, opera Mitropolitului Gurie Grosu nu se limitează la materialele cuprinse în volumul lansat. Multe articole și materiale au fost publicare în alte reviste ale timpului. Iată de ce în perspectivă munca va continua.

Din păcate, Mitropolia Basarabiei nu a delegat pe nimeni să spună cel puțin un cuvânt de mulțumire alcătuitorilor cărții lansate, în condițiile când chiar Gurie Grosu a întemeiat actuala Mitropolie a Basarabiei.

Prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, „Alexandru Moșanu”

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE