Întrebarea zilei în Parlament: „Cine-i ticălosul?”. Moțiunea BCS împotriva MJ pică după ce opoziția spune că a trecut prin „săptămâna patimilor”

249
0

Așa cum au promis încă de săptămâna trecută, deputații din cadrul BCS au înaintat în Parlament moțiunea de cenzură împotriva Ministerului Justiției. Asta după ce autorii moțiunii zic că au asistat la „continuarea serialului săptămâna patimilor, unde mai mulți politicieni din opoziție au aflat cine sunt călăii lor”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

De la tribuna centrală a Legislativului, deputatul BCS, Vasile Bolea, a dat citire moțiunii prin care a fost invocată „suspiciunea rezonabilă asupra promovării în sistemul justiției a persoanelor apropiate actualei guvernări și a subjugării sistemului”.

Moțiunea de cenzură a fost susținută de doar 29 de deputați, respectiv, nu a fost aprobată. În context, comuniștii și socialiștii au solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă, care să investigheze modul și condițiile de selectare a candidaților și desemnarea acestora în funcțiile cheie din domeniu. Însă nici această propunere nu a acumulat numărul necesar de voturi.

De cealaltă parte, deputații PAS au insistat să audă poziția colegilor lor din opoziție în raport cu războiul barbar al Rusiei împotriva Ucrainei vecine.

„Recent, un deputat din cadrul „bîcs” a  justificat actul cu 100 de rachete și drone asupra sistemului energetic al Ucrainei. Acest atac a dus la sistarea energiei electrice în mai multe raioane inclusiv la Ungheni, unde socrul acestuia este medic.  La spitalul raional din Ungheni, la fel a fost deconectată lumina și viețile oamenilor puteau fi puse în pericol dacă ministra PAS, Ala Nemerenco, nu ar fi contribuit la dotarea spitalului cu generator electric, donat de Franța din banii UE. Vreau să întreb fracțiunea „bîcs” ce se întâmplă azi în Ucraina, cum tratează ei acest război sângeros și dacă sunt solidari cu colegul lor care trata cu bucurie faptul că Ucraina a fost atacată cu rachete și s-a deconectat lumina, inclusiv în Republica Moldova”, a întrebat deputatul PAS, Adrian Cheptănaru. Și deputatul Radu Marian a insistat să audă din tabăra opoziției răspunsul la întrebarea: „Ce se întâmplă în Ucraina și cine este agresorul?”.

Răspunsul a venit din partea deputatului veteran, Eduard Smirnov.

„Da, orice război este un act ticălos. Războiul din 1992 a fost ticălos, războiul pe care l-a dus Ucraina împotriva celor două regiuni ale sale și acest război este ticălos. Dar noi am spus întotdeauna că în acest război nu vor fi învingători. Haideți să respectăm ceea ce este scris în Constituția noastră, suntem un stat neutru și trebuie să respectăm acest lucru”, a răspuns comunistul Smirnov.

Deputatul Carp a fost de acord cu poziția colegului său din opoziție, dar a ținut să facă o mică precizare.

„Este o ticăloșie să începi un război, întrebarea este „kto podonok” (cine e ticălosul)? Cine a început acest război? În 1992, cine a împușcat primul în polițiștii noștri la Bender, cine-i ticălosul cela? Cine-s cei care au băgat în pământ 200 de polițiști care s-au dus să apere integritatea țării. Nu vă mai ascundeți după deget! Cine a anexat Crimeea, cine a creat tot felul de republici separatiste pe tot teritoriul fostei URSS? Spuneți și numele „podonok”-ului”, a spus în replică deputatul PAS, Lilian Carp.

Socialistul Bolea nu s-a lăsat convins și a venit cu argumentele sale. „Războaie au fost, sunt și or să fie. Orice război trebuie să fie condamnat. Așa cum condamnăm distrugerea statului Iugoslavia în 1990, țineți minte? Așa cum se condamnă distrugerea Libiei, Siriei de către statele care pe noi ne-au ajutat, dar pe ei i-au distrus. Acest război durează de mai bine de 8 ani de zile, au decedat copii nevinovați, au fost arși oameni în Casa sindicatelor din Odesa, doi conaționali de-ai noștri au fost uciși de o dronă ucraineană. Eu nu judec nici pe unii, nici pe alții, istoria o să-i judece”, a spus Bolea și le-a cerut deputaților să țină un minut de reculegere în memoria victimelor războiului.

După ce s-au recules, deputații au fost „rugați” de comunista Diana Caraman să respecte Regulamentul Parlamentului și dacă mai au de făcut declarații, să o facă la sfârșitul ședinței. Abia după o oră de la începutul ședinței, aleșii poporului au purces la examinarea ordinii de zi.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT