Rusia este, în ultimă instanță, responsabilă pentru explozia rachetei din Polonia

507
0

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că alianţa nord-atlantică nu are „niciun indiciu” că o lovitură cu rachetă care a ucis marţi doi oameni în Polonia ar fi fost un atac deliberat, dar a adăugat că Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă pentru acest incident, transmite dpa, citat de Agerpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Nu avem niciun indiciu că (incidentul) a fost rezultatul unei atac deliberat. Şi nu avem niciun indiciu că Rusia pregăteşte acţiuni militare ofensive împotriva NATO”, a afirmat Stoltenberg, la Bruxelles. „O investigaţie asupra acestui incident este în desfăşurare şi trebuie să aşteptăm rezultatul ei. Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor ruseşti cu rachete de croazieră”, a adăugat şeful NATO.

„Dar, să fiu clar. Nu este vina Ucrainei. Rusia poartă, în ultimă instanţă, responsabilitatea pe măsură ce îşi continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a apreciat Stoltenberg.


O rachetă a lovit o fermă din satul polonez Przewodow, la circa 6 km de frontiera cu Ucraina, la ora locală 15:40 (14:40 GMT) marţi, ucigând două persoane. Varşovia a confirmat anterior că racheta este de fabricaţie rusească, dar a spus că încă nu este clar cine a lansat-o.

Atât Rusia, cât şi Ucraina utilizează rachete de concepţie sovietică, în contextul invaziei declanşate la 24 februarie de Moscova asupra Ucrainei.

Totodată, Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri, la Varşovia, că „probabil” că racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale şi a ucis doi oameni „a fost lansată de Ucraina” şi a adăugat că „nimic nu indică” faptul că ar fi vorba despre un „atac intenţionat împotriva Poloniei”, transmite EFE, citat de Agerpres.

(FILES) In this file photo taken on September 1, 2020, Polish President Andrzej Duda speaks to the crowd during an event to commemorate the outbreak of World War II in Gdansk – Westerplatte. – Poland’s President Andrzej Duda has tested positive for coronavirus, an aide said on October 24, 2020, as the country faces a record rise in cases. (Photo by MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP)


Duda le-a declarat jurnaliştilor că „cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă fabricată în Uniunea Sovietică” şi că face parte din modelul S300.

„Ieri (marţi – n.r.) am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră ale Ucrainei. Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei”, a adăugat preşedintele polonez, care a menţionat că, potrivit rezultatelor iniţiale ale anchetei cu privire la acest incident, „nu a fost vorba de explozia clasică a unei rachete”.

„Ceea ce pot să spun este că majoritatea dovezilor pe care le-am strâns indică faptul că nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO în acest moment”, a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki. „Totuşi, este un instrument pe care îl avem la îndemână”, a adăugat şeful executivului polonez, care a apreciat că „toate procedurile anterioare invocării articolului IV au funcţionat”.

Articolul menţionat prevede consultări între aliaţi atunci când este ameninţată „integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE