Cât vor plăti moldovenii în această iarnă pentru gaz, căldură și lumină? Tariful scade considerabil pentru cei mai vulnerabili

872
0

În această iarnă, consumatorii moldoveni vor achita tarife diferențiate pentru consumul de gaz, agent termic centralizat și energie electrică. Autoritățile au anunțat, joi, 17 noiembrie, modalitatea de calcul și stabilire a compensațiilor pentru consumatori în funcție de categoria de vulnerabilitate a acestora.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Respectiv, pentru gazele naturale, Guvernul își asumă compensarea lunară a cel mult 180 de metri cubi de gaz pentru fiecare loc de consum.

Familiile, înregistrate prealabil pe platforma compensații.gov.md, cărora li se va atribui categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor achita un tarif de 12 lei per m.c, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei per m3, iar valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3 110 lei. Consumatori din categoria vulnerabilitate energetică ridicată, vor achita un tarif de 14 lei per metru cub, respectiv, vor beneficia de compensații lunare în valoare de 15,27 lei per m3 sau cel mult 2 750 de lei. Consumatorii care vor fi atribuiți în categoria celor cu vulnerabilitate energetică medie vor achita un tarif de 17 lei per m3, iar tariful stabilit consumatorilor cu vulnerabilitate scăzută va fi de 24 de lei per metru cub.

În ceea ce privește energia termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 GCal pe lună. La această categorie, compensațiile vor fi diferite pentru consumatorii din Chișinău și Bălți, întrucât și tarifele stabilite în cele două municipii sunt diferite.

Respectiv, consumatorii casnici cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor achita un tarif final pentru consumul de agent termic de 1 450 de lei, cei cu vulnerabilitate energetică ridicată 1 700 de lei, cei cu vulnerabilitate energetică medie 1 950 de lei, iar cei cu vulnerabilitate scăzută 2 500 de lei.

În ceea ce privește consumul de energie electrică, vor beneficia de compensații doar două categorii de vulnerabilitate și doar în limita plafonului de 75 kWh pe loc de consum.

Consumatorii din categoria vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 3,3 lei / kWh, iar cei din categoria de vulnerabilitate energetică ridicată – un tarif de 3,7 / kWh.

De menționat că scenariul de compensare a consumului de energie electrică nu este definitiv. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, Guvernul a pregătit și alte „scenarii de compensare în funcție de prețuri”, întrucât, în contextul actual, există riscul creșterii tarifelor la energia electrică.

„Iarna care vine nu va fi ușoară, dar nu ne prinde nepregătiți. Nu am acceptat șantajul și nu am acceptat să vindem interesul național pentru beneficii de scurtă durată. Trecem printr-o perioadă fără precedent, războiul ne afectează direct și face viața fiecărui cetățean mai dificilă… Este o situație excepțională și noi facem totul ca oamenii să treacă cu bine peste această iarnă”, a menționat premierul Natalia Gavrilița, în cadrul conferinței de presă pentru prezentarea valorilor compensațiilor.

Totodată, ministrul de profil, Marcel Spatari, a comunicat că, în scopul minimalizării numărului cazurilor de eventuală fraudă, solicitanții de compensații vor fi verificați.

„Există riscul ca unele persoane să declare venituri subestimate și nu este vorba doar despre persoanele care primesc salarii în plic, dar și de cei care activează în bază  de patentă, gospodăriile țărănești pentru care nu există metode de control al veniturilor. Am consolidat inspecția socială. În primul rând, se iau în calcul și indicatori de avere, vedem dacă gospodăria reprezintă un risc, inspecția socială va face vizite selective”, a explicat ministrul Spatari.

Până la ora actuală, pe platforma compensatii.gov.md în cadrul programului „Ajutor la Contor” au fost înregistrate 645 de mii de cereri pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică. Atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi făcută în mod automat în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” începând cu data de 25 noiembrie, de aceea pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie, termenul limită de depunere a cererilor este 24 noiembrie. În acest an, fondul de reducere a vulnerabilității energetice este de 5 miliarde de lei.

Totodată, cei care nu au solicitat compensații sau nu au renunțat la aceasta, vor fi atribuiți automat în categoria de vulnerabilitate medie. Pentru luna decembrie, ar putea să fie trecuți în categoria de vulnerabilitate scăzută pentru care compensațiile prevăzute sunt mai mici.

 

 

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE