Cum să grăbim un răsărit de soare?

492
0
*Grigore Sultan, a.n. 1958 Portretul scriitorului Arcadie Suceveanu, 2012 Ulei/ pânză, 70x50 cm Colecția Arte plastice, nr. de inv. 3096, MNLMK

Simplu, aprinzând făcliile pe zare! O, nu. Maestrul Arcadie Suceveanu zice că nu. Dumnealui știe mai bine. Asta se citește şi în portretul pe care-l am în faţă. Un portret pictat de Grigore Sultan, încă prin 2012*. Arcadie Suceveanu la 60 de ani. Ce-s 60 pentru unii? Tot acolo-s și 70! Nicio diferență, nicio schimbare. Portretul și originalul sunt practic identice. Doar că între timp s-au mai adăugat în palmares câteva cărți noi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Se cerea impetuos o Terasă galbenă, pentru că unde în altă parte se putea recita, cânta poezia? Unde în altă parte dacă nu la terasă ar fi putut fi contemplate caracterele, personajele… dar și problemele Uniunii Scriitorilor? Amintim aici și de funcția în care ați fost învestit, cea de Președinte, dle Arcadie Suceveanu.

Evident, doar de la terasă puteau fi invocate, chemate, strigate în ajutor acele Ființe, umbre, epifanii care, trecând prin cafenele de toate culorile… să țipe nestingherit NEVERMORE. Niciodată… și totul luat de la capăt. Caz neordinar cu unul Căzut grav de tot în rimă… și nu oriunde, ci tocmai la Paris… Survolând noi orizonturi la prora Corabiei de la mansardă… Un altul În zadar dădea cu zarul de stingea în Alexandria farul, apoi striga: cui ce-i mai pasă dacă oricum se-ngălbenesc bietele oase! Înțelegând, acceptând fatidic că Nici fulgii nu aduc venit la cont/ Nici cerul nu încape-n buzunare…/ Făclii dacă aprinzi pe orizont/ Nu poți grăbi un răsărit de soare.

Vrei, nu vrei, te întrebi dacă suntem noi atât de puri încât să credem că nu ajung cadre la secția trădări? Ce ne facem dacă De la Isus încoace nu s-au produs schimbări…? Deși, se iau amprentele ideii/ Se spală creierii, umblă fariseii… Mai așteptăm, mai cutezăm să găsim Ceva despre credință și iubire…?

Și portretul? Evidentă-i fruntea. Fruntea care împinge lejer spre spate cârlionții castanii. De înțeles: vrea să iasă și mai mult în evidență. Privirea? Atentă, pătrunzătoare, căreia nu-i scapă nici cele mai minuscule detalii, asta pentru că i-o impune exigența caracterului, şi ea predomină, nu poate fi ascunsă.

Exigent şi complex. Soția, dna Lucia, știe mai bine decât oricine că exigența în ale scrisului Vă prisosește, și cea raportată la sine este una din trăsăturile ce trebuie învățate de la Domnia voastră, maestre Arcadie Suceveanu.

Iar pe final mă las convinsă: castane verzi cu țepii mici sunt niște ouă de arici.

 Mihaela PERCIUN,

scriitoare, muzeograf, MNLMK

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE