„Ucrainenii nu s-au așteptat să întâlnească moldoveni la Irpin”

1587
0
Arslan Safarmatov, 52 de ani, militar în Legiunea Internațională a Forțelor Militare Ucrainene, veteran al Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger” și al Războiului de pe Nistru, rănit în Transnistria și Ucraina

Interviu cu veteranul Războiului de pe Nistru și al Războiului din Ucraina, Arslan Safarmatov

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Arslan Safarmatov, 52 de ani, militar în Legiunea Internațională a Forțelor Militare Ucrainene, veteran al Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger” și al Războiului de pe Nistru, rănit în Transnistria și Ucraina, vorbește într-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău” despre reputația moldovenilor în armata ucraineană și le dă replică rusofililor din Republica Moldova care îl acuză de mercenariat.

 Arslan Safarmatov este o persoană cu constituție obișnuită, ceea ce îl deosebește sunt ochii săi pătrunzători, caracterul implacabil și curajul uluitor. A participat la Războiul de pe Nistru și a fost rănit. A fost decorat cu Ordinul „Credință Patriei”, gradul III, după care s-a recuperat, a mers din nou în Transnistria pentru a fi alături de colegii săi de brigadă. A mers cu convingerea că atunci când sunt împreună mor mai puțini. Acum a plecat să lupte în Ucraina pentru a opri invazia „hoardelor ruse” și pentru a nu permite ca atrocitățile acestora să ajungă în Moldova.       

  • Domnule Safarmatov, ce v-a făcut să mergeți în Ucraina să luptați împotriva trupelor ruse? Să mergeți din nou în luptă după ce ați fost rănit în Războiul de pe Nistru?

 Știind de ce atrocități sunt capabile hoardele ruse, după crimele comise de gruparea criminală a lui Kostenko în partea stângă a Nistrului, am conștientizat că, dacă Ucraina pierde acest război, rușii vor ajunge și în Moldova. Ei nu pot să ajungă aici datorită faptului că sunt opriți de ucraineni, dar scopul lor declarat este să ajungă la Chișinău.

Știind ce au făcut ei în 1992, mi-am dat seama că faptele lor cumplite se vor repeta într-o violență și mai mare. Uitați-vă ce fac în Ucraina. Anume acest lucru m-a făcut să plec în Ucraina și să nu permit armatei ruse să ajungă în Moldova.

  • Asta s-a întâmplat în februarie. Când mai exact ați mers în Ucraina?      

 Noi am plecat mai târziu, după ce autoritățile de la Kiev și-au anunțat decizia să formeze Legiunea Internațională. Doar după ce a fost creat un cadru juridic pentru noi, am putut merge.

  • Militarii din Moldova care luptă în Ucraina au aceiași ofițeri, sunt în aceeași unitate militară?

 Moldovenii sunt în diferite unități militare ale Legiunii Internaționale. După estimările noastre, în Ucraina luptă aproximativ 300 de militari din Republica Moldova.

  • Potrivit declarațiilor Comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei, militarii din Legiunea Internațională au jucat un rol deosebit de important în contraofensiva declanșată la sfârșitul lui august…

 Da, este adevărat, deoarece legiunea este alcătuită din profesioniști care au experiență militară, au luptat în mai multe războaie, sunt deprinși cu operațiuni de acest gen. Evident că au fost și unități ucrainene, dar rolul legiunii a fost determinant în contraofensivă.

  • Există morți printre militarii moldoveni?    

 Din ce știu eu, morți nu avem, doar eu sunt rănit. Altceva nu știu.

  • Care este atitudinea ucrainenilor față de militarii din Legiunea Internațională?

 Toată stima și respectul. Noi, moldovenii, am intrat primii în Irpin (oraș din regiunea Kiev – i.g.) după retragerea rușilor. Și când eram deja la un capăt de Irpin, ne-a ajuns o mașină cu doi ostași ucraineni și ne-au întrebat de unde suntem. Le-am spus că suntem din Moldova, la care ei ne-au spus că nu s-au așteptat vreodată să întâlnească moldoveni în Irpin, ca ei să intre primii în oraș după retragerea rușilor.

  •  Cum ați fost rănit și în ce stare sunteți acum?

 Am fost rănit în Severodonețk pe 3 iunie, apăram acest oraș. Un camarad din grupul meu, din Brazilia, a fost omorât. Mi s-a părut că am stins focul, dar rămăsese acolo unul care m-a rănit și pe mine când m-am pornit spre brazilian să văd ce e cu el.

  • Ați fost rănit din ce și în ce parte a corpului?

 Glonte de automat, am fost rănit în burtă și coapsă. Acum sunt la recuperare, asemenea rană, după spusele medicilor, se tratează de la un an în sus.

  • Ce se întâmplă acum pe câmpul de luptă, după anunțarea mobilizării în Rusia?

Mor mai mulți din partea rușilor. Pierderile rușilor se explică prin lipsa de instruire, absența moralului, dotare precară etc. Sunt distruși din punct de vedere moral. Un rol important îl joacă propaganda rusă: există o realitate plăsmuită de televiziunile de stat rusești și o altă realitate descoperită de ei înșiși atunci când ajung pe poziții. Sunt împinși ca niște oi înainte și ai noștri [trupele ucrainene, Arslan Safarmatov se identifică drept militar al Forțelor Armate ale Ucrainei – n.r.] nu au altceva să facă decât să îi omoare.

  • Care este deosebirea dintre un mercenar și un ostaș care luptă în Legiunea Internațională?

 Noi suntem angajați oficial, în bază de contract, în armată. De fapt, eu nu am văzut mercenari în Ucraina. Toți militarii străini sunt angajați în baza unui contract în Forțele Armate ale Armatei Ucraine. Din acest considerent, niciun militar angajat în baza unui asemenea contract nu poate să fie calificat drept mercenar. De obicei, mercenarii primesc mai mulți bani decât un ostaș de rând angajat în baza unui contract. Noi avem aceeași soldă ca militarii din Armata ucraineană, la fel cum ne-am apăra statul nostru. În același timp, din punct de vedere juridic, noi apărăm integritatea teritorială a unui stat care duce un război drept, de apărare.

  • Ce opinie aveți despre veterani ai trupelor speciale, chiar purtători de beretă purpurie [piesă de vestimentație care se acordă angajaților trupelor speciale după probe militare extrem de dificile la sovietici și în statele ex-sovietice – i.g.] care ies acum la pretinsele proteste alături de aderenții partidelor lui Ilan Șor și Gheorghe Cavcaliuc?

 Eu cunosc băieți din Bereta purpurie care au demnitate, dar cei pe care i-am văzut eu în piață sunt niște alcoolici care nu știu să rostească un cuvânt. Eu nu cred că ei au luptat pentru integritatea statului Republica Moldova. Pe imaginile video pe care le-am văzut eu, acești oameni se prezintă drept veterani ai forțelor armate ale URSS sau ceva de genul ăsta.

Când văd aceste imagini, am o oroare profundă. Oamenii ăștia sunt plătiți să stea în stradă. Persoanele care racolează acești pretinși manifestanți trebuia identificate la timp și reținute. O persoană care protestează pe bani nu poate să fie numită protestatar.

Toată problema noastră este că nu își face treaba Serviciul de Informații și Securitate. Această instituție este vândută în proporție de 90%, cumpărată și vândută din nou.

 

 

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE