Regimul duty-free a fost eliminat. „Echitatea fiscală este primordială”, iar adepții Șor „să împrumute” pungi cu calendar de la socialiști

154
0

Regimul duty-free a fost eliminat din legislația Republicii Moldova. Documentul a fost votat joi, 3 noiembrie, în lectură finală de majoritatea deputaților din Parlament.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Astfel, comercializarea mărfurilor în unitățile comerciale din zonele vamale va fi impozitată în baza principiului echității fiscale pentru toți antreprenorii din Republica Moldova.

Deși este o premieră mondială, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, care este și unul dintre autorii proiectului, se arată convins că efectele vor fi doar pozitive.

„Tot mai multe țări realizează că, totuși, le costă bani neîncasați la buget. Tot mai multe țări impun limite la acest regim, la cantitatea de tutun, alcool care poate fi cumpărată, iar comercializarea unor mărfuri este interzisă. Respectiv, dacă poate fi limitat poate fi și exclus, ceea ce am și făcut”, a menționat Dumitru Alaiba.

Potrivit legislatorului, eliminarea regimului duty-free va asigura echitatea fiscală a tuturor antreprenorilor, iar banii acumulați la buget vor putea fi direcționați în domenii prioritare.

„Viziunea noastră este că toți trebuie să achite taxele în mod corect. Echitatea fiscală este principiul de bază într-un stat în care toți sunt egali în fața legii… Colectând aceste sume adiționale la buget, ne așteptăm la sute de milioane adițional la buget, iar banii pot fi redirecționați pentru ajutorul cetățenilor. Timpurile nu sunt deloc ușoare, așa că nu este corect ca unii să nu achite taxe deloc, iar alții să suporte toată povara fiscală”, a mai menționat deputatul Alaiba.

Deputatul Adrian Cheptănaru s-a îngrijit de soarta adepților Partidului „Șor”, care-și primeau banii în pungi negre cu însemnele magazinului duty-free din Aeroportul Internațional Chișinău.

„După cum știm cu toții, la sediul Partidului „Șor” au fost găsite pungi de plastic cu bani pentru organizarea protestelor de către forțele Kremlinului. Aceste pungi aveau aceleași insigne ca și pungile de la magazinul duty-free din Aeroport. Acum, ce să facă cetățenii, pentru că nu vor mai găsi așa pungi pe piață?”, a glumit Cheptănaru stârnind un val de râsete în sala plenului.

Alaiba a considerat că soluția este la colegii socialiști.

„Nu știu… Poate să se adreseze la colegii socialiști, poate le-au mai rămas de astea cu calendar”, a glumit, la rândul său, deputatul Alaiba.

Cei doi deputați PAS s-au referit la descinderile recente ale oamenilor legii, în urma cărora mai mulți reprezentanți ai Partidului „Șor” au fost reținuți, totodată, au fost ridicate zeci de pungi din plastic în care erau ascunși 3,5 milioane de lei. Procurorii au presupus că această sumă se achită săptămânal participanților la protestele antiguvernamentale organizate de Șor.

Iar „pungile cu calendar” vizează renumitul dosar „kuliok”. La baza dosarului stau înregistrările video din 2019 în care fostul lider al democraților, fugarul Vlad Plahotniuc, îi transmite lui Dodon o pungă de plastic, în care se presupune că era aproape un milion de dolari. Fostul șef al statului este acuzat de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțare ilegală a partidului și trădare de Patrie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT