Un spectacol despre rolul gândacilor de bucătărie în istoria Imperiului Rus

553
0
Scene din spectacolul „Capcana” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

Noua producție a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, „Capcana”, de Mihail Bulgakov (scenariu și regie – Petru Hadârcă), îmbină rigoarea cu improvizația, oniricul cu politicul, tragicul cu ludicul, luminozitatea cu tenebrele.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O lume cu demoni și îngeri în „Capcana”

Este ingenioasă structura „Capcanei”, biografia autorului piesei „Fuga” fiind interconectată cu personajele și întâmplările din această piesă. Scriitorul de geniu, oprimat de sistemul bolșevic și folosit de acesta, reușește totuși să facă o radiografie a lumii în care a trăit, o lume dominată de făpturi satanice, dar căreia îngerii îi deschid o cale spre purificare.

În spectacol vedem un rezultat al conlucrării și dialogului dintre artiștii cu experiență și cei tineri, impresionează de asemenea interacțiunea dintre limbajul scenic academic, clasic și cel modern, în ajutorul actorilor venind și mijloacele tehnice care îmbunătățesc calitatea sunetului și amplifică expresivitatea imaginilor.

Scene din spectacolul „Capcana” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău
Scene din spectacolul „Capcana” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

Prăbușirea Imperiului Rus, descrisă de Bulgakov

Echipa de creație – regizorul Petru Hadârcă, scenograful Adrian Suruceanu, autoarea costumelor Stela Verebceanu, coregrafa Cătălina Budu, împreună cu actorii, au curajul să exploreze mentalități și comportamente ale oamenilor din perioada prăbușirii Imperiului Rus și a clădirii sistemului sovietic, dictatorial. Spectacolul e actual pentru că ne prezintă realități sub semnul războiului, al vărsărilor de sânge, al dezlănțuirii unor forțe distructive. Fascinează amploarea spectacolului, ritmul, energia, impetuozitatea acestuia, componentele montării funcționând fără derapaje, având drept combustibil emoția. Originală, prezența gândacilor de bucătărie care formează un personaj colectiv de o putere înfricoșătoare. Când oamenii se bat între ei, când luptă cu ură și se ucid unii pe alții, inevitabil apar gândacii de bucătărie, tot felul de ploșnițe, păduchi, paraziți care pun stăpânire pe teritorii compromise de violență și nebunie.

„Capcana” va participa la Festivalul Național de Teatru din București

Scene halucinante vedem în spectacol, dar și lirice, tandre, și comice, sau grotești, jucate cu virtuozitate, cu grație, cu responsabilitate pentru actul scenic. Partituri actoricești de excepție ne oferă Anatol Durbală, Emil Gaju, Angela Ciobanu, Alexandru Pleșca, Diana Decuseară, Alexandru Leancă, Iurie Focșa, Corina Rotaru. Felicitări tuturor actorilor din distribuție:   Alexandru Leancă – Mihail Bulgakov, Diana Decuseară – Elena Sergheevna Bulgakova, Alexandru Pleșca – Serghei Pavlovici Golubkov, Corina Rotaru – Serafima Vladimirovna Korzuhina, Emil Gaju – Roman Valerianovici Hludov, Anatol Durbală – Grigori Lukianovici Cearnota, Angela Ciobanu – Liuska, Ion Mocanu – Paramon Ilici Korzuhin, Iurie Focșa – Vlădica, Besprințipnîi, Tihii, Arkadiev, Valentin Zorilă – Gurin, Baev, Un Donjuan, Dan Melnic – Comandantul suprem al armatei, Igor Babiac – Fedia, Cavaleristul, Olesea Sveclă – Ania, Dansatoarea, Mihai Zubcu – Paisie, Antoine, Petru Oistric – Arturka, Șeful gării, Vecinul, Anișoara Bunescu – Nicolaevna, Vecina, Vladislav Ropot – Krapilin, Rusanda Radvan – Vecina 1, Gândacul Năsturel, Draga-Dumitrița Drumi – Vecina 2, Gândacul Perla Neagră, Doriana Zubcu-Mărginean – Secretara din teatru, Gândacul Baba Cloanța, Ana Tkacenko – Maria Konstantinovna, Gândacul Ienicerul, Mircea Onică – Pavlic.

Cu siguranță, „Capcana” este unul dintre cele mai bune spectacole realizate în anul 2022 la Chișinău. Ne bucurăm că această montare a TNME va participa la ediția curentă a Festivalului Național de Teatru din București.

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE