Foc și pară în Parlament. Comunistul Starîș a primit doi arginți „pentru trădare”. Socialiștii cer comisie specială. Grosu: „Treziți-vă, bre!”

1187
0

Discuții aprinse în Parlamentul de la Chișinău pe marginea situației Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina vecină. Deputații din opoziție și-au acuzat colegii de la guvernare de incompetență, iar cei din urmă i-au acuzat pe primii de „înaltă trădare”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Comunistul Constantin Starîș a primit „doi arginți”  pentru trădare, care i-au fost transmiși de la doi cetățeni moldoveni prin intermediul deputatului PAS, Igor Chiriac, pentru participarea recentă a acestuia la forumul Valdai.

„S-o sculat roșu pe față, ca un vasal care se uita la stăpân și i-a oferit cu satisfacție lui Putin o întrebare în numele cetățenilor noștri despre un spațiu unic care să se întindă de la Vladivostok la Lisabona. Vreau să-l întreb: cine i-a dat să pună această întrebare, cetățenii noștri sau propagandiștii de la Kremlin? De ce nu i-a spus lui Putin că deasupra Moldovei zboară bombe rusești, că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova condamnă acest război?”, l-a întrebat Chiriac pe deputatul Starîș, după care i-a transmis din partea a doi cetățeni moldoveni „doi arginți pentru înaltă trădare”.

Ultimul s-a arătat deranjat de gestul deputatului PAS și i-a aruncat „arginții” în față. „Păstrați-i pentru dumneavoastră… Să lăsați poporul fără gaz, fără electricitate, aceasta este trădare. La revedere!”, a ripostat Starîș.

Mai mult, deputații PAS au considerat că dacă forțele de stânga erau la conducerea țării în momentul în care Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei vecine, țara noastră ar fi fost implicată direct și nu aveau să existe resurse energetice nici ieftine și nici scumpe.

„Văzându-l pe Starîș cum își privea stăpânul, pe Putin, cu ochi servili, asemeni unui cățel cu ochii în lacrimi, care așteaptă un os de la stăpân, că poate-l va hrăni, am confirmat o ipoteză de-a mea mai veche. Am toată certitudinea că dacă Șor și Dodon erau la guvernare, la Chișinău aveau să aterizeze avioane militare rusești, s-ar fi înarmat în Cobasna și ar fi atacat Ucraina din Republica Moldova, care ar fi fost o țară participantă în acest război, iar Ucraina ne-ar fi închis nouă și gazul și electricitatea, pentru că toate țevile vin din Ucraina. În această iarnă, sub voi, trădătorilor, Moldova avea să înghețe. Pentru că nu ar fi avut nimic, nici gaz, nici lumină, nici ieftin și nici scump!”, a menționat deputatul PAS, Adrian Cheptănaru.

În context, deputata BCS, Inga Sibova, și-a acuzat colegii de dreapta că se ascund după război pentru a-și justifica „eșecurile”, numind agresiunea Rusiei în Ucraina drept „tragedia a două popoare frățești”, ceea ce a trezit un val de huiduieli în sala plenului. Iar deputatul Nesterovschi Alexandr, din componența aceleiași fracțiuni – BCS, a sugerat că cei de la guvernare trebuie să „negocieze cu oricine”, doar să fie în avantajul țării.

Tot legislatorii din opoziție au cerut crearea unei comisii parlamentare speciale, care să investigheze „ceea ce s-a întâmplat la Naslavcea”. Adică explozia rachetei rusești pe teritoriul Republicii Moldova. Deputata BCS, Irina Lozovan, a venit cu această propunere după ce președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a anunțat că, săptămâna viitoare, urmează să fie audiat ministrul Apărării în legătură cu explozia de la Naslavcea.

„Haideți să ne abținem de la declarații tari. Care nu au la bază concluzia experților. Am auzit și am văzut totul, doar din presă. Nu aș vrea să fie manipulări, insinuări. Membrii comisiei speciale vor ieși în teren, vor vorbi cu localnicii, vor audia experți, specialiști. Atunci vom înțelege ce s-a întâmplat și în ce condiții”, a menționat deputata BCS, Irina Lozovan.

„Treziți-vă, bre!”, a reacționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Doamne ferește, da, Doamne ferește… ce trebuie să se mai întâmple ca voi să vă treziți? Ca în bancul acela sovietic – dă, Doamne, o bombă și la mine în ogradă. Atât de ipocriți și fățarnici sunteți. Treziți-vă odată, bre! Lăsați ipocrizia asta că râd toți de voi”, a replicat Igor Grosu.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare de profil, ministrul Apărării urmează să fie audiat miercurea viitoare, 9 noiembrie, iar raportul Comisiei va fi făcut public. Preliminar, ținta rachetei, care a fost doborâtă de sistemul antiaerian de apărare al Ucrainei, viza structura energetică critică din țara vecină. Explozia ar fi provocat o adevărată catastrofă ecologică, inclusiv pentru țara noastră. Potrivit lui Carp, orașul Soroca, precum și alte câteva zeci de localități ar fi fost inundate în urma exploziei.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE