Igor Munteanu: „E nevoie de adoptarea unei Legi Magnitsky în Parlamentul Republicii Moldova”

447
0

În contextul declarațiilor făcute de către ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) în Republica Moldova, Kent Logsdon, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc miercuri seara, 26 octombrie, unde a anunțat că Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, soția acestuia Jasmin, dar și alte persoane care ar fi acționat în interesul Federației Ruse în Republica Moldova au intrat pe lista sancțiunilor SUA, Igor Munteanu,membru fondator al Comitetului pentru Unitate și Bunăstare și fost Ambasador al RM în SUA, susține într-o postare pe pagina sa de facebook că „e nevoie de adoptarea unei Legi Magnitsky în Parlamentul RM, o lege care să excludă și să penalizeze mafioții implicați în infracțiuni grave, atât la Chișinău, cât și în teritoriile ocupate (Tiraspol). E nevoie de cercetarea oficialilor care i-au permis lui Shor, Platon și Plahotniuc să-și împartă băncile statului ca pe caramele”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Sancțiuni Global Magnitsky aplicate oligarhilor din RM.

Ieri, la 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a inclus doi cetățeni ai Republicii Moldova pe lista de sancțiuni Global Magnitsky Act, constatând că Vlad Plahotniuc „se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari, prin acțiuni de capturare a statului și subordonare a justiției în RM”, iar Ilan Shor este responsabil de acțiuni destabilizatoare, inspirate și finanțate de serviciile speciale rusești, punând în pericol cursul democrați pro-EU al R.Moldova”. Administrația SUA consideră că ambii sunt complici la acțiunile de subminare a statului de drept în beneficiul Federației Ruse, altfel spus, sunt dăunători pentru modelul de democrație urmat de RM”, explică Igor Munteanu în postarea sa de pe pagina de Facebook.

Pe lângă cei doi, lista este completată de alți șapte indivizi și 12 companii cu capital privat, afiliate.

Igor Munteanu vine cu o explicație despre sancțiunile aplicate de SUA și impactul acestora.

„1. Sancțiunile impuse ieri separă apele. Ele stabilesc clar direcția și măsurile prin care se cere a fi pus capăt regimului cleptocratic din R.Moldova, care nu a pierdut speranța să-și mențină influența și pârghiile tradiționale de control în economia și politica locală. Includerea unei largi cohorte de cetățeni străini (ruși, în cea mai mare parte) în cazurile Plahotniuc&Shor indică și faptul că finanțarea politică canceroasă este o țintă pe plan global și că tot ce s-a plămădit cu râvna FSB/GRU la est de Prut contra statului democratic trebuie să fie urgent izolat, penalizat, eliminat. Altă cale nu este.

  1. Sancțiunile aplicate ieri indică nu doar asupra fermității SUA, armonizate cu p.5 din cele nouă condiționalități ale Uniunii Europene, care se referă la eliminarea influenței structurilor cleptocratice în RM, dar și asupra unor restanțe serioase ale guvernării pe reforma justiției. Nu este suficient să lauzi efortul OFAC. Este necesar și urgent să arăți rezultate în anchetele dosarelor de rezonanță publică, e nevoie de adoptarea unei Legi Magnitsky în Parlamentul RM, o lege care să excludă și să penalizeze mafioții implicați în infracțiuni grave, atât la Chișinău, cât și în teritoriile ocupate (Tiraspol). E nevoie de cercetarea oficialilor care i-au permis lui Shor, Platon și Plahotniuc să-și împartă băncile statului ca pe caramele, Or acest obiectiv este esențial pentru buna guvernare.
  2. Sancțiunile OFAC conduc la înghețarea activelor deținute de Shor și Plahotniuc în SUA. Actul Trezoreriei Americane cere, în mod automat, aplicarea unor măsuri echitabile și asupra altor penali bine știuți de procuratură, care dau impresia că și-au rezolvat problemele și că au devenit, brusc, moraliști, care dau sfaturi și gestionează din umbră noi împărțiri de cașcaval. Iar Procurorii, confuzi și dezorientați, parcă ar avea nevoie de instrucțiuni manuale pentru a se angaja în scurtarea „capetelor” încoronate, care nu ne lasă să avem o guvernare normală și competentă.

Sancțiunile impuse de SUA ar trebui să scoată din letargie organele de anchetă, care au în continuare obligația de a recupera banii furați, de a elimina impunitatea și legăturile bizantine din sistem, aducând rezultatele așteptate și optimism social. Pentru că așa e drept”, a conchis Igor Munteanu.

Și Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției al R. Moldova, susține printr-o postare făcută pe pagina sa de Facebook că „sancțiunile internaționale impuse ieri de SUA trebuie transpuse (implementate) în legislația, dar și în acțiunile autorităților noastre. Toate fără nicio excepție. Ca literă și ca spirit. Or, ar fi absurd ca persoanele sancționate să nu poată utiliza, de exemplu, proprietățile și activele pe teritoriul SUA și a unui șir numeros de alte state, dar s-o facă nestingherit în țara noastră. Și această transpunere trebuie făcută foarte repede. Și va fi făcută.
În același timp, toată lumea, dar mai ales actorii din domeniul justiției, trebuie să înțeleagă foarte clar un lucru. Nu oricine ajunge să fie inclus în ”Lista Magnițky”. Ci doar cei mai mari infractori. Pentru fărădelegile săvârșite trebuie să vină sancțiunea. Prin urmare, orice tergiversare nejustificată a examinării cauzelor infractorilor sancționați internațional, pe lângă faptul că va fi taxată încă o dată de societate, nu va putea fi interpretată altfel decât complicitate cu infractorii și cu crimele lor.

https://www.state.gov/response-to-corruption-and-election-interference-in-moldova/?fbclid=IwAR0uia7nHwQEu1-Ele5__MEAzWWvbopPN0EQAyQ7I9cCevLKkGePsDkZpYU

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE