Criza energetică: De ce este nevoie să economisim?

871
0

„Abia post-factum vom conștientiza cât de scumpă a fost energia pe care nu am reușit să o economisim”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obținerea independenței, în 1991, declară vicepremierul moldovean Andrei Spînu, într-un interviu acordat marți, 25 octombrie, pentru Agerpres. Potrivit ministrului, actualul deficit de energie este atât de mare încât autoritățile iau în calcul și cele mai negre scenarii, printre care și deconectarea totală a unor localități.

„Cred că nu voi exagera dacă voi spune că e cea mai profundă criză energetică prin care trece ţara noastră de la independență. Ţinând cont că, în acest moment, în special după atacurile Federaţiei Ruse în Ucraina, pe lângă livrările de gaz care sunt incerte, vom avea probleme sau deja avem probleme şi cu livrările de energie electrică. De două zile avem insuficientă energie electrică contractată comercial şi în prezent ne bazăm pe acel contract de avarie între Moldelectrica şi Transelectrica, prin care preluăm o parte din energie. Soluţiile pe termen scurt, din păcate, în domeniul energetic sunt mai puţine. Personal, regret că Moldova nu a întreprins pași mai curajoși, în trecut, să-şi diversifice partenerii în domeniul energetic”, a spus Andrei Spînu, în cadrul interviului.

De ce trebuie să economisim în orele de vârf

În acest context, l-am contactat pe Ion Muntean, expert în energetică la IDIS „Viitorul”, cu care am discutat despre scenariile posibile în Republica Moldova, având în vedere deficitul de energie electrică.

„Pe moment, cea mai mare problemă este acoperirea consumului de energie în orele de vârf. Sistemul electroenergetic al Republicii Moldova, fiind interconectat cu cel al României și la rândul ei cu cel al altor state membre ale Sistemului electroenergetic la nivel european, automat, statul nostru poate să beneficieze de energia electrică a țărilor vecine, de exemplu, a României. Însă, dacă acest lucru se întâmplă într-un cadru neplanificat, în lipsa unor contracte comerciale, această energie este taxată foarte scump, fiind energie consumată în regim de avarie. Din acest motiv, trebuie să luăm în calcul că trebuie de economisit anume în orele de vârf, când curentul electric este mai costisitor”, a menționat expertul.

Opțiuni pentru reducerea deficitului de energie

Potrivit spuselor sale, opțiunile pentru a reduce deficitul de anergie anume în orele de vârf, ar fi discuția cu Centrala Electrică Moldovenească, în vederea oferirii unui volum suplimentar de gaze naturale pentru a produce energia necesară malului drept al Nistrului.

„Lucrul acesta implică soluționarea problemei de achiziționare a unui volum suplimentar de gaze naturale. Cunoaștem de la autoritățile centrale că deja au fost cumpărate volume suplimentare de resurse energetice, dar acestea nu sunt suficiente pentru a le oferi Centralei Electrice Moldovenești pentru producerea energiei electrice o perioadă mai îndelungată. Astfel, o soluție ar fi identificarea surselor de gaze naturale la preț mai accesibil”, a explicat specialistul.

Trebuie instituit un mecanism de diferențiere a tarifelor la energie

Ion Muntean mai spune că o altă opțiune pentru reducerea consumului de energie în orele de vârf ar fi totuși instituirea unui mecanism de diferențiere a tarifelor la energie, în funcție de volumele de consum, calculate la prețuri relative.

„Fiecare consumator are un istoric al consumului, a cărei evidență este dusă de către furnizorii de energie. Iar acum, dacă, spre exemplu, avem un deficit de 30% în orele de vârf, atunci în raport cu consumatorii trebuie aplicat următorul mecanism: 70% din consumul de bază al familiei să fie facturate la tariful actual, iar celelalte 30% să fie facturate la un preț de 2-3 ori mai mare. Astfel încât toți consumatorii să fie puși în aceleași condiții de a raționaliza consumul de energie. Consumul de bază se calculează foarte simplu: furnizorii de energie au datele și pot face, de exemplu, o medie de pe ultimii trei ani. Astfel, toți oamenii vor avea un obiectiv și vor ști că ceea ce economisesc, aceea au în factură. Dar în situația actuală, când unii economisesc, iar alții nu, iese că noi ca stat va trebui să achităm pentru energie de avarie foarte scump. Abia post-factum vom conștientiza cât de scumpă a fost energia pe care noi nu am reușit să o economisim”, a precizat expertul.

Ce presupun deconectările prin evantai

În context, Ion Muntean a explicat în ce constau deconectările prin evantai, anunțate anterior de întreprinderile energetice Premier Energy și Moldelectrica, aplicabile în cazul în care consumatorii nu vor economisi energia în orele de vârf.

„Procedura de deconectare prin evantai prevede deconectarea anumitor consumatori pe un interval de timp, în funcție de deficitul de energie electrică. Astfel încât, într-un anumit interval, spre exemplu ora 19:00-20:00, să fie deconectați consumatorii interuptibili dintr-o anumită zonă. Ulterior vor fi deconectați consumatorii din alte zone, și tot așa, pe rând. Dacă deficitul este mai mare, se trece și la consumatorii casnici, în special cei din mediul rural, deoarece, acolo de cele mai multe ori nu sunt spitale situate pe aceeași linie alimentară cu consumatorii casnici. Din acest motiv, furnizorii de energie au separat sectoarele unde nu sunt consumatori critici”, a menționat expertul.

Ce preț am putea plăti pentru energia electrică

Cert este că prețul mediu de achiziție a energiei electrice în lunile noiembrie-decembrie va fi mult mai mare, ceea ce va fi o presiune enormă asupra sectorul energetic și, cel mai probabil, va trebui să avem noi majorări de prețuri, a spus expertul economic Veaceslav Ioniță, în cadrul unei analize.

„Dacă gestiunea în această perioadă de criză va fi una impecabilă, Moldova pentru lunile noiembrie-decembrie poate avea un preț mediu de achiziție a energiei electrice la nivel de 2,6 lei/kWh, sau de 2,6 ori mai scump decât prețul mediu din ultimii cinci ani. Cert este un fapt: consumul mare în orele de vârf creează presiuni enorme asupra prețului de achiziție. Noi avem de ales: reducem consumul în orele de vârf sau plătim un preț majorat, pentru plăcerea de a consuma fără limite”, a subliniat expertul.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE