Krasnoselski șantajează R. Moldova cu sistarea energiei electrice

701
0

Conducerea de la Chișinău tace?

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La 21 octombrie așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, anunța că centrala de la Cuciurgan va reduce de luni, 24 octombrie, livrările de energie electrică către Republica Moldova de la 70% la 27%. Acesta a declarat că, dacă Gazprom nu va crește livrările de gaz, în luna noiembrie volumul total de electricitate furnizată malului drept va fi de cel mult 23% din necesar. Experți în domeniul energeticii și foști politicieni susțin că acest fapt este un sabotaj din partea autorităților de la Tiraspol și că conducerea de la Chișinău trebuie să răspundă cu aceeași monedă.

 După anunțul lui Krasnoselski, începând de luni, 24 octombrie R. Moldova se confruntă cu un deficit de energie. În ajutor statului nostru a venit România care a intervenit pentru echilibrarea sistemului electroenergetic din R. Moldova. Marți, 25 octombrie, o turbină a Centralei electrice de la Cuciurgan s-ar fi defectat, iar deficitul de energie a fost suplimentat de către sistemul electroenergetic al României. Experții susțin că acesta ar fi un sabotaj din partea regiunii transnistrene.

Marți, 25 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a intervenit cu noi măsuri în vederea reducerii consumului de resurse energetice pentru evitarea întreruperilor de energie electrică. Printre măsuri se regăsește deconectarea havuzurilor, vitrinelor, iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmelor în timpul orelor de program. Funcționarea scărilor rulante/escalatoarelor urmează a fi întreruptă între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, cu excepția celor utilizate pentru transportarea mărfurilor și greutăților, precum și a cazurilor când suspendarea poate afecta securitatea și sănătatea oamenilor și altele.

„Partenerii” din Transnistria au încălcat demonstrativ obligațiile contractuale

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că, în cazul șantajului din partea autorităților de la Tiraspol în legătură cu limitarea furnizării de energie electrică către malul drept, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, și viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, trebuie să meargă la Varnița pentru negocieri.

„Ministrul Spînu a ieșit ieri cu încă un mesaj de hipnoză energetică. A câta oară ne-a chemat la economia energiei electrice și la solidaritate.

Domnule ministru, dar „cetățenii” noștri de pe malul stâng al Nistrului, de care dvs. tot timpul aveți mare grijă, nu ar trebui și ei să fie solidari cu noi? Poate alături de Recean și Serebrian mai mergeți la Varnița și discutați cu гауляйтер Krasnoselski și partenerul lui Plahotniuc, Gușan, despre solidaritate?

Poate, în loc de spoturi despre cum stingeți lumina la Guvern, ne anunțați ce planificați să întreprindeți în raport cu „partenerii” din Transnistria, care au încălcat demonstrativ obligațiile contractuale, au pornit la +21 afară sezonul de încălzire, primesc în continuare de la noi gaz fără achitare și planifică din 1 noiembrie să lase complet malul drept fără energie electrică, luând toată cota de gaz gratis pentru populația și industria Transnistriei”, spune Slusari într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Pare aberant ca un lider separatist să decidă în locul nostru ce volum de electricitate primesc consumatorii din R. Moldova”

Diplomatul și politicianul Igor Munteanu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook după anunțul așa-zisului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, menționând că Tiraspolul nu are nici un drept să decidă ce volum de electricitate trebuie să primească consumatorii din R. Moldova.

„Mi se pare totuși corect să ne așteptăm ca limitarea drastică a volumului de electricitate livrat de MGRES Republicii Moldova (sub anunțul lui Krasnoselski) să ridice o reacție adecvată din partea guvernului. Mi se pare aberant ca după 1 an de la semnarea amendamentelor la Contractul Moldovagaz-Gazprom, un lider separatist să decidă în locul nostru, cu de la sine putere, ce volum de electricitate primesc consumatorii din RM și cât volum de gaze va păstra pentru propriul consum.

Nu am citit nicăieri în anexele semnate la 29 octombrie 2021 că Tiraspolul are un cuvânt de spus ca noi să înghețăm de frig și să ne lipsească electricitatea. De azi, 24 octombrie, de la ora 15.00, presiunile asupra rețelei electrice din RM cresc fără precedent în RM, ceea ce denotă că: (a) contractul amendat în 2021 a fost complet greșit, iar azi noi plătim costurile acestui eșec, (b) că insecuritatea energetică a RM rămâne total nerezolvată, și (c) încercările Energocom de a „cârpi” cu volume mici precaritatea actualului sistem energetic sunt lamentabile.

Guvernul RM are nevoie urgent de o Strategie de achiziții în sectorul energiei (electricitate și gaze naturale), evitând improvizațiile ultimelor zile și haosul care s-ar putea instala degrabă în acest sector. Incompetența are costuri”, a scris Igor Munteanu.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că Putin limitează volumele de gaz livrate Republicii Moldova și încearcă să paseze responsabilitatea pe Guvernul de la Chișinău.

„Decideți voi cui o să-i dați gaz și cine va îngheța de frig și el se va folosi de asta pentru a critica, pentru a da vina pe Guvernul de la Chișinău. Acesta este obiectivul lui”, susține Tofilat.

 Șeful Moldovagaz îi pune la punct pe oficialii de la Tiraspol

Pe de altă parte, așa-numitul premier transnistrean, Alexandr Rozenberg, anunța zilele trecute că regiunea vrea să cumpere gazul direct din Rusia, dar Chișinăul blochează procesul. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu o reacție, punctând că, în ce privește importul gazului, compania pe care o conduce respectă legislația Republicii Moldova și normele internaționale de reglementare energetică.

Conform șefului de la Moldovagaz, Tiraspolul nu poate importa gaz direct cât timp în stânga Nistrului nu se aplică legislația Republicii Moldova.

Miercuri, 26 octombrie, Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că, în legătură cu criza energetică care se amplifică și necesitatea discutării aspectelor problematice, clarificării unor aspecte tehnice și identificării unor soluții pentru depășirea problemelor apărute recent pe întreg teritoriul țării, Chișinăul a solicitat convocarea unei întrevederi de lucru la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului.

La discuții sunt invitați reprezentanți ai instituțiilor de profil de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și reprezentanții mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri „5+2”.

În contextul în care Chișinăul a solicitat convocarea unei reuniuni în formatul „1+1” pentru a discuta gestionarea crizei energetice, așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, susține că reprezentanții Tiraspolului sunt dispuși să organizeze o astfel de întâlnire. Potrivit separatistului, „dacă Republica Moldova vrea să discute matur despre problemele energetice, trebuie să vorbească direct cu Rusia”, a comentat Ignatiev pe canalul său de Telegram.

Comisarul european pentru energie Kadri Simson recunoaște că situația energetică din Republica Moldova este gravă

Consiliul pentru transport, telecomunicații și energetică al Uniunii Europene și Comisia Europeană au recunoscut că situația energetică în Republica Moldova este gravă. Problema nu este doar în găsirea surselor alternative de energie pentru Republica Moldova, dar și de finanțare, iar în acest sens se caută suport din partea UE.

Situația din R. Moldova arată clar cum a transformat Rusia energia în armă, a atenționat comisarul european pentru energie Kadri Simson, într-o conferință de presă care a avut loc marți, 25 octombrie. Suspendarea forțată a exporturilor de energie electrică ale Ucrainei este o problemă majoră pentru R. Moldova, a constatat Kadri Simson.

„În Moldova, situația este din ce în ce mai dificilă, întrucât Moldova se bazează pe Ucraina pentru 30% din importurile sale de energie electrică, iar suspendarea forțată a exporturilor de energie electrică ale Ucrainei este, de asemenea, o problemă majoră pentru R. Moldova. Așadar, Moldova a fost informată săptămâna trecută că fluxurile de gaze de la Gazprom vor fi reduse în continuare, la fel ca și furnizarea de energie electrică din Transnistria. Este un alt exemplu clar al modului în care Rusia a transformat energia în armă”, a constatat Kadri Simson.

Carolina Chirilescu

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE