„Avem un flux enorm de oameni”

476
0

Asistenții sociali și bibliotecarii, instruiți să ajute cetățenii la înregistrarea online pentru a obține compensații în factură la energie

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Începând cu 29 septembrie 2022, timp de o săptămână, 180 de bibliotecari și asistenți sociali au fost instruiți cum să înregistreze cetățenii în sistemul informațional și să beneficieze de compensații la energie, informează Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Reporterul „Gazetei de Chișinău” a discutat cu mai mulți bibliotecari și asistenți sociali din republică și a aflat că aceștia se confruntă cu un aflux mare de persoane care solicită asistență.

La ajutorul registratorilor în completarea cererii pentru compensația oferită de Guvern pot apela persoanele care nu dispun de echipament, acces la internet sau care nu au abilitățile necesare pentru înregistrare individuală pe platforma online, scrie în comunicatul MMPS.

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a vorbit cu mai mulți bibliotecari, dar și asistenți sociali din republică și a aflat cum decurge procesul de înregistrare și care este fluxul de cereri.

Directoarea Bibliotecii Publice Raionale „A. Plămădeală” din Hâncești, Tatiana Darii, ne-a spus că săptămâna trecută au avut câteva probleme cu site-ul, dar, în general, bibliotecarii și asistenții sociali se descurcă.

„Săptămâna trecută a fost o problemă, nu funcționa site-ul, arăta eroare. Dar am înțeles că această problemă a fost în tot raionul Hâncești. Noi la biblioteca raională avem desemnate două fete care oferă ajutor. Zilnic, avem foarte mulți oameni care vin să ne ceară ajutor în completarea acestor cereri, nu am acum o statistică, dar sunt foarte mulți. Ne descurcăm, nu e atât de complicat”.

Natalia Bodean, reprezentanta Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, ne-a spus că au un aflux enorm de oameni.

„Procesul decurge foarte bine, ne implicăm maxim. Un pic ne-am dat la o parte de la activitatea noastră de bază, pentru a-i putea ajuta pe cei care au nevoie la completarea acestor cereri. Sunt foarte multe persoane care solicită ajutor, ele nu știu cum să completeze cererile. Vin mulți oameni, dar ne descurcăm.”

Și Mariana Spînu, asistentă socială în comuna Stăuceni, ajută cetățenii să completeze cererea. Femeia spune că cel mai mult cer ajutor persoanele în etate.

„Este foarte mare volumul de lucru. Oamenii parcă cred că se termină aceste compensații și se grăbesc să se înregistreze. Vin toți buluc. Cel mai mult cer ajutor persoanele în vârstă”, spune Mariana Spînu.

„Nu e ușor. Noi am făcut acele cursuri unde am fost instruiți cum să îi ajutăm pe oameni la completarea cererilor. Avem foarte mulți, dar ne bucurăm că ei apelează și noi îi ajutăm”, asistentă în cadrul Bibliotecii Publice Raionale „Ion Ungureanu” din Căușeni.

„Noi avem trei doamne care se ocupă de asta. Parcă se descurcă, n-am avut probleme până acum”, Elena Anghiş, șefa Bibliotecii Publice Raionale ”Andrei Ciurunga”, Cahul.

Nici la Chișinău situația nu e deloc roz. „Platforma compensatii.gov.md nu funcţionează pe deplin. Sistemul nu asigură generarea cererilor anume la înregistrarea asistată. La înregistrarea online funcţionează relativ bine, dar la cea asistată, anume la populaţia vulnerabilă, cei care se înregistrează la asistenţa socială şi biblioteci, nu funcţionează generarea codului pentru beneficiari, or acest lucru este o încălcare flagrantă a regulamentului”, a spus Boris Gâlcă, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, în cadrul şedinţei operative a Primăriei din 24 octombrie.

Precizăm că de instruiri au beneficiat peste 2000 de registratori din întreaga republică – asistenți sociali comunitari și bibliotecari. Instruirile au fost organizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin intermediul Programului Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova. În total, sunt implicați circa 1.200 de asistenți sociali și 800 de bibliotecari, informează MMPS.

Amintim că Guvernul a creat Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru a ajuta populația să depășească criza energetică globală ce afectează și Republica Moldova. Pentru plata compensațiilor la energie vor fi alocate cca 5 miliarde de lei.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE