Iranul spune că nu va rămâne indiferent dacă i se dovedește că Rusia folosește dronele sale în Ucraina

547
0
O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul Odesa Foto: Handout / AFP / Profimedia

Iranul nu va rămâne indiferent dacă se va dovedi că dronele sale sunt folosite de Rusia în războiul din Ucraina, a declarat luni ministrul iranian de externe, pe fondul acuzațiilor că Republica Islamică a furnizat drone Moscovei pentru a ataca Ucraina, relatează Reuters citat de hotnews.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Dacă ni se dovedește că dronele iraniene sunt folosite în războiul din Ucraina împotriva oamenilor, nu ar trebui să rămânem indiferenți”, a declarat Hossein Amirabdollahian, citat de presa de stat.

Cu toate acestea, Amirabdollahian a spus că cooperarea în domeniul apărării dintre Teheran și Moscova va continua.

Marea Britanie, Franța și Germania au cerut vineri o anchetă a Națiunilor Unite cu privire la acuzațiile că Rusia a folosit drone de origine iraniană pentru a ataca Ucraina, presupusa încălcare a unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU.

Citând diplomați și oficiali, Reuters a raportat săptămâna trecută că, pe lângă mai multe drone, Iranul a promis că va furniza Rusiei inclusiv rachete.

Volodimir Zelenski a susținut că Rusia a comandat „aproximativ 2.000 de rachete iraniene Shahed”, drone kamikaze, pentru a sprijini invadarea Ucrainei, după mai multe eșecuri militare pe teren de la începutul lunii septembrie.

Președintele ucrainean nu a precizat dacă această cifră include o nouă comandă sau numărul total de drone iraniene achiziționate de Moscova de la Teheran, dintre care unele au fost deja folosite pentru a viza în special infrastructurile energetice.

Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva companiei iraniene care produce dronele Shahed și entităților care le furnizează forțelor armate ruse.

10 iranieni care antrenau soldați ruși au fost uciși în lovituri ucrainene în războiul dintre Rusia și Ucraina în ultima săptămână, a declarat vineri un oficial ucrainean pentru agenția de știri KAN, citată de Jerusalem Post.

Raportul vine în contextul în care oficialii americani și ucraineni avertizează că iranienii îi antrenează pe ruși pentru a folosi drone iraniene în Crimeea.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE