Adunarea Generală a ONU condamnă „anexările ilegale” de teritorii ucrainene de către Rusia

433
0

Adunarea Generală a ONU a condamnat joi cu o majoritate „covârşitoare” „anexările ilegale” de teritorii ucrainene de către Rusia, după ce Moscova a făcut uz de dreptul său de veto privind un text similar prezentat la sfârşitul lui septembrie în Consiliul de Securitate, notează AFP, citat de Agerpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Adunarea Generală a celor 193 de state membre reunite în regim de urgenţă de luni a adoptat această rezoluţie cu 143 de voturi pentru, faţă de cinci ţări contra şi 35 care s-au abţinut, printre care China, India, Pakistan şi Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite.

Cele cinci state care au votat împotrivă sunt, fără surpriză, Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Nicaragua.

Cu acest text, co-redactat de Uniunea Europeană şi prezentat de Ucraina, occidentalii au afirmat că au dovedit că Rusia preşedintelui Vladimir Putin este „izolată” pe scena internaţională, la şapte luni de la izbucnirea războiului în Ucraina.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a declarat încântat să vadă „o majoritate covârşitoare de naţiuni de partea Ucrainei, în apărarea Cartei ONU şi opoziţia fermă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a poporului său”.

Antony Blinken a subliniat că „foarte puţine naţiuni au votat cu Rusia” şi a salutat „unitatea internaţională” şi „sprijinul neclintit” faţă de Kiev.

Cele 143 de ţări care au votat pentru rezoluţia ONU au indicat că „nu vor tolera nicio încercare a unui stat membru ONU de a ocupa un teritoriu cu forţa”, a insistat secretarul de stat american.

Înainte de vot, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut cât mai multor ţări să nu se abţină: „Astăzi Rusia invadează Ucraina. Dar mâine teritoriul unei alte naţiuni ar putea fi încălcat. Aţi putea fi voi. Aţi putea fi următoarea ţară”, a declarat diplomata de la tribuna Naţiunilor Unite.

Omologul său francez, Nicolas de Riviere, a adăugat: „Prin invadarea vecinului său, Rusia a decis să deschidă calea altor războaie de anexare. Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa se poate întâmpla mâine în altă parte: în Asia, în Africa, în America Latină”.

Şi pentru britanica Barbara Woodward, „Rusia a eşuat pe câmpul de luptă şi la ONU. (…) Rusia s-a izolat. (…) Acum trebuie să oprim războiul”.

Rezoluţia „condamnă tentativele de anexare ilegală” a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson după „pretinse referendumuri ilegale” şi subliniază că aceste acţiuni „nu au nicio validitate” în temeiul dreptului internaţional.

De asemenea, textul îndeamnă ca niciun stat să nu recunoască aceste anexări şi reclamă retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina care au intrat pe 24 februarie.

ONU „cere ca Federaţia Rusă să îşi anuleze imediat şi necondiţionat decizia din 29 septembrie” privind integrarea regiunilor ucrainene în Rusia. Aceste anexări constituie o „încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei”.

Pe 30 septembrie, Moscova şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca în Consiliul de Securitate aceeaşi rezoluţie condamnând anexările din Ucraina. Pe lângă dreptul de veto al Rusiei, textul adunase 10 voturi pentru din cei 15 membri ai Consiliului. China, India, Brazilia şi Gabon s-au abţinut, iar Occidentul susţinuse atunci că este deja o dovadă a izolării Rusiei.

„Rusia a încercat să reducă la tăcere Consiliul de Securitate, dar nu a putut să reducă la tăcere Adunarea Generală a ONU”, a declarat presei după vot ambasadorul Uniunii Europene la ONU, Olof Skoog, citat de AFP.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE