O nouă amânare. Ședința de judecată în dosarul „Energocom” a fost „întreruptă”. Avocații lui Dodon au avut pretenții la rechizitoriu 

674
0
Sursa foto: www.facebook.com/teleradiomoldova

O nouă amânare a examinării dosarului „Energocom” în instanța de judecată, care-l vizează pe fostul președinte al statului, Igor Dodon, învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De această dată, magistrații au dispus „întreruperea ședinței de judecată” după ce avocații fostului președinte Dodon au invocat faptul că rechizitoriul pe care l-au primit de la procurori „este de neînțeles”.

„Rugăm procurorul să ne prezinte un rechizitoriu pe care cât de cât să-l înțelegem, pentru că în starea în care a fost prezentat nu este posibil să ne pronunțăm asupra acestui rechizitoriu și solicităm să ne fie înmânat un rechizitoriu clar scris și respectiv, onorată instanță, să ne fie înmânată copia listei probatoriului ce urmează să fie administrat din partea acuzării”, a declarat unul dintre avocații fostului președinte.

Judecătorul a dispus amânarea desfășurării ședinței pentru data de 18 octombrie. La rândul său, Igor Dodon pledează, în continuare, nevinovat și susține că dosarul în care este vizat este instrumentat la comanda conducerii de vârf a țării.

„Este o cauză penală pe marginea unei acțiuni din 2008, deci de acum 14 ani și jumătate. Ei se grăbesc pentru că termenul de prescripție expiră peste jumătate de an. Și ei vor mai repede să meargă în judecată să încerce să obțină o sentință. După cum am menționat, nu sunt implicat în ceea ce a fost atunci și ei nu au niciun argument în susținerea învinuirii și acest lucru va fi demonstrat în instanță”, a declarat Dodon.

Precizăm că Procuratura Generală a anunțat pe data de 9 septembrie că dosarul denumit generic ,,Energocom”, în care este vizat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost trimis în judecată. Fostul șef al statului este învinuit de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Învinuirea se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului. Potrivit procurorilor, Dodon ar fi semnat, contrar atribuțiilor sale, un aviz care a favorizat încheierea unui contract prejudicios de achiziție a energiei electrice. În consecință, statul a suportat daune în proporții deosebit de mari în valoare de  11 927 173 de dolari SUA. Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali din Moldova.

Este de menționat că prima ședință de judecată pe marginea acestui dosar a fost stabilită pentru data de 26 septembrie. Însă și atunci ședința a fost amânată pe motiv că unul dintre judecători era „în deplasare”.

De menționat că fostul președinte al țării, Igor Dodon, mai este cercetat penal în dosarul numit generic „kuliok”. La baza dosarului stau înregistrările video din 2019 în care fostul lider al democraților, fugarul Vlad Plahotniuic, îi transmite lui Dodon o pungă de plastic, în care se presupune că erau bani. La sfârșitul lunii mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află și în prezent. Fostul șef al statului este acuzat de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțare ilegală a partidului și trădare de Patrie.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE