Mapamond/Ucraina a eliberat mai mult decât a anexat Rusia

413
0
Foto: Profimedia Images

Ucraina a declarat că forțele sale au reluat mai multe așezări în Herson, una dintre cele patru regiuni parțial ocupate de ruși pe care președintele Vladimir Putin le-a încorporat oficial în Rusia în cea mai mare anexare a Europei de la cel de-al Doilea Război Mondial. În timp ce forțele ruse se retrag din primele linii în sud și est, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o alocuție de miercuri seară că Novovoskresenske, Novohryhorivka și Petropavlivka la nord-estul orașului Herson au fost „eliberate”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

SUA: Ucraina s-a aflat în spatele asasinării fiicei lui Dughin

Agenţiile de informaţii americane au ajuns la concluzia că Ucraina este responsabilă pentru asasinarea fiicei proeminentului ideolog rus de extremă dreaptă şi aliat al preşedintelui Vladimir Putin, Aleksandr Dughin, în august, la periferia Moscovei, un element al unei campanii secrete despre care oficiali americani îşi exprimă temeri că ar putea extinde conflictul, notează miercuri „The New York Times”. Daria Dughina a fost ucisă în august în urma unei bombe plasate în interiorul mașinii sale. Ea era fiica lui Aleksandr Dughin, care ani de zile a cerut Rusiei să-şi restabilească imperiul prin acapararea Ucrainei.

Kazahstanul a respins cererea Rusiei de a-l expulza pe ambasadorul Ucrainei

Autorităţile kazahe au respins miercuri o cerere din partea Rusiei de a-l expulza pe ambasadorul Ucrainei pentru comentarii despre uciderea ruşilor, mustrând Moscova pentru ceea ce Astana a numit un ton nepotrivit între „parteneri strategici egali”, informează Reuters. Relaţiile Rusiei cu Kazahstanul şi cu alţi câţiva dintre aliaţii săi ex-sovietici s-au tensionat pe fondul războiului din Ucraina, mai ales după încercările preşedintelui rus Vladimir Putin de a încălca acordurile privind frontierele post-URSS în estul acestei ţări.

„Cadou” pentru Putin din Cehia

O campanie de strângere de fonduri în Cehia a adunat suficienţi bani pentru a cumpăra un tanc modern de luptă T-72 pentru Ucraina, relatează DPA, citatĂ de agerpres.ro. Organizatorii campaniei au anunţat că, într-o lună, campania a strâns 1,2 milioane de euro. Peste 11.000 de persoane au donat bani în cadrul campaniei, intitulată „Un cadou pentru Putin” şi sprijinită de Ministerul Apărării ceh şi de Ambasada Ucrainei la Praga. Ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, a spus că s-au asigurat ca preşedintele rus Vladimir Putin să primească un „cadou potrivit” la împlinirea vârstei de 70 de ani la 7 octombrie.

Ksenia Sobceak, vizată de o anchetă penală

Cunoscuta prezentatoare de televiziune şi jurnalistă rusă Ksenia Sobceak este vizată de o anchetă penală din cauza unei informaţii pe care poliţia o consideră că ar fi „fake news”, a relatat luni agenţia oficială de presă TASS. Sobceak, al cărei tată defunct a fost primarul oraşului Sankt-Petersburg în anii 1990 şi a lucrat îndeaproape cu Vladimir Putin, găzduieşte un canal YouTube cu peste 3 milioane de abonaţi. De asemenea, jurnalista a înfiinţat un cont pe Telegram unde prezintă cu regularitate cazuri critice la adresa eforturilor de mobilizare ale autorităţilor ruse.

I.G.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE