Poliția s-a adresat în judecată pentru a obliga Primăria Chișinău să suspende protestul lui Șor

197
0

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că s-a adresat, pe 4 octombrie, în instanța de judecată cu solicitarea de a obliga Primăria Chișinău să suspende manifestațiile organizate de Partidul „Șor” în centrul capitalei.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Poliția menționează că are în proces de documentare o cauză penală pentru amenințarea sau violența săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere și a înregistrat 40 de proceduri contravenționale care se referă la nesubordonare, huliganism (urinat, fumat, vomitat, consum de alcool în loc public), ultragierea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor în timpul activității de mediatizare a evenimentelor etc.

În acest sens, Poliția a remis Primăriei Chișinău șase sesizări cu informații cumulative despre toate încălcările admise în spațiul public, fiind punctate numeroase abateri admise și solicitând modificarea programului de întruniri sau, după caz, sistarea acestora. De asemenea, oamenii legii au cerut APL-ului să intervină și să întreprindă acțiuni de neadmitere a unor asemenea nereguli, inclusiv a celor ce țin de protecția mediului și păstrarea unui climat curat în spațiul public.

Astfel, la 30 septembrie curent, Poliția s-a adresat cu o cerere prealabilă Primăriei Chișinău cu solicitarea de sistare a acestui tip de întruniri, la care Primăria nu a reacționat. Respectiv, la data de 4 octombrie curent, Poliția s-a adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a fi obligată Autoritatea Publică Locală să suspende aceste întruniri, scrie într-un comunicat al IGP.

Analistul politic Laurențiu Pleșca a spus despre manifestațiile din centrul capitalei că „nu sunt un protest împotriva cuiva, ci un protest pentru cineva”.

O acțiune controversată – de la participanți, lozinci și până la organizatori. Din păcate, pseudo-protestatarii, susținătorii grupării criminale Șor, au fost folosiți pe post de idioți utili pentru a-l apăra pe organizatorul protestului, Ilan Șor. Marile proteste veritabile din Republica Moldova au fost conduse de multe ori de personalități ale țării, oameni care au un cuvânt de spus, curați, de încredere și legitimi. Aici avem un protest cu multe elemente îndoielnice, retorici de tip Moscova. Să nu uităm că Margarita Simonyan, una dintre cele mai vocale propagandiste de la Kremlin, l-a numit pe fugarul nostru „politician pro-rus”. Deci, probabil, este clar pentru toată lumea cu cine s-a legat Șor, dar, din nou, pentru interese personale, pentru a obține poate un posibil azil în Rusia, cu toate că acesta este cetățean al Israelului, înțelegem că acest stat nu suportă pentru mult timp corupții și îi alungă”, a comentat analistul pentru „Gazeta de Chișinău”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT