Partidul „Șor” susține că a adunat la protestul de ieri peste 40000 de participanți, iar Poliția declară că organizatorii protestului au asigurat transport „pentru o capacitate estimativă de 9,634 de cetățeni”

516
0

Membri și simpatizanți ai Partidului Șor s-au adunat duminică, 18 septembrie, la un protest în fața Președinției și Parlamentului de la Chișinău. În cadrul manifestației, participanții au scandat lozinci „împotriva scumpirilor din țară, a crizelor care nu mai contenesc și contra inacțiunii guvernării”, cerând alegeri anticipate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Liderul partidului, Ilan Șor, a apărut virtual la miting și le-a vorbit protestatarilor într-o înregistrare video difuzată pe un ecran purtat de câțiva activiști.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliției, la acțiunea de protest au participat aproximativ 6500 de cetățeni, pe când Partidul „Șor” a estimat că s-au adunat peste 40 de mii de oameni.

Totodată, Poliția a precizat că organizatorii protestului au asigurat transport pentru o capacitate estimativă de 9,634 de cetățeni. Protestatarii au încercat să instaleze corturi pe partea carosabilă, însă, la solicitarea poliției, le-au transferat în scuarul Parlamentului. A fost documentat un număr limitat de incidente minore. De asemenea, oamenii legii au menționat că organizatorii protestului au colaborat cu organele de drept.

Cu o reacție privind acest miting a venit vicepremierul Andrei Spînu.

„E semn bun că hoții organizează protest. E semn bun pentru că ei, hoții, știu că noi vom merge până la capăt și țara va scăpa de ei. Au furat Moldova ani la rând și acum le fuge pământul de sub picioare. Unii au fugit ca fricoșii din țară. Oameni buni, e ultima lor încercare de a reveni la putere. Noi vom rămâne uniți și vom curăța țara de trădători, hoți și mincinoși. Vom trece peste aceste vremuri grele și vom construi țara pe care o dorim”, a scris viceprim-ministrul pe pagina sa de Facebook.

Analistul politic Nicolae Negru a comentat și el protestul organizat de Partidul „Șor” într-un editorial pentru „Ziarul Național”.

„Impresia generală e că, în mod conștient sau inconștient, organizatorii au conceput un protest asemănător cu protestele antioligarhice de la 2015 încoace, care au dus la căderea regimului Plahotniuc și fuga lui Ilan Șor. Tâlharii s-au organizat și au hotărât să-i spună Maiei Sandu și PAS exact ceea ce li se spunea lor. Dar fiindcă patetismul protestatarilor de ieri era în mare măsură fals – nu numai Ilan Șor, ci și alți vorbitori scandau ceea ce nu puteau să creadă nici ei înșiși – că e dictatură, că mor de foame, că Maia Sandu și-a trimis familia peste hotare, că reprezentanții guvernării s-au speriat etc. – protestul semăna cu o înscenare, cu o manifestare teatralizată, iar numărul insuficient de protestatari accentua inconsistența amenințărilor, făcea ca mitingul să arate ca o parodie, ca o copie grotescă a mitingurilor antioligarhice de cândva”, a scris comentatorul.

De asemenea, el a menționat că „Șor vrea să transforme partidul în principala forță de opoziție, atrăgând o parte din electoratul socialist, pe cel care susține demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”.

„Posibil protestul șoriștilor servește doar ca „ambianță” pentru manifestarea altor forțe, a unor „omuleți verzi”, care nu i se supun lui Șor, care vor intra în acțiune la semnalul adevăratului organizator. Posibil, Șor cu banii săi pregătește terenul pentru apariția în scena moldavă a altui jucător nemulțumit, supărat pe actuala guvernare. Ca și în protestele antioligarhice de până acum, geopolitica stă la pândă”, a conchis analistul politic.

Protestul continuă și astăzi, 19 septembrie. În fața Parlamentului sunt instalate zeci de corturi.

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a fost la fața locului și a discutat cu mai mulți protestatari.

Întrebat pentru ce protestează, un bărbat din Dondușeni, care a insistat să-și păstreze anonimatul, a spus că este aici pentru „o viață mai bună”.

„Protestăm împotriva măririi prețurilor. Vrem ca produsele alimentare să fie mai ieftine. Vrem pensii și salarii mai mari”, a menționat acesta.

Un alt domn a răspuns că protestează pentru „o schimbare”.

„Suntem nemulțumiți de situația economică actuală”, a spus el.

Printre oamenii adunați, se aflau și șomeri, care, prin intermediul acestei manifestații, doresc să obțină de la guvernare: „mai multe locuri de muncă, prețuri mai bune la produse și combustibil mai ieftin”.

Întrebați cum s-au adunat la protest, grupul cu care am discutat a răspuns că „din contul lor”.

„Am strâns mână de la mână și am venit”, au subliniat ei.

Unele participante au fost mai puțin receptive, iar la întrebarea pentru ce protestează, au răspuns arogant: „Pentru viața aceasta frumoasă”. De asemenea, unii protestatari au reacționat negativ la solicitarea de a vorbi  insistând să fie lăsați în pace.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE