Valeriu Jereghi, regizor de film: „Am coborât de pe ecran, m-am apropiat de voi, mă uit în ochii voștri”

1053
0

Omul de artă comunică prin opera sa cu lumea. Dialogul devine mai eficient atunci când creatorul oglindește societatea în lucrarea sa și reflectă realitățile crunte ale unor timpuri. Un dialog cu societatea prin prisma operei cinematografice își dorește regizorul de film Valeriu Jereghi în noua sa peliculă ,,Pandemia.md”, a cărei avanpremieră a avut loc pe 16 septembrie. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Filmul „Pandemia.md” relatează povestea unui regizor de film care s-a mutat cu familia în sat pe perioada carantinei, normă de siguranță impusă de pandemia de Covid-19. „Omul de artă, care și-a dedicat întreaga creație dragostei pentru umanitate, este constrâns să accepte o confruntare deschisă cu noua forță distructivă pentru civilizație”, se menționează pe site-ul oficial al filmului.

Am discutat cu regizorul după ce a luat sfârșit proiecția filmului. Acesta a subliniat misiunea oamenilor de artă și importanța unui dialog cu societatea.

„Am coborât de pe ecran, m-am apropiat de voi, mă uit în ochii voștri. Îmi dau seama că acest film trebuia să vină, acest film trebuia să se nască. Acest film trebuia să fie făcut anume de mine. Chemarea la dialog a spectatorului este până acum cel mai important moment social din acest film. Atunci când este descifrată o temă dureroasă, în mai multe modalități, un pic prin comedie, un pic prin metafore, e mai ușor de asimilat. Posibilitatea comunicării cu publicul printr-un asemenea format cinematografic este foarte importantă. Faptul că îl pot chema la discuție printr-o operă de artă este mult mai eficient și mai drag mie decât să ies la o tribună și să vorbesc în numele unui partid. Două ore oamenii sunt în dialog cu mine chiar dacă eu nu sunt în sală”, a declarat Valeriu Jereghi pentru GAZETA de Chișinău.

La avanpremiera lungmetrajului „Pandemia.md” au fost invitați oameni de cultură, din domeniul cinematografiei, jurnaliști și scriitori. Poeta și textiera Radmila Popovici a asociat mesajul filmului cu ideea finală a romanului ,,Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda.

„E foarte greu să-ți exprimi părerea imediat după vizionarea unui film. E ca și cum nu ți-ai oferit timpul să revezi în minte tot ce a vrut să spună nu numai scenaristul, dar și regizorul, imaginea fiecărui actor în parte, care mi s-a părut că și-au jucat atât de organic rolurile, mai ales acest Ronin (Terente), pe care îl cunosc și din zona poeziei. E o descoperire pentru mine. Dincolo de tot haosul în care noi încercăm să supraviețuim se mai fac și asemenea lucruri care încearcă să semnaleze subexistența noastră. Dincolo de acest haos se cristalizează ideea din romanul lui Marin Preda, ideea finală care este și a filmului și a romanului: dacă dragoste nu e, nimic nu e. Asta m-a marcat în final, pentru că aici, în acest loc, cu atâta coloratură și cu atâta haos, numai dragostea ne va salva ca popor”, a declarat Radmila Popovici.

Scriitorul Iulian Filip ne-a spus că este un film aparte, care a reușit să exprime realitățile vieții.

„O expunere a ceea ce vorbim fiecare, stereotip, de această neașezare de timpuri, de la cronicari până la noi. În limbaj mai modern, această tranziție interminabilă pentru noi. E una să o zici în dialoguri necăjite în toată ziua și alta e să o spui de pe ecran. Aceste componente ale vieții noastre să reușești să le spui atât de dezgolit, atât de dureros chiar e nevoie de talent. Noutatea e această toarcere din film în film. Jereghi nu s-a temut să pornească de la celelalte filme ale lui și să facă trimitere la crucea pe care o duce. A nu te evita este o virtute, să nu arăți ridicol și să se înțeleagă de ce apelezi la tine”, ne-a împărtășit Iulian Filip.

Prezentatoarea și realizatoarea TV Rusalina Russu a fost și ea printre primele persoane care a vizionat filmul „Pandemia.md”. Într-o postare pe rețelele de socializare Rusalina a felicitat actorii și s-a împărtășit cu impresiile.

„Timp de două ore am tot fost arătată cu degetul, mi se părea că în locul ecranului e o oglindă și mă văd în ea, culmea mă simțeam incomod că mă văd și alții… Ce pandemie trăiește în noi, cu noi, printre noi…”, a reflectat Rusalina Russu pe pagina sa de facebook.

În rolurile principale au jucat Nicolae Jelescu, Olivia Furtună, Ronin Terente și Emilia Jereghi, fiica regizorului Valeriu Jereghi. În film au apărut și interpreta Doina Sulac, jurnalistul Andrei Porubin, compozitorul Constantin Moscovici etc.

Filmul „Pandemia.md” va putea fi vizionat începând cu 30 septembrie la cinematografe. Pentru mai multe detalii accesați pagina web a producției.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE