Municipalitatea și Ministerul Sănătății se contrazic. Ce se întâmplă de fapt cu pastilele de iodură de potasiu

469
0

După ce la începutul săptămânii curente, șeful Direcției municipale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, a anunțat că Centrul de sănătate publică Chișinău a inițiat procedura de distribuție a pastilelor de iodură de potasiu către  centrele de asistență medicală primară și asociațiile medicale teritoriale, Ministerul Sănătății a venit cu precizări. Potrivit responsabililor din cadrul instituției, pastilele respective vor putea fi distribuite centrelor de asistență medicală primară doar la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) în cazul unui eventual accident nuclear grav. Iar o asemenea decizie nu există la ora actuală.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„O indicație în acest sens din partea CSE nu există, respectiv pastilele rămân stocate la centrele de sănătate publică, fiind împachetate separat pentru fiecare centru de sănătate, astfel încât la necesitate să fie eliberate rapid. Menționăm că, în prezent, administrarea de către populație, în scop profilactic, a comprimatelor de iodură de potasiu este inoportună și poate avea efecte negative asupra sănătății. În acest context, îndemnăm autoritățile să se documenteze și să nu răspândească informații eronate”, se menționează într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.

Cu toate acestea, șeful Direcției municipale asistență socială și sănătate susține că, în capitală, procedura de distribuție a început de vinerea trecută. „Astfel, de vineri, Centrul de sănătate publică Chișinău este în proces de distribuție a acestor pastile către asistența medicală primară, către AMT-urile teritoriale și centrele medicale de asistență primară, dar, atenție, populația nu trebuie să se adreseze imediat pentru recepționarea acestor medicamente. Acestea sunt stocate și vor rămâne stocate la instituțiile medicale respective și doar în cazul unui pericol iminent la decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău vor fi distribuite, prin medicul de familie, către populația vizată”, a declarat Boris Gîlcă.

România a donat Chișinăului peste un milion de pastile de iodură de potasiu

Discuțiile pe marginea distribuției pastilelor de iodură de potasiu au apărut în contextul în care, la începutul lunii august, România a donat Chișinăului peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Comprimatele au fost  repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) centrelor de sănătate publică, care le vor distribui centrelor de sănătate, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Totodată, autoritățile de profil dau asigurări că, în prezent, nu există pericol radiologic și îndeamnă populația la calm.

Temerile pe marginea unui pericol de contaminare radiologică survin în contextul în care cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în Zaporojie, este în centrul războiului din Ucraina vecină. Centrala este sub controlul ocupanților ruși încă din luna martie. Obiectivul strategic a fost ținta mai multor atacuri de artilerie, iar părțile s-au acuzat reciproc. Potrivit autorităților ucrainene, în cazul unui accident nuclear în Zaporojie, dezastrul ar fi incomparabil mai mare decât cel din Cernobîl și ar amenința nu doar Ucraina, dar toată Europa.

Riscul administrării nemotivate a iodurii de potasiu

ANSP a elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea medicamentului. În context, specialiștii atenționează populația că administrarea în scop profilactic a preparatelor de ioduri de potasiu este momentan inoportună, deoarece nu există un temei rezonabil. Oamenii trebuie să știe că utilizarea fără indicații a preparatelor menționate poate prezenta unele riscuri pentru sănătate prin afectarea funcției glandei tiroide. Efectul profilactic al iodurii de potasiu este cel mai înalt în cazul administrării preparatului înainte de presupusa inspirare a iodului radioactiv sau în timpul inspirării acestuia. Eficacitatea preparatului scade în timp și este, practic, inutilă peste 10 ore după contactul cu norul radioactiv. Din aceste considerente, doza se administrează cât mai curând posibil, doar după ce a fost anunțată prezența de iod radioactiv în aer. Administrarea comprimatelor de iodură de potasiu fără necesitate, sau mai târziu de 10 ore de la expunerea la norul poluant, poate aduce mai mult rău decât bine, prin prelungirea timpului de înjumătățire biologică a iodului radioactiv care s-a acumulat deja în tiroidă. O administrare unică de iod stabil este, de obicei, suficientă.

Populația va fi atenționată prin toate canalele posibile

În caz de accident cu eliminarea substanțelor radioactive și  materialelor nucleare în spațiu, norul radioactiv contaminat poate ajunge pe teritoriul țării în timp de câteva ore. Potrivit specialiștilor în domeniu, această perioadă va fi folosită pentru întreprinderea măsurilor generale de radioprotecție a populației – adăpostirea sau evacuarea. Totodată, la indicația CSE a Republicii Moldova, preparatul de iod stabil va fi administrat. Procedura și schema va fi adusă la cunoștința populației prin activarea sistemului centralizat de înștiințare a protecției civile cu indicații concrete prin canalele de radio și televiziune națională. În caz de urgență nucleară, administrarea iodurii de potasiu nu trebuie considerată o acțiune de protecție primară sau independentă, ci una dintre numeroasele măsuri disponibile pentru protejarea sănătății populației.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE