Limba română omagiată la Chișinău: „Limba română este precum lumina pentru ochi, aerul pentru plămâni și sângele pentru inimă”, Teo Chiriac

556
0

Mai multe evenimente artistice, culturale și științifice sunt organizate astăzi în R. Moldova, dedicate Sărbătorii Naționale Limba Noastră cea Română. Manifestările au început cu depuneri de flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și pe Aleea Clasicilor din Chișinău, locurile de unde au pornit mișcările naționale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Un program muzical-poetic „Odă Limbii Române” a fost organizat de Uniunea Scriitorilor pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, în preajma bustului poetului Mihai Eminescu.

Președintele Uniunii Scriitorilor, Teodor Chiriac, a declarat că prin limba română ne demonstrăm nouă înșine că existăm și că aparținem geografic, istoric, spiritual poporului român:

„Limba română, limba în care ne naștem, în care gândim, în care iubim, limba în care visăm și în care făurim este pentru noi la fel de importantă precum lumina pentru ochi, aerul pentru plămâni și sângele pentru inimă. Vorbind și scriind în limba română, frumos și corect, demonstrăm lumii, dar în primul rând ne demonstrăm nouă înșine că existăm și că aparținem geografic, istoric, spiritual, unui spațiu sacru, spațiul neamului românesc. Cu ea, prin ea comunicăm peste vremuri cu strămoșii, cu stelele, cu Dumnezeu”, a declarat președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac.

Pentru românii din Basarabia, Ziua Limbii Române reprezintă un caz aparte în istorie, deoarece pentru noi limba română nu este doar un mijloc de comunicare, este un simbol al identității noastre, a subliniat scriitorul Arcadie Suceveanu:

„Sub flamura acestui simbol am luptat în anii frumoși, de entuziasm nemaipomenit, – 88, 89, 90. Mulți dintre Dvs., sunt sigur, revăd în fața ochilor acele râulețe de oameni care curgeau din toate colțurile Moldovei, în PMAN, la Marea Adunare Națională, unde s-a proclamat legiferarea limbii române drept limbă de stat, alfabetul latin și celelalte valori ale noastre naționale”.

Votarea limbii și a alfabetului s-a produs în sistemul vechi, sovietic, și a fost un eveniment major pentru epoca aceea, a apreciat scriitorul Vladimir Beșleagă: Nimeni încă nu știa că Uniunea Sovietică se va destrăma și toată lumea s-a mobilizat și a obținut limba română în sistemul sovietic, unde limba română era la bucătărie. Dar s-au schimbat lucrurile, s-a schimbat situația. Uniunea Sovietică s-a destrămat și această lege despre limbă și despre alfabet, trebuia să fie modificată, actualizată, perfecționată. Dar s-au rânduit diferite partide și diferite guvernări care n-au făcut nimic nici până astăzi. În Constituție stă scris limbă moldovenească. Asta-i cea mai mare rușine!, susține fostul membru al Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Beșleagă.

Scriitorii și participanții la eveniment au adus un omagiu fruntașilor mișcării naționale, care nu mai sunt printre noi: Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Ion Vatamanu și alții care au luptat pentru limba română și alfabetul latin. Cântece patriotice și versuri despre limba română au răsunat în prima parte a acestei zile la Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE